Izraelé a világ legerősebb hadserege - Megtámadni őrültség

Elemzések2021. máj. 12.Dunai Péter

Ismét intenzív rakétatüzet zúdított Izrael ellen a Hamász terrorszervezet. De Izraelé a világ legerősebb rakétavédelmi rendszere és ellentámadás esetén is jóval több lehetőséggel rendelkezik. Persze láttunk már ilyet, elég Amerika és Vietnám háborújára gondolni. Azóta azonban a haderők rengeteget fejlődtek.

Rakétaeső hullik Izraelre, amit a Gázai övezetből indítanak. A két palesztin terrorszervezet, a Hamász és a még radikálisabb Islamic Jihad megtorlásul a Kelet-Jeruzsálemben végrehajtott kitelepítések miatt rakétatámadásokat intéz izraeli lakott területek, városok ellen.

Hangsúlyozottan nem katonai célpontokat támadnak, erre a Gázai övezetben lévő, pontatlan rakétafegyvereik nem is adnának lehetőséget.

Az izraeli légierő válaszcsapásai többtucatnyi emberrel (köztük a hírügynökségi jelentések szerint nőkkel és gyerekekkel) végeztek.

Izraeli források legalább három magas rangú Islamic Jihad és egy Hamász vezető haláláról számolnak be.

A Gázai övezet területe valamivel kisebb, mint Nagy-Budapesté, Egyiptommal 11 kilométeres, Izraellel 51 kilométeres határa van. Tengerpartja mintegy 45 kilométer hosszú. Az összecsapások, a palesztin rakétatámadások – naponta több száz rakétával – folytatódnak.

Az izraeli hadsereg légicsapásokat mér GázáraAz izraeli hadsereg légicsapásokat mér Gázára 2021. május 12-én. Az izraeli hadsereg (IDF) tájékoztatása szerint a palesztin fegyveres csoportok több mint 800 rakétát lőttek ki Izrael felé május 10. óta. Erre válaszul a légierő nagyjából 500 terrorista célpontot támadott a Gázai övezetben. A Hamász az előző nap azért kezdett rakétatámadásokat Izrael ellen, mert az iszlám Mekka és Medina után harmadik legszentebb helyén, a jeruzsálemi Al-Aksza mecsetnél erőszakos összecsapások törtek ki, amikor izraeli rendőrök hatoltak be a Templom-hegyre.
MTI/EPA/Haitham Imad

Eddig az elmúlt évek során csaknem húszezer, különböző kaliberű rakétát lőttek ki az övezetből, izraeli településekre célozva.

Az elmúlt napokban kétezernél is több, nagyrészt Kasszám-mintájú, palesztin sufnikban összeállított, kezdetleges rakétákat indítottak Északkeletre, Izrael irányába.

Ezeket a rakétákat kristálycukor és kálium-nitrát keveréke hajtja.

Világszerte ismert hajtóanyag, amelyet az amatőr rakétázók alkalmaznak, változó sikerrel. Ha nem elég óvatosak, felrobbanhatnak és összeéghetnek.

A palesztinok évtizedek óta gyártják a Kasszámokat. Ezek a terror, a válogatás nélküli gyilkolás olcsó, egyszerű eszközei.

Primitív rakéták, amelyekkel gyakorlatilag nem lehet pontosan célozni. Gyakran kilométerekkel elvétik a célpontot, egy-egy izraeli várost, települést.

Ezért is indítják a rakétákat nagy számban, hogy a nagy számok törvénye alapján valamelyik talán eltalál egy lakóépületet.

Ami ezekben a napokban többször is előfordult, gyerekek, idős emberek estek áldozatul a Kasszámok vasszögekkel, csapágygolyókkal megtöltött robbanófejének. Ez a robbanófej olyan pusztítást végez, mint egy kisebb, vagy közepes kaliberű löveg gránátja.

Súlya a különböző Kasszám-típusoktól függően 0,5-18 kilogramm. A rakétának három alaptípusát gyártják, motorja valamennyinek egyszerű vascső, átmérője 60-170 milliméter. A végén négy fémlemez stabilizátor tartja nagyjából irányban. Embermagasságú, létra formájú indítósínről röppen fel, a rakéta motorjaként szolgáló cukor-kálium-nitrát vastag fehér füstöt húz, így az izraeli tüzérségi megfigyelőknek nem okoz gondot az indítás helyének – legtöbbször egy elhagyatott teleknek – a meghatározása.

Hosszúsága a különböző típusoktól függően 180-tól 244 centiméterig terjed. Minél hosszabb, annál több, égéskor nagy mennyiségű gázt fejlesztő, a hajtóerőt biztosító cukor-kálium-nitrát gyúelegy fér el benne, tehát messzebbre repül.

