Jelentett az MKB Bank: itt vannak az első félév számai

Elemzések2019. aug. 29.Harsányi Péter

Közzétette az MKB Bank az idei első féléves számait. Az első tőzsdei gyorsjelentés szerint az adózás utáni eredmény 11,9 milliárd forintra mérséklődött, miután az alacsony kamatkörnyezet és az EU vállalások miatti kisebb bevételek kedvezőtlenül hatottak a bank eredményére. A sajáttőke arányos megtérülés azonban még így is 14,4 százalékos volt, míg a tőkemegfelelési mutató kiemelkedően magas, 19,3 százalékot tett ki, amely stabil működésről árulkodik.

A gyorsjelentés fontosabb pontjai

Az MKB Bank bruttó bevételei az idei első félévben 26,6 milliárd forintot tettek ki, amely 43 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbi azonos időszakhoz képest. A visszafogottabb bevételek mögött többek között az EU vállalások miatt mérséklődő ügyfélhitel állomány és az alacsonyabb jutalékbevételek állnak.

A bruttó ügyfélhitelek egy év alatt 7,3 százalékkal 967,7 milliárd forintra csökkentek. Ennek hatására a hitel/betét mutató 72,8 százalékra süllyedt, amely 11 százalékpontos csökkenésnek felel meg éves alapon.

Az EU vállalásokkal összhangban a bank mérlegfőösszege a fél év végére 10 százalékkal 1828 milliárd forintra zsugorodott, míg a működési költségek 13,5 százalékkal 18,3 milliárd forintra estek.

A menedzsment beszámolója szerint az első félév eredményeit a 2019-ig tartó reorganizációs időszak sikeres lezárására tett erőfeszítések mellett a hozamkörnyezetben meglévő bizonytalanságok határozták meg.

A hatékony költséggazdálkodásnak köszönhetően a költség/bevétel ráta 20,2 százalékponttal 57,2 százalékra esett, mindazonáltal ez iparági szinten még mindig magasnak mondható.

A bérinfláció jelentős volt az első félévben, éves alapon enyhén meghaladta a 10 százalékot.

A szervezeti hatékonyság növelése érdekében tavaly 15 fiók bezárásáról és 9 százalékos létszámleépítésről döntött a vezetőség, ami jelentős költségmegtakarítást eredményezett az eredménytermelő képesség fenntartása mellett.

A magasabb szintű digitalizáció fényében az MKB Bank 2018 júliusától új alaprendszerrel szolgálja ki az ügyfelelt.

A hitelportfólió tovább javult a portfólió leépítés eredményeképpen, a nem teljesítő hitelállomány (NPL) ráta 4,4 százalékra süllyedt a második félévben az egy évvel ezelőtti 11,3 százalékról. Ezzel párhuzamosan a 90 napon túli késedelmes hitelek aránya 2,8 százalékponttal 3 százalékra esett.

Az üzleti marzsnak (kamat-, jutalék-, és devizamarzs) nem tett jót az alacsony kamatkörnyezet, és végül összességében 0,1 százalékponttal 4,1 százalékra süllyedt, de visszatekintve alapvetően stabilan alakul a mutató.

A szűkülő bevételek hatására a korrigált konszolidált adózás utáni eredmény 11,9 milliárd forintra mérséklődött, ami éves alapon egy 53,5 százalékos süllyedésnek felel meg. Az adózott eredmény visszaesését továbbá az állampapír portfólióhoz kapcsolódó IRS (kamatkockázat fedezeti) ügyletek vesztesége okozta.

A beszámoló alapján, az adózott eredményre pozitívan hatott a költségcsökkentési programok eredménye, a kedvező kockázati tartalékolás és a társasági adó összege is, a minimumadó és a halasztott adó elszámolása összességében nulla közeli adóhatást eredményezett.

A bank sajáttőke arányos megtérülése (ROAE) a csökkenő profitszámokkal összhangban 14,4 százalékra mérséklődött, ami ugyanakkor még mindig magas érték.

A tőkemegfelelési mutató stabil működésről árulkodik, az első félében 19,3 százalékon állt, ami 6 százalékpontos javulást jelent éves alapon.

Hitelminősítés

Az MKB Csoport javuló működésének köszönhetően májusban a Moody’s hitelminősítő intézet az MKB több besorolását is feljavította.

Tőzsdei aktivitás

A nagyobb mértékű tőzsdei forgalom még várat magára, a júniusi tőzsdei bevezetés óta még nem kereskedtek az MKB Bank részvényeivel.

Eredménykimutatás

Az alábbi táblázat a gyorsjelentés sarokszámait tartalmazza.

Forrás: MKB