Figyeljen erre, ha katás és nem akar pórul járni

Elemzések2020. okt. 30.D.J.

A kisadózok egy része olyan támogatást kapott, amelyre nem jogosult.

A katások élete újabban kész érzelmi hullámvasút. Még a nyáron derült ki, hogy a kisadózók megbízóit 2021-től évi 3 millió forint feletti kifizetés esetén 40 százalékos adó fogja terhelni.  A büntetőadó, ha a jelenlegi formájában bevezetik rengeteg ember megélhetését fogja nehezíteni. Ahogy a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnöke lapunknak elmondta: hozzájuk tömegesen érkeztek elkeseredett panaszlevelek. A küldőik értetlenül álltak a kialakult helyzet előtt. Azóta, a katások árgus szemekkel követik a fejleményeket. Ám nem ezaz egyetlen, amire a kisadózoknak érdemes figyelni.

Ugyanis jelenleg úgy áll, hogy puszta figyelmetlenségből előfordulhat, hogy a katások jogtalanul fognak igénybe venni egy kedvezményt.

Na de miről is van szó? A járvány miatt még az év elején született az a döntés, hogy a válság-ágazatokban működő cégek kapnak egy kis könnyítést. A katások egy része március és június között, vagyis négy hónapig nem kellett befizesse a szokásos havi tételes adót. Ezt a kedvezményt nagyon sok érintett automatikusan megkapta. Egy probléma van: csak azért, mert megjött a támogatás, még nem biztos, hogy jogosultak is vagyunk rá.

A cégalapításnál ugyanis a tevékenységek közé jellemzően biztos, ami biztos alapon rengeteg mindent fel szoktak venni az alapítók.

Olyan tevékenységeket is, amelyeket aztán nem használnak. Könnyen lehet, hogy a rendszer azt látta, hogy a cégünk válságágazatban működik és megadta nekünk a pénzügyi segítséget. De mivel a számláinkon nem szerepel a kérdéses tevékenység, ezért a támogatást nem vehetjük igénybe. Tehát hiába látjuk azt, hogy az adó terén túlfizetés lépett fel. Nem tehetjük meg, hogy emiatt kihagyunk pár hónapnyi adózást.

Katásként két egyszerű lépésben utána tud nézni, hogy mindez Önt érinti-e. Először nézze meg a NAV adóegyenlegét. Ha azt látja, hogy négy hónapnyi tételes adó összege landolt a számláján, akkor már csak annak kell utána nézni, hogy mindezt miért kapta. A támogatás a következő tevékenységek után járt:

Taxis személyszállítás Fodrászat, szépségápolás
Festés, üvegezés Egyéb humán-egészségügyi ellátás
Villanyszerelés Fizikai közérzetet javító szolgáltatás
Előadó-művészet Víz-, gáz-, fűtés-, légkondicionáló-szerelés
Szakorvosi járóbeteg-ellátás Épületasztalos-szerkezet szerelése
Sport, szabadidős képzés Tetőfedés, tetőszerkezet-építés
Általános járóbeteg-ellátás Padló-, falburkolás
Fogorvosi járóbeteg-ellátás Egyéb sporttevékenység
Előadó-művészetet kiegészítő tevékenység Konferencia, kereskedelmi bemutató szervezése
Fekvőbeteg-ellátás Testedzési szolgáltatás
Üdülési, egyéb átmeneti szálláshely-szolgáltatás Egyéb vendéglátás
Egyéb szálláshely-szolgáltatás Szerencsejáték, fogadás
Idősek, fogyatékosok szociális ellátása bentlakás nélkül Szállodai szolgáltatás

Ha számláinkon szereplő tevékenységek egyike sincs a fentebbi listán és megkaptuk a támogatást, akkor azt jelenti, hogy ez a pénzügyi mankó nekünk valójában nem jár.

Ez esetben ajánlott írni egy levelet a NAV-nak a témában. Ezt a hatóság ajánlása alapján érdemes az e-Papír felületén megtenni.

Itt viszonylag egyszerű a dolgunk, hisz ha belépünk az oldalra akkor rögtön a levélküldésnél kötünk ki. Címzettnek jelöljük be a NAV-ot és tömören 1-2 mondatban írjuk le, hogy olyan támogatást kaptunk amelyre a számláink alapján nem vagyunk jogosultak. Egy helyen könnyű megakadni: a levél elküldésénél kötelező kitölteni az „Előzmény iktatószáma” nevű rublikát. Mivel nincs előzmény ezért ide számmal egy 1-est kell írni.

A téma kapcsán, ha van akkor természetesen érdemes a könyvelőnkkel is egyeztetni.