Ezek régiónk legnagyobb cégei - Körkép öt környező országból

Elemzések2020. júl. 2.Fellegi Tamás

A világ legnagyobb vállalatairól sokat hallunk, azonban számunkra érdekesebb lehet, hogy régiónkban melyek a legnagyobb cégek. Körülnézünk a visegrádi országokban, Ausztriában és Romániában.

Sok tényező

A legnagyobb cégek rangsorának meghatározását szinte lehetetlen teljesen egyértelműen meghatározni, hisz kérdés, hogy mely mérőszámot tekintjük a legfontosabbak: a cég árbevételét, esetleg nyereségét, netán könyv szerinti értékét, vagy pedig a piac ítélete szerinti nagyságot, a piaci kapitalizációt, vagyis a részvények árának és számának szorzatát. Utóbbival két gond van: egyrészt csak tőzsdei cégek esetében működik, miközben nem minden nagy cég van tőzsdén, másrészt túlzott piaci optimizmus vagy éppen pesszimizmus esetén erősen torzulhat az érték.

A megoldás így az lehet, hogy a tényezőket együttesen vesszük figyelembe, így a túlzottan torzító hatások kiküszöbölhetők. A helyezéseknek igazából nincs is döntő jelentősége, az érdekes az, hogy mely cégek tartoznak a legnagyobbak közé, melyik az a cégcsoport, amely egy adott ország GDP-jének viszonylag jelentős hányadát adja.

Ausztria

Kezdjük Ausztriával, mivel legtöbbször ezt az országot emlegetjük felzárkózási célként, ráadásul mivel alig több mint 100 éve gazdasági és részben politikai egységet is alkottunk vele, a legnagyobbak között vannak olyan cégek, melyek vagy elődvállalatuk már akkor is létezett, és esetleg k.u.k. formában, azaz az egész Osztrák-Magyar Monarchiában működtek.

Hagyományosan a legnagyobb cégnek a Mol-felvásárlási kísérlete idejéből jól ismert OMV-t, a nagy olajvállalatot tekintik a legnagyobb osztrák cégnek, jóllehet az utóbbi hónapokban az olajcégek árbevétele és nyeresége az olajár gyengélkedés és a fogyasztás visszaesése miatt csökkent, igaz, ezt tekinthetjük átmeneti hatásnak. Következő helyen a két, nálunk is ismert nagybank, az Erste és a Raiffesien található, őket néha magas sajáttőke értékük miatt az első két helyen is szokták említeni.

A legnagyobb osztrák vállalatok:

 

Cég

Iparág

1

OMV

olaj-, és gázipar

2

Erste

bank

3

Raiffeisen

bank

4

Strabag

építőipar

5

Voestalpine

acélipar

6

Vienna Insurance

biztosító

7

Verbund

áramszolgáltató

8

BAWAG

bank

9

Uniqa

biztosító

Árbevétel alapján az ugyancsak itthon is ismerős építőipari vállalat, a Strabag, és talán kevéssé ismert linzi székhelyű acélvállalat, a Voestalpine. A következő helyen a nagy biztosítótársaság, a Vienna Insurance Group található, majd az ország áramellátásának 40 százalékát biztosító Verbund következik, végül a listára fér még egy bank, a BAWAG, és egy biztosító, a Uniqa.

Románia

A következő délkeleti szomszédunk Románia. Árbevétele alapján a legnagyobb cég a Dacia autógyár, azonban miután korábban kivezették a tőzsdéről, piaci kapitalizáció alapján nem mérhető. E tekintetben a Hidroelectrica áramszolgáltató a legnagyobb, amely az osztrák Verbundhoz hasonlítható. Következik az OMV-Petrom, az osztrák olajcég által meghatározó mértékben birtokolt olaj-, és gázipari vállalat, illetve egy másik olajcég, a Rompetrol.

A legnagyobb cégek Romániában:

 

Cég

Iparág

1

Dacia

autóipar

2

Hidroelectrica

áramszolgáltató

3

OMV Petrom

olaj-, és gázipar

4

Rompetrol

olajipar

5

Banca Transylvania

bank

6

Kaufland

kiskereskedelem

7

Ford Romania

autógyártás

Árbevétel alapján a következő már nem tőzsdei vállalatok, hanem multik helyi leányai, mint a német áruházlánc, a Kaufland, a Ford helyi autógyára, a British American Tobacco, a Lukoil, majd a francia Carrefour. A tőzsdén a Banca Transylvania említhető még a nagyobbak közül, érdekességképp megemlítjük a Digit, amely a tőzsdén a 10. legnagyobb kapitalizációjú vállalat, melynek végső tulajdonosa a romániai magyar Teszári Zoltán.

Lengyelország

Nézzük ezek után a visegrádi térséget, ezen belül a legnagyobb tagot, Lengyelországot. Itt nagy a tőzsde szerepe, komoly elismertséget jelent a ott szerepelni, így a legnagyobb cégek ott is vannak.

