Javultak a magyar születési mutatók, így nézünk ki most a többi országhoz képest

Elemzések2021. feb. 18.Sz.A.

Magyarországon a még mindig alacsony, bár javuló születési rátának köszönhetően a lakosságnak mindössze 14,4 százaléka fiatalabb 15 évnél, ezzel a huszadik helyen állunk a globális listán. A 65 éven felüliek aránya nálunk 20 százalék körüli, ami az régiós szintnek megfelelő - derül ki a Világbank adataiból.

A lakosság elöregedettségét illetően a régiós adatokat nézve Magyarországon 19,6 százalék a 65 év felettiek aránya, ami kicsit alacsonyabb Csehországnál, de magasabb a lengyel és főleg a szlovák mutatóhoz képest. Ennek fő oka, hogy Csehországban a régiós átlagnál tovább élnek az emberek, a férfiak mintegy 2 évvel, a nők pedig hárommal. 

Ha történelmi távlatokba tekintünk vissza, akkor láthatjuk, hogy a termékenység és a halálozási arány szinte minden korszakban magasabb volt, mint manapság - derül ki az egyes országok lakosságának korösszetételét vizsgáló Világbank friss összesítéséből. 

Jelenleg az átlagéletkor 72,6 év a világban, az egy nőre jutó szülések száma pedig 2,5 - olvasható ki a Világbank adatait feldolgozó Visual Capitalist ábráiból. Nálunk a születéskor várható élettartam 76 év, az egy nőre jutó születések száma pedig 1,5.

A csökkenő szülési kedv és az egyre hosszabb életkor a fejlett társadalmak elöregedését eredményezték, a feltörekvő államok esetében viszont – ahol továbbra is magas a születések aránya, a fejletlenebb egészségügy okán pedig a halálozások aránya továbbra is magas – egyre fiatalabb lesz a társadalom. 
Jól mutatja a fejlettség és az életkor összefüggését, hogy a tíz legfiatalabb ország mindegyike Afrikában található.

                A 15 év alattiak aránya Európa legelöregedettebb államaiban (Forrás: Világbank, Visual Capitalist)

A 2019-es adatok alapján listavezető Nigerben a 15 év alattiak aránya 49,8 százalék, de még a tizedik Zambia lakosságának 44,5 százaléka 15 éves, vagy annál fiatalabb. 

Magyarországon ugyanis elsősorban a javuló, de még mindig alacsony születési rátának köszönhetően a lakosságnak mindössze 14,4 százaléka fiatalabb 15 évnél, és ezzel a vizsgált 191 ország közül a 180. helyen állunk.

A teljes termékenységi arányszám tavaly nálunk tovább emelkedett, az egy nőre számított becsült értéke 1,55 volt. Ugyanakkor nőtt a természetes fogyás mértéke: 3,4 százalékkal több gyermek született, de 7,7 százalékkal többen haltak meg, mint egy évvel korábban.

Olaszország a másik véglet

A másik oldalon az elöregedett országok között – az egyetlen Japán kivételével – jellemzően európai országokat találunk. A felkelő nap országa messze kiemelkedik a mezőnyből, hiszen a 65 évnél idősebbek aránya 28 százalékos.

A második Olaszországban – 5 százalékponttal lemaradva – 23 százalékot tesz ki az idősek aránya, de még a tizedik francia adat is magasabb mint 20 százalék, egészen pontosan a lakosság 20,3 százaléka mondható idősnek. Olaszországban ráadásul az utóbbi években drasztikusan még tovább csökkent a születések száma, ami egyértelműen a gazdasági stagnálásnak köszönhető.

Összehasonlításképp a magyar mutató sem sokkal jobb, mint a fentiek, hiszen 19,6 százalékos mutatóval a huszadik helyen vagyunk a listán a legelöregedettebb országok rangsorában.Az elemzések azt mutatják, az alacsonyabb születési ráta elsősorban a nők megváltozott életmódjának köszönhető. Mindenki számára könnyen elérhetők és megfizethetők a korszerű fogamzásgátló szerek, ugyanakkor egyre több nő dönt úgy, hogy a gyerekek mellett, vagy akár helyettük, előtérbe helyezi a munkavállalást. 

Mindennek eredményeként csökken a munkaképes korúak aránya, az idősek száma pedig ezzel párhuzamosan nő, akiknek eltartása plusz terhet jelent a társadalom számára. Ráadásul ez a tendencia a jövőben is folytatódni fog, azaz a fejlett társadalmakban el kell gondolkodni, miként kell és lehet ezt a problémát megoldani.