2022 lehet Trump nagy éve?

Elemzések2022. jan. 3.D.J.

A párton belül is tisztogatna az egykori elnök.

Amerikában a demokraták sokáig abban bíztak, hogy Trump nevét elég bedobniuk ahhoz, hogy választást nyerjenek. Remélték, hogy az emberek annyira megutálták a korábbi elnököt, hogy a neve elég is ahhoz, hogy a saját szavazóikat mozgósítsák.

Ám ez a taktika látványosan besült az utóbbi hónapokban.

Most ősszel például Virginia államban a demokraták rendre hangsúlyozták, hogy a kormányzói székre pályázó republikánus jelölt Glenn Youngkin pont olyan mint Trump. De ez az üzenet egyáltalán nem rémítette el az embereket Youngkintől. Nem csak hogy nyert, de ráadásul több olyan szavazó, aki 2020-ban még Trump ellen voksolt, az most a republikánusok mellett tette le a szavazatát.

Nem véletlen, hogy az egyik demokrata tanácsadó Brian Stryker nemrég azt mondta:

Ha a leghatékonyabb üzenetünk 2022-ben az lesz, hogy a republikánusok egyenlők Trumppal, akkor el fognak intézni minket.

A tét jövőre nagy lesz, hisz novemberben félidős választások lesznek az USA-ban. Szövetségi szinten újraválasztják a kongresszus összes képviselőházi tagját és a szenátus harmadát. Az államokban a kormányzók kétharmadáról és hatezer parlamenti képviselőről voksolnak.

Viszont Trumpnak önmagában nem elég az, ha a republikánusok nyernek.

Neki az is fontos, hogy az ő jelöltjei győzzenek. A pártja ugyanis jelenleg igen csak megosztott: a támogatói mellett ott vannak azok is, akik túl szeretnének lépni a Trump korszakon. A kritikusai között ott van például Liz Cheney kongresszusi képviselő, vagy azaz Anthony Gonzalez, aki Trumpot nem is olyan rég a rákhoz hasonlította.

Trump többször jelezte, hogy komolyan gondolkodik azon, hogy 2024-ben újraindul az elnöki posztért. Viszont ahhoz, hogy mindez valósággá váljon, továbbra is nyeregben kell maradnia.

Ehhez pedig az kell, hogy minél több embere legyen a párt kulcspozícióiban.

A közvélemény-kutatások elemzésére szakosodott FiveThirtyEight ennek kapcsán megfigyelte, hogy Trump taktikát váltott. Régebben a különféle kongresszusi választások előtt általában a republikánus párton belül amellett állt ki, aki egyébként is esélyes volt a győzelemre. Most viszont előfordul, hogy többet kockáztat csak azért, hogy az ellenlábasainak ajtót mutathasson. Ha választani kell egy népszerű republikánus és egy olyan pártember között, aki nem feltétlenül a legesélyesebb, viszont kiáll mellette, akkor inkább az utóbbit próbálja győzelemhez segíteni.

Trumpnak jó hír, hogy a legelkötelezettebb hívei várhatóan nagy arányban fognak szavazni a jövő évi választásokon és minden bizonnyal oda teszik majd az X-et, ahova Trump kéri. Ha voksolásról van szó ők jóval lelkesebbek, mint az átlagpolgár.

Ugyanakkor az is igaz, hogy Trump befolyását komolyan megnyirbálta, hogy kitiltották a közösségi oldalakról, ezért az üzenetei jóval nehezebben érnek célba, mint az elnöksége alatt.

De a republikánusok között még így is nagy arányban vannak azok, akik odáig vannak Trumpért. Annyira, hogy a Pew Research felmérése szerint, amikor a közelmúlt legjobb elnökeit kellett megnevezni, akkor Ronald Reagan után Trump kapta a legtöbb szavazatot.

Persze, amikor nem csak a republikánusok válaszait vették figyelembe akkor változott a kép: így Obama lett az első, de Trump így is megkaparintotta a harmadik helyet.

Hogy mire elég ez a népszerűség az 2022 novemberében világosan ki fog derülni. Ha a párton belül a támogatói jól szerepelnek a választásokon, akkor szinte semmi akadálya nem lesz annak, hogy 2024-ben újrainduljon az elnöki posztért.