Gyengülhet a forint? Mekkora lesz a drágulás? - Ilyen évet jósolnak nekünk a gazdaságkutatók!

Elemzések2019. dec. 23.Sz.A.

A gazdaságkutatók mindegyike a magyar gazdaság egyértelmű lassulására és ezzel párhuzamosan a forint mérsékelt, de további gyengülésére számít jövőre. Az euróval szembeni árfolyam akár a 340 forintot is elérheti. Az ingatlanárak tovább emelkednek elsősorban a kedvezményes lakásáfa megszűnése miatt.

Jövőre folytatódik a magyar gazdaság 2012-től tartó jó szériája, jóllehet, az idei öt százalékos növekedési ütem már csökken - ebben egyetértenek a gazdaságkutató műhelyek. Folytatódik a lakossági és vállalati hitelezés emelkedése, ennek ellenére a beruházások üteme jelentősen visszaesik, gyakorlatilag a negyedére, aminek egyik oka az eddiginél kevesebb uniós forrás. Az ingatlanárak tovább emelkednek, de már jóval kisebb mértékben, mintegy 3-7 százalékban (főleg a kedvezményes lakásáfa kivezetése miatt), ezzel párhuzamosan a lakáseladások száma csökken. A forint árfolyamában a többség nem számít erősödésre.

Kopint-Tárki

A Kopint-Tárki szakembereinek véleménye szerint a magyar gazdaság növekedése idén elérheti az öt százalékot, jövőre azonban jelentős lassulásra lehet számítani, ami a gazdaság 3,2 százalékos bővülését jelentheti.

A keresetek bővülése jövőre 8,5 százalékra mérséklődik, de a tempó azért még így is jelentős marad. A munkát keresők aránya az idén valószínűsíthető 3,4 százalékról 3,3 százalékra csökkenhet. Az infláció továbbra is a jegybank által célként kitűzött három százalék körül alakulhat, minimális emelkedéssel 3,4 százalékra nőhet jövőre.

Az államháztartás GDP-arányos hiánya továbbra is csökkenő tendenciát mutat majd, jövőre pedig 1,2 százalékra mérséklődik a mutató értéke. Az intézet szakemberei úgy vélik, a forint továbbra is gyenge formában lesz, jellegzetes fűrész mozgásban van, vagyis jelentős gyengülést követően kissé visszaerősödik. A folyamat ugyan várhatóan nem gyorsul, de megállására sem lehet számítani, azaz tovább veszít értékéből a magyar valuta.

GKI 

A gazdaságkutató a magyar gazdaság idei bővülési ütemét korábban jelentősen alábecsülte, de a december elején kiadott részletes elemzésében az idei évre már 4,9 százalékos bővüléssel számol, a jövő évben azonban egyértelmű lassulást vár, a bruttó hazai termék (GDP) 3,2 százalékra becsült növekedésével.

A lassulás okát az uniós támogatások kifutásában, az erőltetett keresetnövekedés lelassulásában, a gyengébb világgazdasági konjunktúrában, illetve az alacsony magyar versenyképességben látják.

Számításaik szerint a beruházások bővülése jelentősen lassul, és csak öt százalékkal emelkednek, a lakossági fogyasztás növekedésüteme pedig minimális mérséklődik. Az intézet szakembereinek várakozása szerint 3,5 százalékra emelkedhet a pénzromlás mértéke.

A forint árfolyama az idei gyengülést követően – amikor az átlagos forint/euró árfolyam 325 forint volt – jövőre tovább esik, és eurónként valahol a 335-340 forintos sávban alakul majd.

Századvég

A Századvég Gazdaságkutató Zrt. várakozása szerint az idei évben a dinamikusan növekvő bérek okozta fogyasztásbővülés mellett a beruházások növekedésének köszönhetően a magyar gazdasági növekedés elérheti az öt százalékot. A német ipar gyengeségeit idén még nem érezte meg a magyar gazdaság, jövőre azonban begyűrűzhet annak hatása, így mérséklődhet a bővülés üteme, egészen 3,9 százalékig. Ezt támogatja majd a háztartások fogyasztásának várhatóan közel öt százalékos bővülése, amely megegyezik a növekedés idei tempójával.

A bérek területén jövőre azonban egyszámjegyű növekedés várható.

A beruházások idén még dinamikusan bővültek, 2020-ban azonban a magas bázis, valamint az uniós források felhasználásának csökkenő dinamikája miatt már csak egyszámjegyű növekedésre lehet számítani. A Századvég a költségvetési hiány csökkenése mellett az államadósság mérséklődésére is számít. Az államadósságnál a GDP-hez viszonyított arány a jövő év végére csaknem négy százalékponttal alacsonyabb értéket mutat majd, és 62,4 százalékos lesz.

Magyar Nemzeti Bank

A Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentésében optimistább képet rajzol. Eszerint az egy negyedévvel ezelőtti jelentéshez képest jelentősen, 4,9 százalékra emelte az idei növekedési prognózist, jövőre pedig a korábban várt 3,3 százalékos bővüléssel szemben a gazdaság 3,7 százalékos növekedésével számolnak a jegybanki szakemberek.

Az infláció jövőre egy rövid időre 4,3 százalékra is felkúszik, egész évben azonban 3,5 százalékos pénzromlással számolhatunk.

Az idén valószínű 10,7 százalékos bérnövekedés jövőre kissé mérséklődik, és várhatóan 8,9 százalékot tesz majd ki, a fogyasztás bővülése pedig mérséklődik. A növekedést támogatja a két-három éves távlatban is 30 százalék körül várható beruházási ráta. A jegybank számításai szerint az államháztartás hiánya is csökkenő tendenciát mutat: 2022-re a GDP 0,4 százalékra esik majd.

A GDP-hez viszonyított államadósság évek óta csökkenő tendenciája is folytatódik, és jövő év végére annak már csak hatvan százalékát teszi ki.