Rekordnyereség a világ első olajvállalatánál

Elemzések2023. nov. 8.Sz.A.

A szaúdi Aramco nyeresége még a drága olajárak miatti várakozásokat is jócskán meghaladja. Az egyik oka az orosz-szaúdi megállapodás az olajkitermelés csökkentéséről, ami felhajtotta az árakat. A magasabb olajár miatt az orosz gazdaság idén a gigantikus háborús kiadások ellenére is bővül.

A csoport 32,6 milliárd dolláros meglepő negyedéves nettó nyereséget ért el, annak ellenére, hogy a termelés volumene visszaesett

A Saudi Aramco nettó nyeresége felülmúlta az elemzői várakozásokat a nyáron bevezetett jelentős termelés csökkentés és áremelés következtében.

A számottevő termeléscsökkentés ellenére a Saudi Aramco nettó nyeresége felülmúlta az elemzői várakozásokat, miután a királyság nyáron megemelte olajárat - írja a Financial Times.

A világ olajkészletének csaknem 10 százalékát kitermelő állami vállalat 32,6 milliárd dolláros nettó nyereségről számol be a szeptember 30-ig tartó három hónapban, ami meghaladja az elemzők által számított 31,8 milliárd dolláros medián előrejelzést.

Az idei második negyedév 30,1 milliárd dolláros nyeresége 23 százalékkal kevesebb volt, mint az egy évvel korábbi, amikor Oroszország Ukrajna elleni inváziója miatt megugrottak az energiaárak, annak ellenére, hogy a termelési volumen csökkent.

Szaúd-Arábia partnerséget kötött Oroszországgal és a tágabb értelemben vett Opec+ csoporttal, hogy az idei év második felében számottevően csökkentsék a kőolajtermelést annak érdekében, hogy globálisan megerősítsék az olajárat, az inflációval küzdő fogyasztó országok bírálata ellenére.

A Saudi Aramco eladásai 22 százalékkal 113 milliárd dollárra csökkentek a harmadik negyedévben az előző év azonos időszakához képest, mely az Aramco szerint „elsősorban az alacsonyabb kőolajárak és az eladott mennyiségek hatását tükrözi”.

A Brent-kőolaj ára csökkent tavaly év végén és 2023 elején is, de jelentősen megemelkedett, miután a nyári kitermelés csökkentéséről döntött Szaúd-Arábia és az általa vezetett Opec+, és az év végéig további önkéntes kitermeléscsökkentéseket határoztak el.

Mohammed bin Szalmán koronaherceg, a királyság de facto uralkodója a közvélemény szerint féltestvérét, Abdulaziz bin Szalmán energiaügyi minisztert bízta meg azzal, hogy emelje az olajárakat ambiciózus gazdasági reformjainak finanszírozására.

A Saudi Aramco vezérigazgatója, Amin Nasser, aki a vállalat napi szintű irányításáért felel, azt nyilatkozta, hogy „a kiváló pénzügyi eredmények megerősítik az Aramco azon képességét, hogy megbízható értéket teremtsen részvényeseink számára”.

Szaúd-Arábia „Vízió 2030” elnevezésű tervének célja, a gazdaság diverzifikálása és modernizálása valószínűleg még nagyobb figyelem középpontjába kerül, miután a királyság a múlt héten elnyerte a 2034-es labdarúgó-világbajnokság megrendezésének jogát.

A Saudi Aramco bejelentette, hogy a negyedik negyedévben 19,5 milliárd dolláron tartja a negyedéves osztalékfizetését, és a második, 9,9 milliárd dolláros teljesítményhez kötött osztalékot a 2022 óta tartó hozamok alapján fizeti ki, ezzel növelve az állami alapokat.

Az év első kilenc hónapjában az osztalék összege 68,4 milliárd dollár volt (közel 24 500 milliárd forint), szemben az előző év azonos időszakában elért 56,3 milliárd dollárral. A szaúdi kormány az Aramco részvényeinek több mint 90 százalékát birtokolja, további 8 százalék pedig a királyság nemzeti befektetési lapja, de a részvények egy részét 2019-ben Rijádban jegyezték.

A cég tőkepiaci értéke 2,16 milliárd dollár, mellyel a harmadik helyen áll a világon, csak az Apple és a Microsoft előzi meg.

Az RBC Capital Markets elemzője, Biraj Borkhataria kifejtette, hogy a Saudi Aramco sikeresen növeli a földgáztermelést, és emeli a nyersolaj árát. Borkhataria szerint a vállalat átlagosan körülbelül 3,50 dollárral kapott többet hordónként a Brent nyersolaj irányadó árához képest, mely „az ázsiai eladásoknak köszönhető”.

A magasabb olajárak miatt idén az orosz gazdaság - a háborús kiadások ellenére - 0,8 százalékkal bővül a Nemzetközi Valutaalap előrejelzése szerint.