Fellélegeztek a piacok: mégis tárgyalóasztalhoz ül az USA és Kína

Elemzések2019. aug. 27.Sz.A.

A kölcsönös fenyegetőzések és a hétvégi vámemelések után mind a kínai, mind az amerikai fél inkább a tárgyalások mellett döntött. Trump szerint a kínai fél jelentkezett be nála telefonon, és kérte a tárgyalások folytatását.

Peking szeretne tárgyalóasztal mellett egy közös megoldás kidolgozásával pontot tenni a kereskedelmi háború végére - jelentette be Donald Trump amerikai elnök hétfő délután a G7 csúcstalálkozó végén. A hírre a reggel még zuhanó tőzsdék megkönnyebbüléssel reagáltak. Trump úgy fogalmazott, hogy optimista a kínai megállapodást illetően, igaz, egy nappal korábban még további vámemelést fontolgatott a kínai importárukra.

"A kínai fél tegnap este bejelentkezett, és azt kérte, hogy üljünk le tárgyalni, tehát visszaülünk a tárgyalóasztalhoz" - mondta Trump a franciaországi Biarritzban. "Nagyon tisztelem, hogy Kína bejelentkezett, és megállapodást akarnak kötni. Ez az első alkalom, hogy azt látom, tényleg szeretnének megyegyezni, ami egy nagyon pozitív előrelépés" - tette hozzá.

Trump megdicsérte Hszi Csin-ping kínai elnököt, bár megjegyezte: a kínai felet komoly veszteségek érték, de megértették, hogy a tárgyalás a megfelelő megoldás.

A kereskedelmi háború elmérgesedése és a hétvégén bejelentett újabb vámemelések hatására a kínai yüan 11 éves mélypontra gyengült, és az ázsiai tőzsdék estek. A Financial Times-nak nyilatkozó elemzők szerint a hétvégén bejelentett újabb vámok 0,2 százalékponttal csökkentenék az idei kínai gazdasági növekedést, jövőre pedig 0,3 százalékponttal, így 6 százalék alá csökkenne az éves növekedési ütem.

Trump békülékeny hangnemének előzménye, hogy Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes még hétfő délelőtt bejelentette:

Kína kész higgadt tárgyalások és együttműködés útján megoldást keresni a fennálló problémákra.

A kereskedelmi tárgyalásokon Kínát képviselő Liu a dél-kínai Csungkingban megrendezett Smart China technológiai szakkiállításon elmondott beszédében azt hangsúlyozta, hogy Peking határozottan ellenzi a kereskedelmi háború további elmérgesedését, mivel az mindkét fél, valamint az egész világ érdekeit sértené. Hszi Csin-ping elnök legközelebbi gazdasági tanácsadója úgy fogalmazott, hogy Kína továbbra is azon dolgozik, hogy optimális befektetési környezetet alakítson ki,

nagy mértékben megerősítse a szellemi tulajdonjogok védelmét, és szívesen látja a világ bármely pontjáról, a többi közt az Egyesült Államokból érkező vállalatokat, hogy ott fektessenek be, vagy működjenek - fogalmazott.
A miniszterelnök-helyettes azt követően nyilatkozott így, hogy a múlt hét végén a két ország közötti kereskedelmi konfliktus a hét végén újabb fordulóponthoz ért. Kína 75 milliárd dollár értékű amerikai importárura vezetett be vámemelést, mire Donald Trump amerikai elnök a Twitteren szinte az összes kínai importra 15, illetve 30 százalékos vámot vetett ki.

Keng Suang, a kínai külügyminisztérium szóvivője erre válaszul hétfő délelőtt még úgy nyilatkozott, hogy Kína további ellenlépéseket tesz saját érdekeinek megóvására, amennyiben az Egyesült Államok valóban új vámtarifákat léptet hatályba. 

A tárgyalások hírének hatására a tőzsdék enyhe emelkedéssel zártak.