Elhunyt az "elpusztíthatatlan" Berlusconi

Hírek2023. jún. 12.Sz.A.

A milánói San Raffaele kórházban 86 éves korában elhunyt Silvio Berlusconi többszörös olasz kormányfő, a Forza Italia alapító-vezetője, az olasz Szenátus tagja. A volt kormányfő 1994-től 2011-ig teljesen meghatározta az olasz politikai életet, de még élete legutolsó heteiben is telefonon tartotta a kapcsolatot a párt frakciójával. Öt gyereke és több mint 50 évvel fiatalabb barátnője a betegségében végig mellette volt.

Még pénteken került újra kórházba Silvio Berlsuconi volt olasz miniszterelnök. Berlusconit májusban több mint 40 napig ápolták a kórházban leukémiával, tüdőgyulladással.

Korábban magát elpuszíthatatlannak nevezte, és sok betegsége ellenére végig jó szellemi állapotban maradt. Legutóbb még a kormányalakításba és az olasz elnökválasztásba is aktívan beleszólt, sőt, nemrég a pártja megújítását tűzte ki célul.

A politikust az elmúlt időszakban sokáig kezelték az egészségügyi létesítményben leukémiával és tüdőfertőzéssel.

Berlusconi már 2016 óta sok betegséggel küszködött.

A korábbi kormányfő – aki az olasz köztársaság történelmében egyedüliként büszkélkedhet azzal, hogy végigvitt egy teljes kormányzati ciklust – idős korában is aktív politikus maradt:

alighogy lejárt az eltiltása, azonnal jelöltette magát, és a Forza Italia színeiben be is jutott az Európai Parlamentbe, majd a Szenátus tagja lett.

Hívei még korábban dallamos kampányhimnuszt írtak neki „Hála az Égnek, hogy itt van nekünk Silvio” címmel, (amely a mai napig népszerű a Forza Italia köreiben).

Berlusconiról kétrészes egész estés mozifilm készült az Oscar-díjas Paolo Sorrentino rendezésében. A volt kormányfő bunga-bunga partijait és nagyvilági életét bemutató, tavaly készült „Loro” cím filmet nálunk is vetítették Silvio és a többiek címmel.

Az HBO-n 2016-ban egész estés portré-dokumentumfilmet (rendező:Antongiulio Panizzi) mutattak be Berlusconiról, My Way - Berlusconi felemelkedése és bukása címmel, ami - a vágott változat és az alátett szöveg miatt - a Lovagnak nem tetszett.

Berlusconi utolsó barátnője, a 33 éves Marta Fascina, a Forza Italia parlamenti képviselője volt, akivel évek óta alkottak egy párt.

A médiamogul-nagyvállalkozónak öt gyereke született két házasságból.

Az addigi politikai elitet elsöprő úgynevezett Tiszta kezek botrány után, 1994-ben lépett a politikai színtérre a Hajrá, Olaszország! nevű párttal, mellyel még abban az évben választásokat nyert.

Háromszor volt Olaszország miniszterelnöke; 1994-től 1995-ig, 2001-től 2006-ig és 2008-tól 2011-ig.

Nőügyei (is) miatt számos botrányba keveredett, állítása szerint a nők sorban álltak érte, mert kifejezetten jó parti. Mint sorolta: szimpatikus, van pénze, ért a nőkhöz, és elég idős ahhoz, hogy hamar örököljenek utána.

Legtöbb büntetőügyét elévülés miatt, vagy bizonyíték hiányában úszta meg

Ebben nem kevés szerepet játszott a saját magára szabott „mentességi törvény”, amely legalább addig hátráltatta az ellene folyó eljárásokat, amíg miniszterelnökként közhivatalt viselt. Az ellene felhozott vádak között szerepelnek maffiakapcsolatok, korrupció, adócsalás, és kiskorúval folytatott szexuális kapcsolat.

Ő az egyetlen kormányfő, aki egy teljes parlamenti ciklust kitöltött.