Az első helyen a PKO Bank található, a második helyen a PKN Orlen olaj-, és gázipari vállalat (ahogy nálunk a tőzsdén az OTP, majd a Mol a legnagyobbak). A harmadik hely azonban egy érdekességet, mondhatni egy gyöngyszemet takar: egy modern vállalkozás egy fiatal iparágban, a CD Project, melyet a növekedés.hu-n is bemutattunk. A 26 éve indított vállalkozás számítógépes videojátékokat fejleszt, piaca így értelemszerűen az egész világ, ahogy a legnagyobb amerikai cégeknek is. Március folyamán, amikor a hagyományos iparágak részvényei zuhantak, a CD Project átmenetileg a legnagyobb cég lett, ha dinamikusan tud növekedni, akár tartósan elfoglalhatja a dobogó legfelős fokát. Negyedik helyen érdekes módon egy spanyol bank, a Santander lengyel leánya található. A régió bankpiacának helyzetéről itt olvashatnak.

A legnagyobb lengyel cégek:

 

Cég

Iparág

1

PKO

bank

2

PKN Orlen

olaj-, és gázipar

3

CD Project

IT

4

Bank Santander

bank

Csehország és Szlovákia

Csehországban sem könnyű meghatározni a sorrendet, mivel a tőzsde szerepe kisebb, mint az eddig említett országokban. Vitathatatlanul első helyen áll a Skoda, azonban mivel a cég a Volkswagen tulajdona, nem szerepel a tőzsdén, ugyanakkor sokat mondó adat, hogy a teljes cseh export 10 százalékát adja. Második helyen áll a CEZ áramszolgáltató, majd a Komercni Banka következik. Mellettük még három céget említünk meg: egyik az Andrej Babis volt miniszterelnök tulajdonában álló, sok mindennel foglalkozó Agrofert konglomerátum, a Foxconn elektronikai cég, majd az Unipetrol vegyipari cég, amelynek többségi tulajdonosa a PKN Orlen.

A legnagyobb csehországi vállalatok:

 

Cég

Iparág

1

Skoda

autógyártás

2

CEZ

áramszolgáltató

3

Komercni Banka

bank

4

Agrofert

holding

5

Foxconn

elektronika, technológia

6

Unipetrol

vegyipar

Végül vessünk egy pillantást a harmadik visegrádi országra, Szlovákiára. Mivel kis országról van szó, érthető, hogy a legnagyobb cégek közül több külföldi vállalatok helyi gyárai: első helyen a Volkswagen, második a Kia Motors. Harmadik helyen áll Mol többségi tulajdonában álló Slovnaft, negyedik a PCA (Peugeot-Citroen), ötödik a Samsung.

Legnagyobb vállalatok Szlovákiában:

 

Cég

Iparág

1

Volkswagen

autógyártás

2

Kia Motors

autógyártás

3

Slovnaft

olajipar

4

PCA

autógyártás

5

Samsung

elektronika


A hazai mezőny

Végül, a visegrádi országok közül utolsónak, egyben a térségbeli összhasonlítás kedvéért nézzük meg a legnagyobb hazai cégeket is. Itt még nehezebb helyzetben vagyunk, mint más országok esetében, hisz közismert, hogy piaci értéke alapján legnagyobb cégünk az OTP, őt követi a Mol, azonban az árbevételben mért legnagyobb cégek között sok van, amely nem tőzsdei, miközben még azzal az ellentmondással is szembe kell néznünk, hogy a Mol árbevételben az OTP előtt van (ami a bankok esetében kamat-, és díjbevétel, de a lényege szempontunkból ugyanaz). Tény, hogy az olajcégek hatalmas forgalom és viszonylag szűk profitmarzs mellett üzemelnek, ezért a torzító hatás. Az ellentmondás feloldását a tőzsdei értékítéletre bízzuk, így az OTP fog az első helyre kerülni, amit az is indokol, hogy nyeresége tavaly nagyobb volt, mint a Molé.

A legnagyobb magyarországi vállalatok:

 

Cég

Iparág

1

OTP

bank

2

Mol

olajipar

3

Audi

autógyártás

4

MVM

energia

5

Mercedes

autógyártás

6

Flex

elektronika

7

Wizz Air

légitársaság

8

Richter

gyógyszergyártás

A harmadik hely az Audié, negyedik a listán az MVM, utána jön a Mercedes-Benz, mint második autógyártó, majd a Flex(tronics), őt követi a Wizz Air. Érzésünk szerint a következő hely a Richtert illeti meg, 500 milliárdos árbevétele alapján ugyan néhányan még elé kerülhetnének, nem hagyjuk figyelmen kívül azonban a tőzsde értékítéletét, amely szerint a cég 1250 milliárd forintot ér, mindössze 20 százalékkal kevesebbet, mint a Mol.