Három alaptípusa ismert, 4-10-12 kilométeres maximális hatótávolsággal. Emellett a gázai övezet palesztin fegyveres szervezete, az iszlámista Hamász hathatós iráni, szíriai támogatást kap. Irán – és feltételezhetően Egyiptom - közvetítésével kínai eredetű taktikai ballisztikus rakétákhoz is hozzájutott.

Ezek közül a szovjet/orosz eredetű, 122 milliméter átmérőjű Grad, a BM-21-es rakéta-sorozatvető sztenderd lőszere a legismertebb.

A globalsecurity.org szakportál ismeretei szerint 2008 óta kapja a Hamász Irántól ezt a fegyvert, amelyet egycsövű, három lábon támaszkodó, a Kasszámoknál pontosabb célzást lehetővé tevő indítócsőből lőnek ki. A rakéta a 18 kilogrammos robbanófejet 20 kilométerre röpíti. A hasonló űrméretű, 122 milliméteres kínai WS-1E (Wei Shi - Őrt Álló), a Gradnál hosszabb rakéta már 45 kilométeres hatótávolságú és nagyobb, 22 kilogrammos robbanófejet hordoz.

A Grad és a WS-1E már profi szovjet és kínai rakétatervezők munkája, „minőségi” ugrást jelent az EU-ban is terrorszervezetnek minősített Hamász fegyverzetében.

E két rakétafegyver mellett a Hamász korlátozott számban 2013 körül hozzájutott a 75 kilométeres hatótávolságú iráni Fadzsr-5-ös és a még nagyobb, akár 150 kilométerre is elrepülő M-302-es taktikai ballisztikus rakétához. Ezekkel is támadja Izraelt.

A Hamász 2001 óta szerepel az Európai Unió terrorista szervezetek listáján. 

Nyugat-Európában működő fél-legális iszlámista szervezetek és a velük rokonszenvező, Izrael-ellenes, antiszemita beállítottságú nyugati szélsőbaloldali (szélsőjobboldali) politikai erők több – eddig sikertelen - kísérletet tettek az Európai Bíróságon, hogy a Hamászt levétessék a terrorszervezetek listájáról. „Ikerszervezete”, a tárgyalásos, politikai rendezést szorgalmazó al Fatah (Palesztin Felszabadítási Szervezet – PFSZ) nem szerepel ezen a listán.

Izraelben a titkosszolgálatok, a Sin Bet, a Moszad, az Aman terroristaelhárító műveleteiben a palesztin tűzszerészek, a bomba-, és rakétagyártók levadászása kiemelt helyen szerepel. Ezeknek a Szíriában, Iránban kiképzett palesztin szakembereknek kulcsszerepe van a Kasszám terrorfegyverek gyártásában.

Vajon miért nem teljes mértékben hatékony az Izraelt védő, Vaskupola (Iron Dome) elnevezésű szisztéma, a több lépcsős rakétavédelmi rendszer része a primitív Kasszámok ellen?

Először is: 100 százalékos biztonsággal működő ellenrakéta-rendszer nem létezik.

Továbbá az Izrael légterét védő, legalább hat ismert réteget képező rendszerek működtetése, fenntartása drága.

És ha egyidejűleg több tucatnyi, vagy akár több száz, különféle kaliberű rakétával támadják az országot a Gázai övezetből, akkor a számítógép- és mesterséges intelligencia-alapú rendszer-központnak szelektálnia kell.

Első lépcsőben kiszűri azokat a rakétákat, amelyek röppályája azt jelzi, nem lakott területre csapódnak be.

Második szűrőeleme a rakéták kalibere, amelyet a rendszerhez kapcsolt szenzorok, radarok meg tudnak állapítani. Minél nagyobb kaliberű a támadó rakéta, annál veszélyesebb, mert robbanófeje annál erősebb.

A harmadik szelektálási szempont az egyszerre indított rakéták száma.

Bármennyire is hatékony a világ legjobbjának tartott izraeli rakétavédelmi komplexum, mérlegelnie kell az ellenrakéták, vagy a rendszer csöves tüzérségi elemei számát, lehetőségeit.

A palesztinok azért is indítanak nagyjából egy időben tömeges rakétatámadásokat, hogy az izraeli védelmi rendszert olyannyira leterheljék, hogy az ne legyen hatékony.

Hogyan épül fel az izraeli rakétavédelmi rendszer, melyek a rétegei?

Legismertebb komponense a Vaskupola, (Iron Dome, héberül: Kippat Barzel).

