Közeleg a recesszió - már láthatók a visszaesés jelei

Elemzések2022. aug. 3.Harsányi Péter

Zsugorodni kezdett az eurózónában a feldolgozóipar, a szolgáltató szektor és az építőipar. Az üzleti és a fogyasztói bizalmi indexek szabadesésben vannak. A háborús infláció, a kamatkörnyezet emelkedése, az energiaválság, és a gazdasági bizonytalanság egyaránt hűtik a gazdaságokat. Az EU válsága több csatornán keresztül Magyarországra is begyűrűzik. A magyar export 80 százaléka áramlik az Európai Unióba. A legnagyobb export partnerországunk pedig Németország, ahová a hazai kivitel 30 százaléka áramlik. A legnagyobb kockázat jelenleg a nemzetközi energiaválság alakulása.

Az eurózónában és Németországban a feldolgozóipar zsugorodását jelzik az előremutató beszerzési menedzserindexek.

Júliusban mind a német, mind az euróövezeti feldolgozóipari beszerzési menedzserindex az 50-es középérték alá esett, ami a szektor zsugorodását jelzi.

Nem sokkal szebb a kép a szolgáltatásoknál. A német szolgáltató szektor még egy hajszállal áll a növekedést jelző 50-es szint felett, míg az eurózónában már a szolgáltató ágazat is visszaesőben van.

Az építőipar esetében még csak a júniusi adatok állnak rendelkezésre, de már ott is látványos visszaesés bontakozott ki.

Feldolgozóipari, szolgáltatói és építőipari beszerzési menedzserindexek

Forrás: bloomberg, tradingeconomics, növekedés.hu

Feldolgozóipar

A feldolgozóiparra érdemi negatív hatást fejt ki a kibontakozó energiaválság, a bizonytalan környezet és az ügyfelek meggyengült pénzügyi helyzete. Emellett az ellátási láncok akadozása, a megugró kamatok, és az elszálló nyersanyagköltségek szintén komoly kihívást jelentenek.

Az üzleti bizalom emiatt a 2020-as koronavírus-válság idején látott mélységekbe zuhant. A kedvezőtlen környezetben az új megrendelések is két éve nem látott szintekre estek vissza.

Szolgáltatások

A szolgáltató szektor teljesítménye Németországban jelentősen visszaesett, Franciaországban pedig számottevően lassult. Mindez az eurózóna átlagát is rontja.

A turizmus, a média, a szállítás ágazatok a stagnálás és a visszaesés határán billegnek. A bankszektorban és az ingatlanpiacon visszaesést látni a szigorodó pénzügyi kondíciók miatt.

Építőipar

Az építőipar zsugorodása a gyengébb keresletre, a gazdasági bizonytalanságra, az emelkedő kamatokra és a költségoldali inflációra vezethető vissza.

A kereskedelmi és mélyépítési tevékenység jellemzően gyorsabb ütemben esett vissza. Az ágazati szereplők várakozásai meglehetősen pesszimistává váltak.

Fogyasztói bizalom

A napokban írtunk a fogyasztói bizalmi indexekben bekövetkezett drámai esésekről.

A legfrissebb adatok szerint az euróövezetben és Németországban a 2008/2009-es globális gazdasági válság és a koronavírus válság idején látott szintek alá zuhant a fogyasztói bizalom.

Ennek oka a háborús infláció és az energiaválságtól való félelem.

Jelenleg reális a kockázata, hogy Európában gázhiány lépjen fel a téli szezonban. Németországot és a német munkaerőpiacot ez az állapot különösen érzékenyen érintené, figyelembe véve a német ipar nagy energiafüggőségét.

ZEW üzleti index

A német ZEW üzleti bizalmi index 2011 decembere óta nem látott mélységekbe esett.

A zuhanásért elsősorban az energiaválság a felelős, de a kínai járványügyi lezárások és az Európai Központi Bank kamatemelései sem túl jótékony hatásúak.

Külkereskedelem

Az EU válsága több csatornán keresztül Magyarországra is begyűrűzik. Rendkívül szorosak a kereskedelmi kapcsolatok.

A magyar export 80 százaléka áramlik az Európai Unióba. A legnagyobb export partnerországunk pedig Németország, ahová a hazai kivitel 30 százaléka áramlik.

Ezenfelül a korábban felsorolt tényezők, vagyis a háborús infláció, a kamatemelések hitelezést és gazdaságot hűtő hatásai, illetve a bizonytalanság a belső keresletet is visszafogják. A KATA szabályainak módosítása és a megváltozott rezsiárak szintén gyengítik a lakossági keresletet.

Jelenleg tehát mind a külső, mind a belső gazdasági környezet jelentősen hűti a magyar gazdasági teljesítményt. A legnagyobb kockázat pedig az energiaválság alakulása.