Szlávik János szerint még korai elővenni az utazóbőröndöket

Utazás2021. feb. 18.H. É.
A rovat támogatója:

A romló hazai járványhelyzet miatt nagyon úgy néz ki, hogy egy jó darabig még nem utazunk sehová – közölte egy webináriumon Szlávik János infektológus főorvos, aki szerint hamarosan oltásbőség lesz.

Nyárra biztosan nem vennék most repülőjegyet, talán őszre, de a koronavírus-járvány kezdődő harmadik hulláma miatt teljesen el vagyok bizonytalanodva – vallotta be Szlávik János. A Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa a Weco-Travel webinárium sorozatának csütörtöki eseményén aggodalmának adott hangot az emelkedő esetszámok miatt: Mint mondta „el van keseredve”, mert bár ő is nagy utazó, de egy ideig biztosan nem fog tudni még menni külföldre, pedig már egy éve nem volt sehol.

Szlávik János szerint nem tesz jót az a jövés-menés, ami azért jelenleg is tapasztalható olyan távoli úticélok felé, mint Közép-Amerika, a Távol-Kelet, egyes afrikai országok vagy éppen Dél-Afrika, ahol az egyik legújabb mutáns megjelent.

Abból is látszik, hogy sokan utaznak ezekbe az egzotikus országokba, hogy az osztályán megszaporodtak a maláriagyanúval érkezők és a különféle utazási betegségekben szenvedők. Azt, hogy csak üzleti célból lehet utazni, ugyanúgy komolyan kellene venni, mint a hazaérkezést követő karantént – mondta.

Egy esetleges nemzetközi oltási könyvvel kapcsolatban úgy fogalmazott: a világ valamiért ódzkodik ettől és szerinte joggal, mert ez egy nagyon bonyolult kérdés, komoly diplomáciai dilemmákat is felvetazon túl, hogy például csak annak kellene kiváltania ilyet, aki repülővel utazik, vagy, hogy a betegségen átesettek is megkaphatnák-e, vagy csak azok, akiket beoltottak stb. Ráadásul - tette hozzá -, mindenütt tudják, hogy jó pénzért bármilyen dokumentumot lehet hamisítani.

Úgy vélte, a PCR-tesztek egyelőre jobb megoldásnak tűnnek az utazásoknál, kivéve persze azokat, akinél a tesztek még jóval a fertőzést követően is pozitivitást mutatnak. Emlékeztetett: átlagosan 10 nap után már nem fertőz a koronavírus, viszont akár a gyógyulást követően három hónap múlva is pozitív tesztet mutathat.

Ami a beharangozott magyarországi oltási igazolványt illeti, az szavai szerint inkább egy „védettségi kártya” lesz. Azon pedig a személyiségi jogok miatt semmilyen információ nem lesz arról, hogy ez a védettség minek köszönhető: annak, hogy az illető átesett-e a betegségen, vagy megkapta-e a valamelyik oltást, esetleg megcsináltatta az antitest-szűrést.

Az infektológus szerint a magyar plasztikkártya bevezetésével elképzelhető, hogy megjön az emberek oltási kedve, amire szerinte nagy szükség is van, mert jelenleg csak a lakosság 40-50 százalék oltatná be magát. Ez nem elég, legalább 60-70 százalékra van szükség a nyájimmunitásra – hangsúlyozta.

Megismételte: mindegyik oltóanyag jó arra, hogy az ember ne kerüljön kórházba, és ne haljon meg. Az angol mutáns ellen is hatékonynak tűnnek az oltások, a dél-afrikai és a brazil mutációval azonban gondok lehetnek, úgyhogy ezért és a harmadik hullám miatt is kell nagyon felgyorsítani az oltásokat.