Berlusconi fiatal élettársa, vagy a rutinos politikus viheti tovább a Forza Italiát 

Elemzések2023. jún. 16.Szabó Anna

A Forza Italia jobbközép olasz párt megkerülhetetlen az olasz politikai életben: a 206 fős Szenátusban és a 400 fős Képviselőházban is rajtuk múlik a kormánytöbbség.

A Szenátusban 115 mandátumból 17-et ad a Forza, míg a Képviselőházban a 238 fős kormányzati mandátumokból 44-et ad a Berlusconi alapította párt.

Az Európai Parlamentben kicsi a Forza súlya, a Néppártban mindössze hat képviselőt adnak, mert a legutóbbi választásokon gyengén szerepeltek, a jobboldali voksok legnagyobb részét a Matteo Salvini vezette Liga aratta le.

Az olasz kormányban kulcsfontosságú szerepet tölt be Antonio Tajani külügyminiszter, a Forza Italia egyik alapítója, Berlusconi bizalmasa, az Európai Parlament korábbi elnöke. Tajani rutinos és pragmatikus politikusnak tekinthető.

Antonio Tajani olasz külügyminiszter a boszniai és osztrák partnerével folytatott szarajevói megbeszélését követő sajtóértekezleten 2023. március 10-én.Antonio Tajani olasz külügyminiszter a boszniai és osztrák partnerével folytatott szarajevói megbeszélését követő sajtóértekezleten 2023. március 10-én.
MTI/EPA/Fehim Demir

Berlusconi mellett volt végig a betegsége alatt is, a legutolsó hetekben is telefonon szinte napi szinten tartották a kapcsolatot, ő tolmácsolta a Lovag kéréseit a párt és a kormány felé. Jelenleg neki van a legnagyobb esélye, hogy átvegye az FI elnöki posztját.

Olasz lapértesülések szerint a pártban Berlusconi legutolsó élettársa, a 33 éves Marta Fascina is új szerepet kaphat. A dél-olasz születésű Fascina 2018 óta az olasz Képviselőház tagja, a római Sapienza Egyetemen irodalom szakon végzett, nem tudni egyelőre, Berlusconi végakarata milyen szerepet szánt neki a pártban.

A volt élettárs három  évig élt együtt a volt miniszterelnökkel,  aki még utolsó interjúiban is csak a feleségeként emlegette (Berlusconi kétszer volt nős). Most jelentősebb befolyásra tehet szert a pártban, de még kevés a rutinja, erősen kérdéses, elfogadná-e a párt.

Fascina mindenesetre jó kapcsolatot alakított ki Berlusconi családjával és az utolsó éveiben végig a Lovag mellett volt, ápolta a betegsége alatt, a volt kormányfő temetésén kifejezetten megtörtnek, megrendültnek tűnt.

Silvio Berlusconi, a Forza Italia (Hajrá Olaszország) párt vezetője és partnere, Marta Fascina érkezik egy milánói szavazóhelyiségbe 2022. szeptember 25-én, az előrehozott parlamenti választások napján.Silvio Berlusconi, a Forza Italia (Hajrá Olaszország) párt vezetője és partnere, Marta Fascina érkezik egy milánói szavazóhelyiségbe 2022. szeptember 25-én, az előrehozott parlamenti választások napján.
MTI/EPA/ANSA/Matteo Bazzi

Berlusconi politikai öröksége egyrészt folytatódik, hiszen Georgia Meloni miniszterelnököt is ő fedezte fel, jelentős része volt a jelenlegi olasz pártkoalíció összekovácsolásában, főleg a Liga-vezér, Matteo Salvini és Meloni közötti ellentéteket sikerült elsimítania.

Másrészt a szavazók körében a Forza sokat veszíthet a támogatottságából, mert a pártra a legtöbben Berlusconi személye miatt szavaztak. A támogatók közül sokan átpártolhatnak Meloni pártjához, az Olaszország Fivéreihez (Fratelli d’Italia), vagy a Matteo Salvini vezette Ligához.

Számít az is, hogy a Forza támogatói közül sokan az idősebbek köréből kerülnek ki, akik Berlusconira, mint az olasz álom megtestesítőjére, a sikeres vállalkozóra szavaztak, abban bízva, hogy a Lovag a vállalkozók terheit könnyítheti, amellett, hogy a kommunisták elleni harcát vívta.

A Forza a tavalyi választáson körülbelül annyi szavazatot ért el, mint a Liga, jelenleg 7-8 százalékon áll, az olasz politikai életben gyorsan változó pártok közül még a legstabilabbnak számított az elmúlt közel 30 évben, de mindig Berlusconi személye, erős kampánya tartotta össze a szavazótábort.

A Forza pénzügyileg is függött a 5-6 milliárd eurós örökséget hátrahagyó volt kormányfőtől, aki rendszeresen jelentős összegekkel támogatta a pártot és a kampányokat. Kérdés, mi áll Berlusconi végrendeletében a párt finanszírozását illetően.

A 86 éves korában elhunyt politikus május végén megjelent, utolsó interjújában "felesége" kitartását dicsérte, a Forza megújítását tervezte, és hangsúlyozta, hogy továbbra is a párt elnöke marad.

Sok teendőm van, és teszem a dolgom mint mindig a FI élén

- jelentette ki a Corriere della Sera milánói napilapnak, kiemelve, hogy a párt megkezdte a 2024-es európai parlamenti választásokra való készülést.