Egymillió fős ukrán ellentámadás Herszon visszafoglalásáért - Van rá esély?

Elemzések2022. júl. 12.Dajkó Ferenc Dániel

Lelassult az orosz offenzíva. Újra szervezik a csapataikat, hogy előkészítsék Donyeck megye ostromát, ám ez az ukránoknak is lehetőséget ad a felkészülésre. Az ukrán védelmi miniszter egymillió fős ukrán ellentámadásról beszélt, azonban kérdéses, hogy mennyi a realitása egy ilyen műveletnek. Helikopterekről támadják Harkov környékét. Visszavezették egy uniós országban a sorkatonaságot.

Lelassult az offenzíva

Hosszabb ideje, így a tegnapi napon sem történt jelentős elmozdulás az ukrajnai háború frontvonalain. Harkov és Mykolaiv térségében már régen befagytak az arcvonalak, a Donyec-medencében azonban eddig relatíve nagy mozgásokat tapasztalhattunk. Luhanszk megye utolsó nagyvárosának Liszicsanszknak az elfoglalása után viszont érezhetően megállt az orosz előrenyomulás. Ennek oka vélhetően az, hogy az orosz hadsereg előkészíti a további offenzívát, fontos azonban kiemelni, hogy minden egyes nap, amit az oroszok felkészüléssel töltenek, Ukrajnának is lehetőséget termet arra, hogy újjá szervezze a saját védelmét. Kisebb – nagyobb összecsapásokra persze most is sor kerül, ma hajnalban például a stratégiai fontosságú, ukrán kézen lévő Bakhmut közeléből jöttek hírek fegyverropogásról, de ezek nem részei egy szervezett támadásnak.

A légitámadások ellenben hétfőn és ma hajnalban is folytatódtak. Myoklaivból, Harkov közeléből és más ukrán városokból is érkeztek robbanásokról, légitámadásról hírek. Harkov térségében az oroszok több helikopteres légicsapást is végrehajtottak.

Óriási ellentámadást terveznek

A legutóbbi hírek alapján az ukrán hadvezetés óriási ellentámadásra készül. Az ukrán védelmi miniszter, Olekszij Reznyikov ugyanis azt mondta, a tervezett ukrán ellentámadáshoz egymillió fegyverest mozgósítanak majd. A cél pedig Herszon környékének a visszahódítása lenne. A miniszter szavai szerint ez az egymillió fegyveres a rendelkezésükre áll és nyugati felszerelésekkel van ellátva.

Kérdéses azonban hogy ez mennyire van így a valóságban. Valószínűleg túlzóak a tárcavezető szavai és ez inkább egy üzenet az ukránok és az oroszok felé egyaránt. Az ukránok felé azt üzeni, hogy nem szabad csüggedni, mert van esély visszavenni az elfoglalt földeket, tehát a morál javítása a cél. Az oroszok esetében pedig épp ennek az ellenkezője, a bizonytalanságkeltés lehet az üzenet haszna, habár még így is kissé furcsa, hogy előre bejelent egy ilyen nagyszabású műveletet a védelmi miniszter. Az ilyesmit ugyanis nem szokás nagy dobra verni, pusztán azért, hogy kevesebb lehetőséget adjanak az ellenfélnek a felkészülésre. Jelen esetben azonban valószínű, hogy nem fog bekövetkezni egy ilyen intenzitású ukrán ellentámadás, így ez csak fenyegetés. Még ha rendelkezésére is áll közel egymillió fegyveres Ukrajnának, amire amúgy van esély, akkor sem vezényelheti egyetlen frontra az egész hadsereget. Valójában ha bárhol meggyengül az ukrán védelem, az oroszok szinte biztosan kihasználnák az alkalmat, egymillió katonának az egy helyen történő bevetése azonban nem gyengülést, hanem azt jelentené, hogy fél Ukrajna teljesen védtelen maradna. Nem kérdés, hogy az oroszok azonnal élnének a lehetőséggel. Mindemellett az egymillió embernek elegendő nyugati fegyverzet megléte is erősen kérdéses, habár annyi bizonyos, hogy nagyon jelentős mennyiségű fegyvert kaptak eddig az ukránok nyugatról. Nemrég például Hollandia döntött arról, hogy felszerelést, köztük nehézfegyvereket küld Ukrajnának.

Fegyverkezik a világ

Eközben a nemzetközi helyzet is egyre feszültebb. A világ folyamatosan fegyverkezik. Legutóbb Japán jelentett be masszív véderő fejlesztési programot az Oroszország, Kína és Észak-Korea jelentette fenyegetettség miatt.

Európa egyik új forrópontján a Baltikumban is egyre jelentősebbek a háború miatti aggodalmak. Litvánia mostanra odáig jutott, hogy visszavezette a sorkatonaságot az országban.