OECD: ennyit költünk nyugdíjra, segélyekre

Elemzések2019. feb 8.Növekedés.hu

Az OECD készített egy részletes kimutatást a tagországok szociális kiadásairól, melyből kiderül, hogy Magyarországon nyugdíjra, egészségügyre, segélyekre és egyéb szociális kiadásokra a GDP 19,4 százalékát költjük, ami csak hajszállal marad el az OECD-átlagtól.

A vizsgált országok közül 2018-as adatok alapján - ahogyan az ábráról is leolvasható - a francia állam költi a legtöbbet szociális kiadásokra, a GDP mintegy 31,2 százalékát, majd következnek sorban a belgák - 28,9 százalék - a finnek - 28,7 százalék - és a dánok - 28,0 százalék. Az OECD-átlag 20,1 százalék, jól látszik tehát, hogy a gáláns államok, vagyis akik közpénzből sokat költenek szociális ügyekre, igencsak bőkezűnek és gondoskodónak mondhatók.

nyugdíj

Magyarország a maga 19,4 százalékos költésével hajszálnyival marad el az OECD-átlagtól, a régiós versenytársak szintjét ugyanakkor hozza: Lengyelország, a régió legbőkezűbb szociális költője a GDP 21,1 százalékát szánja erre a célra, míg Csehországban a GDP 18,7 százalékára, Szlovákiában 17 százalékára rúgnak a szociális kiadások.

Az ábrán kék oszlopok jelzik a szociális kiadások 2018-as szintjét, míg szürke négyzetek az 1990-es, fekete vízszintes vonalak az 1960-as szinteket (Magyarországok sajnos utóbbi két adat nem áll rendelkezésre). Szemléletes, hogy az 1960-as szinthez képest mára minden országban jelentősen, többnyire sokszorosára nőtt a szociális kiadások aránya, míg 1990-hez viszonyítva néhány kivételtől eltekintve - Hollandia, Svédország, Szlovákia - ugyancsak növekedés volt tapasztalható.

A teljes cikk a Pénzügyi Szemle Online oldalán, ITT olvasható. 

SIKERSZTORIK
100% pszichológia: Ebben rejlik a Facebook, Snapchat és az Instagram sikerének titka
A Facebook több mint 2 milliárd, az Instagram 800 millió felhasználóval büszkélkedhet, a Snapchat-et pedig körülbelül 180 millióan használják naponta. Valójában miért kapnak ezek az alkalmazások ekkora figyelmet? Összegyűjtöttük az öt legfontosabb okot.
Siker2018. feb 15.
Mit tennének a milliárdosok, ha mindenüket elvesztenék?
Bill Gates és Warren Buffett, akik egyébként hosszú ideje jó barátok, megosztották gondolataikat arról, mit tennének, ha mindenüket elvesztenék és a nulláról kellene felépíteniük az életüket.
Siker2018. ápr 28.
Hogyan legyünk sikeresek a 20-as, 30-as, 40-es éveinkben - az Alibaba tulajdonosának jó tanácsai
„Az életben nem az számít, hogy mennyi mindent értél el, hanem az, hogy hogyan élted meg a kemény napjaidat és a hibáidat.” Mondta Jack Ma.
Siker2018. feb 20.
Michael Bloomberg: öt tipp, hogy sikeres vállalkozó legyen
Mindössze öt dologról van szó, ám ezek betartásával lett sikeres vállalkozó Michael Bloomberg, akit később New York polgármesterének választottak.
Siker2018. máj 10.
Kezdő vállalkozó? Akkor erre az öt dologra figyeljen!
Bármibe, és bármikor is vág bele az ember, vannak általános szabályok, amelyek betartása nagy segítséget jelent a kezdő vállalkozónak. Mutatjuk, mit tart a legfontosabbnak egy sikeres vállalkozó, a JÓKENYÉR pékség tulajdonosa, Ludwig Klára.
Siker2018. nov 8.
Soros után ő a második leggazdagabb magyar
Thomas Peterffy, vagyis Péterffy Tamás 15-18 milliárd dollárra becsült vagyonával a világ 57. legtehetősebb embere.
Siker2019. jan 12.
Egy fiatal srác 100 millió fontos sportruházati márkát rakott össze Nagy-Britanniában
Nehéz elképzelni, hogy az alapításkor 19 éves Ben Francis-nak honnan volt ideje és energiája létrehozni és vezetni a Gymshark-ot.
Siker2018. okt 18.