Elszállt az infláció! Mennyire kapósak most az inflációkövető állampapírok?

Elemzések2021. dec. 15.HP

A magasabb árdinamika ellenére sem növekedett az év eleje óta az inflációkövető Prémium Magyar Állampapír állománya, mely 2200 milliárd forint körül mozgott november közepén. Amennyiben viszont tartósan magasan alakulnak az inflációs várakozások, egyre többen a Prémium Magyar Állampapírt választhatják a MÁP Plusz helyett.

A magasabb inflációs környezet ellenére egyelőre nem vesztett előnyéből a Magyar Állampapír Plusz (MÁP Plusz) az inflációkövető Prémium Magyar Állampapírral (PMÁP) szemben.

A MÁP Plusz állománynövekedése töretlen. A kint lévő állomány november közepén megközelítette 6000 milliárd forintot. Ehhez jön még hozzá a nyomdai MÁP Plusz közel 400 milliárdos állománya.

Ezzel szemben a PMÁP-ban elhelyezett vagyon stabilan 2000 milliárd forint felett alakult. Novemberben megközelítőleg 2200 milliárd forintot tett ki.

MÁP Plusz, Nyomdai MÁP Plusz és PMÁP állománya, forint

Forrás: ÁKK, növekedés.hu

Mire vezethető vissza mindez?

A MÁP Plusz évi fix 5 százalékos kockázatmentes átlaghozama kiszámíthatóbb, illetve nagyon beépült a köztudatba. Emellett a papír kedvező visszaválthatósága a rövidebb időhorizonttal rendelkező megtakarítókat is könnyebben megszólítja.

A nemzetközi és a hazai jegybankok másfelől nagyon sokáig azt kommunikálták, hogy az infláció megemelkedése csak átmeneti jellegű. Lényegében senki nem látta előre, hogy a fogyasztói árindex ilyen mértékben megugrik, illetve tartósabban velünk marad a gyors árdinamika.

Ha látták volna a döntéshozók, akkor például az amerikai jegybank is már rég kamatemelésekbe kezdett volna, valamint korábban kivezeti a havi 120 milliárd dolláros kötvényvásárlási programját. Emellett a régiós jegybankok és az MNB is lendületesebben szigorítottak volna.

Az európai gázárak meglepetésszerű többszöröződése, az olajárak, a gabonaárak és a nyersanyagárak megugrása egyszerre hajtotta fel világszerte az inflációt. Ehhez jött még hozzá a szállítási költségek lendületes emelkedése, a chiphiány és az ellátási láncok elhúzódó akadozása.

Magyarországon a gyors újranyitás, az ismételten kialakuló munkaerőháiny és a dinamikus béremelkedés is emeli az inflációt.

Mi várható?

A hazai infláció novemberben 7,4 százalékra ugrott. Jó eséllyel ezen a szinten tetőzött a mutató, azonban az MNB várakozásai alapján idén és jövőre is 5-5 százalék körüli lehet a pénzromlás üteme.

Forrás: MNB

A lakossági inflációs várakozások is jelentősen megemelkedtek, már 7 százalék felett járnak.

Ennek hatására a kereslet egy része elmozdulhat a MÁP Plusz irányából a PMÁP irányába. A mértéket a magas infláció tartóssága befolyásolja majd.

Felfelé mutató inflációs kockázatok

Több amerikai befektetési bank is 100 és 120 dollár közé várja a Brent típusú kőolaj árát jövő év közepére. Ez lényegében egy másfélszereződést jelentene a mostani szintekről.

Arról nem is beszélve, hogy a Közel-Keleten a geopolitikai kockázatok hétről hétre nőnek. Izrael és az Egyesült Államok a katonai támadás lehetőségét fontolgatják Irán, illetve az iráni atomlétesítmények ellen. Bármilyen nemű katonai konfliktus a térségben jelentős olajáremelkedéshez vezethetne, amely újabb inflációs sokkot okozna.

Ezenfelül a kínálati sokkok és az elhúzódó áruhiány tartósan magasabb inflációt eredményezhet.

Minél tovább, minél magasabb szinteken tartózkodik a fogyasztói árindex, annál jobban növekedhet az inflációkövető Prémium Magyar Állampapírban elhelyezett vagyon.

Mennyit fizet a PMÁP?

Idén és jövőre 5-5 százalékos inflációt vár az MNB. A hároméves PMÁP konstrukció infláció plusz 0,75 százalék kamatprémiumot, az ötéves PMÁP infláció plusz 1,25 százalék kamatprémiumot fizet. Vagyis két évig várhatóan többet hoz a Prémium Magyar Állampapír a MÁP Plusznál.

Ha 2023-ra visszacseng az infláció a 3 százalékos jegybanki cél közelébe és ott is marad, akkor 5 éves időtávon hozzávetőlegesen hasonló hozamot nyújthat az 5 éves PMÁP és a MÁP Plusz.