Fontos események előtt a forint, mi lesz az árfolyammal?

Elemzések2019. jún. 3.Harsányi Péter

Megéri-e már megvenni az eurót a nyaraláshoz, illetve milyen szinteken lehet az év végén az EURHUF devizapár árfolyama? Az OTP, az Erste, a K&H, és az ING Bank vezető elemzőivel beszélgettünk a kérdésről.

OTP Bank, Tardos Gergely

Az elmúlt hetekben – részben a vártnál alacsonyabb kamatpályára vonatkozó jegybanki kommunikációnak köszönhetően – a forint ismét gyengülő pályára állt az euróval szemben és véleményünk szerint a következő hónapok árfolyam alakulását is érdemben meghatározza majd a Magyar Nemzeti Bank politikája.

Az OTP Elemzési Központjának rövidtávú euró/forint előrejelzése 322, az év végi pedig 320, amit arra a feltételezésünkre alapoztunk, hogy a jegybank júniusban, szeptemberben és decemberben is 10-10-10 bázispontot emel az egynapos betéti kamaton.

Azért gondoljuk valószínűnek a kamatemelést, mert miközben márciusban a jegybank amellett kötelezte el magát, hogy a jövőben negyedévente, az Inflációs Jelentés megjelenésével egyidejűleg a beérkező adatok által vezérelten dönt a kamatokról, a közelmúltban megjelent adatok egyöntetűen az erősebb gazdasági növekedés és a magasabb inflációs kockázat irányába mutatnak.

A külső konjunktúra kedvezőbben alakult a vártnál, az Eurozóna gazdasági növekedése az első negyedévben – negyedév / negyedév alapon élénkült. A hazai gazdasági növekedés sokkal erősebb lett a várakozásoknál, csakúgy mint a foglalkoztatottság és a bérek dinamikája.

A legfontosabb azonban, hogy az infláció és jegybank által irányadóként megjelölt adószűrt maginflációs mutató egyértelműen jobban gyorsult a vártnál, miközben a további leértékelődés is növeli az inflációs nyomást. Ezen túl a külső egyensúlyi mutatók alapján az is elmondható, hogy a korábbi évek erős strukturális forintkereslete és az ebből fakadó erős felértékelődési nyomás mára egyértelműen elolvadt.

Ugyanakkor az MNB továbbra is tart a külső kockázatoktól és a következő hónapokban az infláció várhatóan lefelé indul az áprilisi lokális csúcs után, így látunk arra esélyt hogy a jegybank júniusban nem változtat a kamatszinten,

ami további leértékelődési nyomást helyezhet a forintra, melynek euróval szembeni árfolyama ez esetben a 330-as szint közelébe gyengülhet, vagy akár át is törheti ezt az értéket.

Erste Bank, Nyeste Orsolya

A forint kurzusára ható belső tényezők közül mindenképpen meghatározó lesz, hogyan változik, változik-e egyáltalán az elkövetkező hónapokban az MNB monetáris politikája.

Várakozásunk szerint a monetáris politika nem fog érdemben szigorodni az idei évben, s jellege összességében továbbra is támogató marad, a normalizáció folyamata lassú és fokozatos lesz.

A jelenleg 0,9 százalékon álló jegybanki alapkamat emelésére várhatóan az idén sem kerül sor. A laza monetáris politika pedig nem sugall érdemi forinterősödést, különösen akkor, ha az adószűrt maginfláció 3,5 százalék felett stabilizálódik az elkövetkező hónapokban. A tartósan negatív reálkamatszint mellett a fizetési mérlegnek az idei évre várható romlása szintén nem szól a forint felértékelődése mellett.

Ha azonban túllépünk a magyar makrogazdasági tényezőkön, azt látjuk, hogy a világban ismét egyre erősebbek a növekedési aggodalmak, egyre jelentősebbek a globális lassulástól való félelmek. A kereskedelmi tárgyalások Kína és az USA között úgy tűnik, megakadtak, miközben a Brexit megoldatlansága folyamatosan erodálja az üzleti szektor bizalmát. A gazdasági lassulástól való félelmek miatt mélypontra kerültek az inflációs várakozások is. Ennek megfelelően a további jegybanki szigorításokra vonatkozó várakozások jóformán teljesen eltűntek a piacokról.

