OECD: ennyit költünk nyugdíjra, segélyekre

Elemzések2019. feb 8.Növekedés.hu

Az OECD készített egy részletes kimutatást a tagországok szociális kiadásairól, melyből kiderül, hogy Magyarországon nyugdíjra, egészségügyre, segélyekre és egyéb szociális kiadásokra a GDP 19,4 százalékát költjük, ami csak hajszállal marad el az OECD-átlagtól.

A vizsgált országok közül 2018-as adatok alapján - ahogyan az ábráról is leolvasható - a francia állam költi a legtöbbet szociális kiadásokra, a GDP mintegy 31,2 százalékát, majd következnek sorban a belgák - 28,9 százalék - a finnek - 28,7 százalék - és a dánok - 28,0 százalék.

Az OECD-átlag 20,1 százalék, jól látszik tehát, hogy a gáláns államok, vagyis akik közpénzből sokat költenek szociális ügyekre, igencsak bőkezűnek és gondoskodónak mondhatók.

nyugdíj

Magyarország a maga 19,4 százalékos költésével hajszálnyival marad el az OECD-átlagtól, a régiós versenytársak szintjét ugyanakkor hozza: Lengyelország, a régió legbőkezűbb szociális költője a GDP 21,1 százalékát szánja erre a célra, míg Csehországban a GDP 18,7 százalékára, Szlovákiában 17 százalékára rúgnak a szociális kiadások.

Az ábrán kék oszlopok jelzik a szociális kiadások 2018-as szintjét, míg szürke négyzetek az 1990-es, fekete vízszintes vonalak az 1960-as szinteket (Magyarországok sajnos utóbbi két adat nem áll rendelkezésre).

Szemléletes, hogy az 1960-as szinthez képest mára minden országban jelentősen, többnyire sokszorosára nőtt a szociális kiadások aránya, míg 1990-hez viszonyítva néhány kivételtől eltekintve - Hollandia, Svédország, Szlovákia - ugyancsak növekedés volt tapasztalható.

A teljes cikk a Pénzügyi Szemle Online oldalán, ITT olvasható. 

SIKERSZTORIK
Richard Branson: a mindennapi sportolás készít fel a sikerekre
Branson szerint egy nap nem múlhat el sport nélkül. Napi kétszer teniszezik, illetve emellett minden nap 40 percen át súlyt is emel. A Bloomberg legfrissebb adatai szerint a 2000-ben lovaggá ütött angol üzletember 5,3 milliárd dolláros vagyonnal rendelkezik.
Siker2019. ápr 20.
Tudta, hogy az isteni Michelangelo zseniális üzletember is volt?
Levélváltásaiban jellemzően nem művészetről, sokkal inkább olcsón megszerezhető birtokokról, szerencsés adásvételekről folyt a szó.
Siker2019. ápr 6.
Erről mondott le Bill Gates és Warren Buffett a siker érdekében
Amikor valakinek a sikerére gondolunk, gyakran megfeledkezünk arról, hogy annak eléréséhez mennyi erőfeszítés szükséges.
Hírek2019. feb 1.
A briteket kiléptető Michel Barnier Európa legveszélyesebb embere
A francia néppárti politikusnak nemcsak Theresa Mayt sikerült kiütnie a ringből, de eddig azt is elérte, hogy az Unió végig egységes maradjon mögötte.
Elemzések2019. ápr 12.
A világ 10 legjobb üzleti egyeteme – Európa beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat
Rögtön az első helyen egy európai intézmény, amely beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat: a Harvardot, az MIT-t és a Standfordot. Ne Oxfordra gondoljunk!
Hírek2019. ápr 14.
Weiss Manfréd: a XX. század leginnovatívabb magyar vállalkozója
A csepeli mágnás báró úgy pörgette fel a magyar gazdaságot, ahogy arra azóta sem volt példa.
Elemzések2019. márc 24.