IMF: A II. világháború után volt utoljára ilyen magas az országok adóssága

Elemzések2020. júl. 15.Sz.A.

Történelmi szintű eladósodás vár idén a legtöbb fejlett és feltörekvő államra, előreláthatólag még a második világháború utáni szintet is megfogja haladni a globális államadósság mérete, derül ki az IMF közgazdászainak elemzéséből. A fejlett államok közel négyszer nagyobb mértékben adósodnak el, mint a feltörekvők.

A globális termelés hirtelen visszaesése miatt eddig már legalább 11 ezer milliárd dollárnyi állami mentőcsomagot jelentettek be az IMF összesítése szerint. A globális államadósság elfogja érni a történelem során a legmagasabb szintet, a második világháború utáni adóssági szintet is meghaladva: több mint 100 százaléka lesz a globális GDP-nek – írják az IMF közgazdászai Vitor Gaspar és Gita Gopinath.

Globális államadósság szintje 2020-ban (Forrás:IMF)

A költségvetési hiány várhatóan több mint ötszörösére növekszik a fejlett gazdaságokban és több mint kétszeresére a feltörekvő piacgazdaságokban.

Az elemzők kiemelik azt is, hogy a fejlett országokban 26, míg a feltörekvőknél 7 százalékponttal lesz magasabb az adósságszint emelkedése.

Az államadósság várhatóan 2021-ben stabilizálódik (kivéve az Egyesült Államok és Kínában), amelyet ösztönöznek az alacsony kamatlábak és a gazdasági aktivitás feltételezett erőteljes fellendülése.

A teljes globális költségvetési támogatások mennyiségét az alábbi grafikon mutatja. Pirossal a költségvetési intézkedéseket, kékkel a hitelek, részvényvásárlások, garanciaválallásokat jelölték.

A prioritásnak továbbra is a közegészségügynek kell lennie, vélik az IMF szakértői. Az egészségügyi kockázatokat mérséklő intézkedések jelentősen hozzájárulnak a bizalom helyreállításához, elősegítve ezáltal a gazdasági tevékenységet és a foglalkoztatást, csökkentve így az államháztartás terheit. A fiskális politikai intézkedéseknek meg kell maradnia támogatónak és rugalmasnak, mindaddig, amíg biztonságosan és tartósan nem léptünk ki a válságból.

A szerzők arra is felhívják a figyelmet, hogy a válságnak egyfajta szerkezetátalakító hatása lesz.

A válság miatt megszűnt munkahelyek jelentős része valószínűleg már nem visszaállítható, ezzel párhuzamosan a digitális szolgáltatások szerepe egyre inkább felértékelődik.

Az alábbi ábrán látható, hogy az IMF szakértői szerint a gazdaság visszapattanása jövőre stabilizálhatja az adósság-GDP arányt. Kékkel jelölték a fejlett gazdaságokat, narancssárgával pedig a feltörekvő gazdaságokat.