Az általában kormányválságról kormányválságra bukdácsoló Olaszországban (1946-tól több mint 60 kormány volt hivatalban) a politika nem kétosztatú, a palettán hagyományosan sok kicsi párt is szerepel, amelyek döntő a jelentőséggel bírnak kormányalakításkor. Berlusconi egyik legnagyobb erénye, hogy

viszonylag ügyesen sakkban tartotta az őt zsarolni akaró, egymással marakodó pártocskákat, és sikerrel össze tudott hozni tartós koalíciókat.

Hajóénekesként kezdte pályafutását

Kevesen tudják a Lovagról, hogy jól énekel és zeneszerző is: ő szerezte futballklubjának, az AC Milannak a himnuszát, de saját pártja, a Forza Italia indulóját is ő jegyzi. Annak idején apja parancsára hagyta ott a hajóénekesi pályát, és fejezte be a jogi egyetemet.

 Kevesen tudták, hogy Berlusconi jól énekel és zeneszerző is

Nagyon jól énekelt, megjelent egy CD-je is, nápolyi dalokkal, melyhez ő írta a szövegeket, sőt, franciául is énekelt sanzonokat. 

Futballtörténelmet írt

Az európai futballtörténelem is jegyzi Berlusconi nevét: ő volt az egyik leghosszabb ideig futballklub-tulajdonos. 31 év után tavaly vált meg az AC Milantól, amelyet vállalata, a Fininvest egy kínai befektetőcsoportnak adott el 760 millió euróért. A kínaiak átvállalták a klub több mint 200 millió eurós tartozását is.

Egy kis kábeltévécsatornából épített médiabirodalmat

A legnagyobb olasz kereskedelmi tévécsatornák (Italia1, Rete4) Berlusconi kezében vannak. Vállalatbirodalmát egy kis milánói kábeltévé, a Milano Due megvásárlásával kezdte az 1960-as években.

Két feleségétől öt gyereke született. Második feleségével, Veronica Lario színésznővel sokáig perben álltak, a sajtóhírek szerint a havi 1,3 millió eurós feleségtartás a vita tárgya.

A közmunka büntetését is önreklámozására fordította

Berlusconit 2013-ban ugyan elítélték adócsalásért, ám börtönbüntetését végül közmunkára változtatták, melyet egy milánói idősotthonban kellett elvégeznie. A Lovag ajándékokkal, virággal felszerelkezve látogatta a lakókat nap mint nap, rajongói a kapu előtt várták. Silvio Berlusconi

A róla szóló viccekről Google keresőoldal született, a Berlusgoogle

Berlusconi tréfáiról, faragatlan beszólásairól, és a róla szóló viccekről keresőoldal jött létre. A Lovag politikai kommunikációja igencsak sajátos: neki nem lehet pr-paneleket, protokollt előírni, rögtönözni szeret, és kampányidőszakban érzi igazán elemében magát.

Gazdagságával csak a hiúsága vetekszik

Nem örökölt vagyont, saját maga alapította vállalatbirodalmát (Fininvest, Mediaset, Banca Mediolanum, stb.) igazgatta úgy, hogy a Bloomberg listája szerint ma már 8,7 milliárd dolláros vagyonnal rendelkezik. A perek százaiban őt képviselő ügyvédeknél csak a plasztikai sebészekre költött többet. Alacsony termete miatt sarokemelőt használ, és olyan televíziós adásoknál, ahol állni kell, hokedlit kér a lába alá, hogy magasabbnak tűnjön.

Putyin barátja volt

2001-ben találkoztak először egy G8-as csúcson, és azóta számtalanszor vendégeskedtek egymásnál a Lovag szardíniai villájában, vagy Putyin valamelyik  dácsájában.

 Putyin és Berlusconi, a két barát  

Berlusconi a Krím-félsziget annektálása után bevezetett oroszellenes uniós szankciókkal nem ért egyet, 2015-ben nyíltan ki is állt Putyin mellett, és hatalomra kerülése esetén az embargó ellen tesz várhatóan lépéseket. A háború kitörése után is hallatott magáról, állítólag Putyin több palack vodkát küldött a születésnapjára, amit Berlusconi meg is köszönt az orosz elnöknek.