Az USA FED-je esetében idén decemberre több mint 90 százalékos valószínűséggel egyenesen kamatcsökkentést áraz a piac, miközben a korábban várt monetáris szigorítás időpontja az Európai Központi Bank esetében teljesen a bizonytalan jövőbe veszett.

Ezzel párhuzamosan mélypontra kerültek a német és USA-beli kötvényhozam-szintek is. A nemzetközi kamat és hozamkörnyezetben bekövetkező mostani változások pedig a forintnak a főbb devizákkal szembeni relatív előnyét növelhetik, s ezáltal korlátozhatják a gyengülést.

Nem várunk tehát egyértelmű trendet a forint árfolyamában az elkövetkező időszakban. Pontbecslésünk az EURHUF kurzusra 325, ám az árfolyam volatilitása, hektikussága továbbra is erős maradhat,

s a nagy kilengések mind az erősödés, mind a gyengülés irányába nem tekinthetők meglepőnek.

K&H Bank, Németh Dávid

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szerint egy hónapos időtávon nagyobb esélye van a forint leértékelődésének. Ez alapvetően annak köszönhető, hogy az MNB nem szigorít kellő mértékben a monetáris kondíciókon,

miközben a GDP a potenciális szintje felett bővül, a belső fogyasztás és a beruházások egyaránt erőteljesen növekednek, valamint az inflációs mutatók is megközelítették a 4 százalékos értéket.

Az MNB által kiemelten figyelt indirekt adóhatásoktól szűrt maginflációs mutató is emelkedhet az őszi hónapokig, majd ezt követően kérdéses, hogy mikor tud visszatérni 3 százalék közelébe. Ezen tényezők a nemzetközi kockázatokkal együtt összességében forint gyengítő hatásúak, aminek tükrében rövidtávon a 329-330 forintos ellenállás közelébe emelkedhet az EURHUF devizapár árfolyama.

A Magyar Nemzeti Bank júniusi kamatdöntő ülésén nagyon sok múlik. Ha újabb szigorító lépéseket jelent be a jegybank, vagy érdemben elkezd gyengülni a külső környezet és mérséklődik a hazai infláció, akkor a leértékelődési nyomás csökkenhet és az év végéig visszasüllyedhet az EURHUF árfolyam a 320-325 forintos sávba.

A kereskedelmi háború tekintetében még nem lehet tisztán látni, hogy mennyire infláció emelő hatású, illetve, hogy az ebből származó bizonytalanság milyen mértékben fékezi a növekedést.

ING Bank, Virovácz Péter

Nagyságrendileg a 325-330 forintos sávon belül maradhat az EURHUF devizapár az év végéig - Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője szerint. Az MNB az alacsony kamatkörnyezet fenntartása érdekében ugyanis várhatóan nem hajt végre idén érdemi szigorítást, ami gyengén tarthatja a forintot.

A júniusi kamatdöntő ülés nagyon fontos lesz, mindazonáltal ha a piac a 3 százalék feletti inflációs számok miatt túl sokat vár el a Magyar Nemzeti Banktól, akkor abból könnyen csalódás lehet.

Amennyiben tovább emelkedik a mögöttes tendenciákat jobban megragadó adószűrt maginflációs mutató, akkor az ráadásul könnyen felfokozhatja a kamatemelési várakozásokat.

Ha tehát júniusban nem lép az MNB, akkor jó eséllyel ismét megnézheti a 328-330 forintos ellenállás szinteket az EURHUF devizapár, azonban a második félévtől az infláció mérséklődésével párhuzamosan az árfolyam visszasüllyedhet 325 forint környezetébe.

A forint vonzerejét a későbbiekben növelheti továbbá a költségvetési stabilitás, a kedvező hazai makrogazdasági fundamentumok, illetve a hazai fizetőeszköz relatív alulértékeltsége. Emellett az elmúlt időszakban a piaci szereplők többsége a forint ellen spekulált, ami a pozícionáltságban is tükröződik, így a forint könnyebben erősödhet egy-egy pozitív hír hatására.

A forint későbbi felértékelődését mérsékelheti ellenben, hogy a globális kereskedelmi háború ismét felerősödhet 2019 második felében.

Az ING várakozásai alapján az Egyesült Államok védővámokat vethet ki többek között az európai és japán autóiparra.

Egy ilyen forgatókönyv a legérzékenyebben a cseh és a magyar gazdaságot érintené, így a régiós devizák közül a cseh korona és a magyar forint kerülhetne leginkább eladói nyomás alá.