Emellett szükség esetén több más, a támadófegyverek jellegétől függő védelmi rendszert aktivizál a központi vezérlő. A többi rendszer az Arrow 2 (Nyíl - Hetz 2), Arrow 3 (Nyíl - Hetz 3), az Öntöttvas Sugár (Iron Beam), a Barak 8 és a Dávid Parittyája (David,s Sling).

Dávid Parittyája: 40-160+ kilométer hatótávolságú, kétlépcsős hadszíntéri ellenrakéta.

Az izraeli Rafael és az amerikai Raytheon kooperációjával gyártják, a MIM-104 (Patriot) rakétát váltják fel vele. Ellenséges repülőgépek, drónok, cirkáló-, és taktikai (rövidebb hatótávolságú) ballisztikus rakéták, például az oroszországi Iszkander-M-ek ellen vethetik be.

2018 júliusában történt a Dávid Parittyája első éles bevetése. Két Dávid Parittyája ellenrakétát lőttek ki a Szíria felől sejtett két OTR-21 Tocska orosz gyártmányú taktikai ballisztikus rakétára. A Tocskák végül is nem érték el Izrael területét, kiderült, hogy Szírián belül különféle ellenséges csoportok egymás ellen indították őket. A két izraeli ellenrakéta egyikét még izraeli terület felett az önmegsemmisítő szerkezet felrobbantotta. A másik ellenrakéta sorsa ellentmondásos. Kínai médiaforrások szerint Szíriában valamilyen módon orosz kezekbe került...

Arrow 2: Nagyméretű, hatékony ellenrakéta, amely az ellenséges ballisztikus rakétákat, például az Iránból esetleg Izrael ellen kilőtt ilyen fegyvereket a Föld légkörén túl is képes elfogni. A rakéta súlya 1,3 tonna, darabja 3 millió dollárba kerül.

Arrow 3: akár 2400 kilométer hatótávolságú nehéz ellenrakéta, az izraeli ellenrakéta-arzenál legnagyobb eleme. Hipersebességgel képes elfogni a legnagyobb interkontinentális ballisztikus rakétákat is. Szükség esetén le tudja lőni az űrben keringő műholdakat is. Szupertitkos eszköz, nagyon keveset tudni képességeiről. Az Israel Aerospace Industry szakemberei a Boeinggel (USA) közösen fejlesztették ki. Föld alatti, megerősített silókból indítják.

Öntöttvas Sugár: lézerfegyver ballisztikus rakéták, tüzérségi gránátok ellen. Hét kilométeres hatótávolságú, olyan támadófegyverek ellen vetik be, amelyek „túl kicsik” lennének a Vaskupola számára. Tavaly óta van rendszerbe állítva. Noha megépítése óriási kiadást jelentett, működtetése sokkal olcsóbb, mintha ellenrakétát lőnének ki, mint amilyen alapon a többi komponens működik. Teljesítménye, műszaki paraméterei szigorúan titkosak. Az egyik legnagyobb izraeli hadiipari cég a Rafael tervezte és gyártja amerikai közreműködéssel.

Barak 8 ellenrakéta: Izrael Indiával közösen fejlesztette ki ezt a „klasszikus” légvédelmi rakétát, amelyet exportálnak is. „Csak” kétszeres hangsebességgel repül, 30 kilométer magasra képes felemelkedni. Azerbajdzsán is vásárolt belőle. A Barak 8-asokat hajókon is telepítik, sőt repülőgépekről is indíthatják viszonylag kis súlyuk (275 kilogramm) miatt. 

Vaskupola: mobil ellenrakéta-rendszer, indítókonténerekből startoló, ellenséges, rövid hatótávolságú rakéták vagy tüzérségi gránátok megsemmisítésére. Hatótávolsága 4-70 kilométer, a Vaskupola ellenrakétájának a tömege 90 kilogramm. A rendszer egyetlen ellenrakétája negyvenezer dollárba kerül, emiatt is meggondolják, hogy kilőjék-e egy legfeljebb ötven dollárba kerülő Kasszám megsemmisítésére. Ha a Kasszámról tudni, hogy nem lakott területre esik, akkor hagyják becsapódni. A Vaskupola az izraeli rakéta- és légvédelmi rendszer legismertebb tagja, „munkalova”. Egy évtizede van hadrendbe állítva, ez alatt több ezer ellenséges rakétát semlegesített. Eredetileg a 2000-es években az iráni támogatású dél-libanoni terrorszervezet, a Hezbollah rakétatámadásai ellen fejlesztették ki, de sok, a Gázai övezetből a Hamász és az Islamic Jihad által kilőtt rakéta megsemmisítése fűződik a ehhez a rendszerhez.