Főként a tech cégek megadóztatásáról és a klímaváltozásról szól az idei davosi találkozó

Elemzések2020. jan. 22.Sz.A.

Az ötvenedik világgazdasági fórumot tartják a napokban Davosban, ahol a világ aktuális kérdéseiről és kihívásairól beszélgetnek a világ vezetői Donald Trumptól kezdve a legbefolyásosabb bankárokig. Az idei témák között kiemelt helyet kap a technológiai cégek - főként a Facebook - megadóztatása, valamint a klímaváltozás.

Még mindig a svájci Davos a világon az egyetlen hely, ahol évente egyszer adnak találkozót egymásnak az országok vezetői, a szupergazdagok (idén több mint száz milliárdos teszi itt tiszteletét), a vállalati szektor urai, a globális véleményvezérek illetve a magukat fontosnak képzelő celebek.

Az Alpokban rejtőzködő festői kis városkában tegnap kezdődött meg az 50. Világgazdasági Fórum, amelyen a világ több mint 100 országából mintegy háromezren vesznek részt. Davos azért is olyan népszerű, mert egyedülálló helyszínt kínál a kapcsolatépítéshez.

A néhány napos rendezvénysorozat alatt több mindent lehet elintézni, mint máskor hónapok, netán évek alatt.

A városkát ugyanis nem túl nehéz megközelíteni – még akkor sem, ha a klímavédelem jegyében a vonatozást ajánlották a résztvevőknek –, de eléggé elszigetelt ahhoz, hogy más lehetőségek ne vonják el a figyelmet a megbeszélésekről. 

Most gyakorlatilag mindent áthat a klímaváltozás elleni küzdelem, és a résztvevők sokat foglalkoznak még a globális gazdasági növekedés és kereskedelem aggasztó kilátásaival, valamint a jövőbeni kereskedelmi egyezményekkel. A színfalak mögött azonban több tekintetben is a technológiai szektor képviselői dominálnak – írja a Financial Times. Számos kérdést kell megvitatniuk:

terítékre kerül a szellemi tulajdonjogok védelme, a trösztellenes szabályok megsértése, a feltörekvő fintech cégek illetve a bankolásban betöltendő szerepük.

De az előadásokon többet lehet majd megtudni a Microsoft minap tett ambiciózus bejelentéséről is, amelynek értelmében előbb csökkentik, majd teljesen eltüntetik ökológiai lábnyomukat, így 2030-ra a Microsoft karbon-negatív lesz. 

Egyes résztvevők személye arra utal, fontos szabályozási kérdésekről is szó esik majd. Rohit Chopra, az amerikai szövetségi kereskedelmi bizottság képviselője valamint Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a versenyjogi szabályokról, a versenykorlátozó gyakorlatokról,  illetve az amerikai technológiai monopóliumok – mint a Google és a Facebook – megregulázásáról tart előadást. A technológiai óriáscégek digitális adója ugyan többször elbukott, de – különösen Európában – erősödik a nyomás a bevezetésére.

A nagy digitális platformok megadóztatása mellett az elektronikus fizetések és a kriptovaluták jövője is terítékre kerül. A fókusz nem a szektor növekedésén hanem az értékteremtésen lesz. 

A digitális kereskedelem illetve a távközlési szektor rohamos bővülése szintén szabályozási kérdéseket vet fel, és olyan cégek vesznek majd részt az ezzel kapcsolatos előadásokon, mint az online fizetésekre szakosodott PayPal, a Visa kártyatársaság, a UPS csomagküldő vállalat vagy az Ericsson távközlési cég.

Az 5G szolgáltatások kiépítése kapcsán minden bizonnyal szóba kerül az amerikai-kínai kereskedelmi háborút is domináló konfliktus, miszerint az Egyesült Államok le szeretné beszélni a  szövetséges országokat arról, hogy a kínai Huawei – amely ellen amerikai szankciók is érvényben vannak – végezze ezt a munkát. Erről is elmondhatja a véleményét Davosban a Huawei alapítója, Ren Zhengfei, de

olyan nagy nevek is vesznek részt az eseménysorozaton, mint a Bridgewater Associates alapítója, Ray Dalio, a Blackstone Group elnöke, Steve Schwarzman, a JP Morgan vezérigazgatója, Jamie Dimon, vagy a Goldman Sachs elnök-vezérigazgatója, David Solomon.  

A davosi fórum első napján lépett fel Donald Trump amerikai elnök és Greta Thunberg klímaaktivista, így a kötelező showelem sem maradt el. Thunberg egyre pesszimistább, mert szerinte eddig semmi nem történt a klímavédelem tekintetében. Egy panelbeszélgetésen többek között azt követelte, hogy minden cég, bank, intézmény és kormány állítsa le az összes befektetést és támogatást a fosszilis tüzelőiparba és a kitermelésbe.

Donald Trump viszont az amerikai gazdaságot fényező beszédében azt hangsúlyozta, hogy "el kell utasítani a pusztulás örök prófétáit, és az apokaliptikus előrejelzéseiket”. Azért tett egy komoly “zöld” vállalást: az Egyesült Államok csatlakozni fog az ezer milliárd fa elültetését célzó globális kezdeményezéshez, amelyet Davosban hirdetnek meg.