Brutális ára van, veled fizetteti ki a szolgáltató, és nem menekülhetsz előle 

Elemzések2023. jún. 4.Kovács Dániel

Aki vásárolt már régi házat felújítás céljából, az tudja, hogy előbb-utóbb bővíteni kell az elektromos hálózatot. A jellemzően idő, alig pár elektromos eszközt használó rendszer ugyanis nem bírja a modern háztartási gépek garmadát, ezért lépten-nyomon levág a biztosíték. Több amperre van szükség, de a szolgáltató ezért rendesen megfizetteti az igénylőt, nem is beszélve a járulékos költségekről.

Számos előnye lehet egy régi háznak, például olcsóbb, mintha építkeznénk, főleg a mostani építőanyagárak mellett, ráadásul egy kádár-kocka viszonylag egyszerűen korszerűsíthető. Ám a felújítás után beköltöző boldog tulajdonost hamar érheti kellemetlen és igen költséges meglepetés, főleg akkor, ha az épületnek idős lakója volt korábban, aki legfeljebb egy tv-t, hűtőgépet, rádiót és mosógépet használt napi szinten.

Ebben az esetben ugyanis garantált, hogy a villanyóra kapacitása nem haladja meg a 30 Ampert.

Márpedig ez az elektromos sütővel, főzőlappal, mosogatógéppel, klímával érkező fiatal lakóknak édeskevés lesz. Az eredmény: nem lehet egyszerre főzni és mosni, sőt sütni és főzni sem egyszerre, mivel ha egyszerre megy több nagyfogyasztó, az garantáltan leveri a biztosítékot.

Mit tehet a pórul járt tulajdonos, aki korábban jó eséllyel minden pénzét beletolta az öreg ház felújításába? Hívja a villanyszerelőt, de az csak rázza a fejét, ugyanis a kicserélendő biztosítékokon ott figyel a plomba, ahhoz csak a szolgáltató nyúlhat, illetve ajánlott-regisztrált villanyszerelők, akik elvégezték az ehhez szükséges vizsgákat. A villanyóra kismegszakítóját így csak ők tudják nagyobb értékűre cserélni.

Elvileg 32 Amper igénylése alanyi jogon jár, vagyis az áramszolgáltató felé nincs költsége, kivéve a 14.754 Ft-os egyszeri szerelési díjat, melyet utólag számláznak ki.

Csakhogy ez nem ilyen egyszerű, ha rossz helyen van a villanyóraszekrény, akkor a szerelési díj gyorsan felmehet 600 ezer forintig, arról nem is beszélve, hogy egy modern háztartásban a 32 amper is édeskevés. 

Ahhoz, hogy el lehessen osztani normálisan egy házat, háromszor 20 amper szokott kelleni. Ha valaki nagyon-nagyon spórolós, és azt mondja, hogy inkább nem használja egyszerre a nagyfogyasztókat, akkor elkaristolhat háromszor 16- al is

- mondja a Növekedés.hu-nak Takács Roland, a villanyórát érintő munkákra szakosodott Nagyfesz-Vill Kft. ügyvezetője hozzátéve, ahol elektromos autó van, ott most háromszor 32 amper az ajánlott.

Nem tanácsos megspórolni az ügyintézőt

Első körben mindig az ügyfélnek kell lépni, aki szerződésben áll az MVM-el, vagy a meghatalmazottja is elindíthatja az ügyintézést a szolgáltató felé - mondja Takács Roland

Ez utóbbinak óriási jelentősége van, ugyanis ha az állampolgár saját szakállára áll neki az ügyintézésnek, azzal csak saját magának okoz fejfájást. Önmagában az is idegtépő, hogy az emailes megkeresésre 2-3 hónapos késéssel válaszol a szolgáltató.

Ezt megkerülendő valóságos iparággá fejlődött a hálózatbővítő ügyintézés, pillanatok alatt lehet találni jelentkezőt, aki vállalja, hogy elvégzi helyettünk a papírmunkát. Nem érdemes ezen spórolni, ugyanis ezek a szakértők pontosan tudják, hogyan lehet a folyamatokat meggyorsítani, és mindenben szakszerűen eljárni, így rengeteg idegeskedést spórolnak meg,

ráadásul a munkadíjuk - ez jelenleg többnyire 30-40 ezer forint között mozog - elenyészően kis tétel az egész procedúra költségeihez képest.

Arról nem is beszélve, hogy a bővítéshez ezernyi jogszabályt, szabványt kellene pontosan ismernie az igénylőnek, ezek híján biztosan problémákba ütközne, aztán mehet a pingpongozás az MVM-el.

Szabvány írja elő, hogy a gázórától, gázcsövektől minimum hány centiméteres távolságra lehet a villanyóraszekrény.

- Eleve az is kétséges, hogy a mérőóra maradhat az eredeti helyén - hívja fel a figyelmünket Takács Roland. Ugyanis az új szabvány szerint a magánlakásoknál, családi háznál minden esetben ki kell helyezni utcafront irányába a mérőt, bérházak esetében pedig körfolyosóra kell kitenni. Üzlethelyiségek esetében lehet külön engedélyeztetni, hogy belül legyen. 

A szabvány azt is előírja, hogy a gázórától, gázcsövektől minimum hány centiméteres távolságra lehet a villanyóraszekrény, számít az is, hogy ha az utcában felkötnek egy légvezetéket, annak mi a nyomvonala?

Ha egy utcán lévő oszloptól hozzuk be a légvezetéket, fontos, hogy a híradástechnikai vezetéktől is meg kell tartanunk az 50 centis távolságot - mondja az ügyvezető.

Hiánycikk volt a mérőóra, el is szállt az ára

Lássuk végül, mennyibe is kerül egy hálózatbővítés. Első körben az alanyi jogon járó 32 amperen túl fizetnünk kell a szolgáltatónak, amperenként 3.900 Ft+Áfa hálózatfejlesztési díjat.

Majd jöhet a regisztrált villanyszerelő, aki elvégzi a munkát, amit nem fog ingyen megcsinálni, a feladat bonyolultságától függően 2-300 ezer forint is lehet a munkadíja. A legnagyobb tétel ugyanakkor az anyagköltség, hiszen az árak az egekben vannak,

ami főleg akkor tud fájni, ha az új mérőhely messze esik a régitől, és meg kell oldani az összekötést. De nem egyszerű történet maga a villanyóraszekrény sem, ez ugyanis a tavalyi évben hiánycikk lett, így jelentősen felszökött az ára. Egy teljesen hétköznapi, szabványos műanyag termék, ha akarunk olyan extrát is bele, mint az éjszakai áram mérőóra helye, vagy H-tarifás mérőóra, 2-300 ezer forintba is belekerül.

- A legkisebb szabványos szekrény is, ami akkora mindössze, mint, mint három darab tégla, 45 ezer forintnál kezdődik. De egy csoportos mérő lehet akár  450 ezer is - mutat rá Takács Roland hozzátéve, még egy új ház esetében is 300 ezer forintnál kezdődik a művelet, ahol csak fel kell szerelni a villanyóraszekrényt, ahol viszont áthelyezésre is sor kerül, gyorsan megugranak a költségek, a 6-700 ezer forint átlagosnak mondható, de a körülményektől függően a határ a csillagos ég.