Harmincéves csúcson a házasságkötések száma, EU rekorder Magyarország

Elemzések2021. márc. 1.Sz.A.

Elsősorban a szerteágazó családtámogatási rendszer eredményeként lehet értékelni, hogy sikerült megállítani a házasságkötések számának csökkenését. Az elmúlt tíz évben az unióban a legdinamikusabban nálunk nőtt a házasságkötések száma - derül ki az Eurostat adataiból.

Hatalmas ívet írt le a rendszerváltás óta hazánkban a házasságkötések száma. A rendszerváltáskor, 1990-ben 66405 pár esküdött örök hűséget egymásnak, ami az 1975 óta (103775 eskövő) tartó csökkenő tendenciának csak egy állomása volt.

A csökkenő trend kisebb  nagyobb hullámzással egészen 2010-ig folytatódott, amikor elérte mélypontját 35520 esküvővel.Ezt követően lassú emelkedésnek indult a házasságkötések száma, majd 2015-ben az előző évi 38780-ról 46137-re ugrott, 2016-ban pedig újabb jelentős bővüléssel 51805-re. Az elkövetkező két évben azonban megtört a javuló trend: néhány százzal kevesebb pár döntött úgy, hogy egymáshoz kötik sorsukat. 

2019-ben azonban csaknem 15 ezerrel, 65268-ra emelkedett a házasságkötések száma, majd a következő évben tovább emelkedett, 67301-re az esküvők száma.

Bár az okok egzakt elemzésére még nem került sor, sokatmondó, hogy 2019 februárjában hagyták jóvá a Családvédelmi Akciótervet, amely a korábban meghozott intézkedéseket kiegészítve hét új intézkedést vezetett be, amelyek egyes elemei 2019. júliustól, mások pedig 2020. januártól léptek hatályba.

Ebben a bő fél évben vált elérhetővé a babaváró támogatás, a nagyszülői GYED, a nagycsaládosok autóvásárlási programja, a négy vagy több gyermekes anyák SZJA mentessége, a nagycsaládosok jelzáloghitelének támogatása, a CSOK hitel bővítése, illetve ekkor indult a bölcsőde-fejlesztési program.

Talán nem túlzás azt állítani, hogy amíg csak a családi otthonteremtési kedvezmények léteztek – 2019 előtt –, addig nem nagyon nőtt a házasságkötési kedv, az összehangolt intézkedéscsomagnak azonban már látható hatása volt.Vagyis elmondható, hogy a 2008-2009-es válságot követően szinte törvényszerűen csökkent a házasságkötések száma, hiszen a bizonytalan jövő ígérete általában elveszi az emberek kedvét a hosszabb távú tervektől. A családtámogatási rendszer átalakítása először lassú, majd két lépcsőben ugrásszerű növekedést eredményezett, így sikerült elérni, hogy egy szűk évtized alatt csaknem megduplázódott a házasságkötések száma.

Az ezer lakosra számított házasságkötések számának növekedését tekintve 2010 és 2019 között Magyarország az uniós listavezető, hiszen az évtized elején mért 3,6-es érték 6,7-re, azaz 86 százalékkal emelkedett - derül ki az Eurostat adataiból.Ha a családtámogatásra fordított GDP-arányos összeget vizsgáljuk, akkor az látható, hogy a többlépcsős emelési folyamat eredményeként a 2010-es 3,5 százalékról, 2017-re 4,7 százalékra emelkedett a mutató értéke.

Az ezt követő két évben – bár tovább emelkedett a családtámogatásra fordított összeg nagysága, annak dinamikája elmaradt a GDP növekedésének tempójától, ezért – a mutató értéke 2019-re 4,4 százalékra csökkent.
Összességében megállapítható, hogy az elmúlt tíz évben jelentősen emelkedett a házasságkötések száma, és remélhetőleg ennek hatása a születendő gyermekek számának emelkedésében is látszik majd a jövőben.