Kezd felfutni az MNB kedvezményes hitelezési programja

Elemzések2019. aug. 29.Harsányi Péter

Annak érdekében, hogy növekedjen a kkv szektoron belül a hosszú lejáratú, fix kamatozású kedvezményes hitelek aránya, az MNB idén év elejétől elindította a Növekedési Hitelprogram Fix (NHP Fix) konstrukciót. Az érdeklődés fokozatosan növekszik a legfeljebb 2,5 százalékos fix kamatozású hitelek iránt, augusztus elejéig 219 milliárd forint összegben kötött szerződést a hitelintézetekkel összesen 7384 hazai kkv szereplő. Mutatjuk a részleteket.

Kik igényelhetik a kedvezményes hiteleket?

Az NHP fix kedvezményes hiteleit a belföldi székhelyű mikro-, kis- vagy középvállalkozások igényelhetik. A hiteleket beruházási célra, és ehhez kapcsolható ingatlanvásárlásra lehet felvenni, de pénzügyi lízing konstrukcióban új vagy használt eszközök, gépek, berendezések vásárlására is igényelhető.

Fontosabb jellemzők

A hitelek futamideje legalább 3 év, de elérheti a 10 évet is. A hitelek fix kamatozásúak, a kamat legfeljebb 2,5 százalék lehet. A finanszírozás forint alapú, ezáltal nincs árfolyamkockázat, a jövőbeni fizetési kötelezettség teljes mértékben megtervezhető előre.

Az MNB mellesleg 0 százalékos kamat mellett biztosít a hitelintézeteknek refinanszírozási forrást, amelyet azok maximum 2,5 százalékos kamatmarzs mellett hitelezhetnek tovább a kkv szereplőknek.

Pozitívak a tapasztalatok

Az év eleji indulás óta augusztus 2-ig összesen 7384 vállalkozás vette fel a kedvezményes fix kamatozású hiteleket, melyek összértéke elérte a 219 milliárd forintot.

A hitelek esetében az átlagos ügyletméret 89 millió forint, míg az átlagos lejárat 8,5 év volt. A lízing konstrukciók tekintetében az átlagos ügyletméret 12 millió forintot, illetve az átlagos lejárat 4,9 évet tett ki.

Az ágazatok közül a legtöbben a mezőgazdaságban, a feldolgozóiparban és a kereskedelemben igényelték az NHP Fix hiteleket.

Forrás: MNB

A vállalatméret szerinti megoszlást az alábbi táblázat mutatja.

Forrás: MNB

A regionális eloszlást a lenti kép illusztrálja, amiből látszik, hogy nem meglepő módon Budapesten vették fel a legtöbb hitelt.

Forrás: MNB

Miért volt rá szükség?

Ugyan 2012 után bekövetkezett a hitelezési fordulat Magyarországon, és mára a kkv és a vállalati szektor hitelállományának bővülése hozzávetőlegesen eléri a 12-14 százalékot, de a fix kamatozású hitelek aránya még mindig alacsony. Ezt az alábbi grafikon kiválóan szemlélteti.

Forrás: MNB

A vállalati hitelállomány futamideje is rövid nemzetközi összehasonlításban. Ezeken a problémákon mind képes segíteni az NHP Plusz.

A vállalati hitelek bővülésének dinamikája jelenleg megfelelő, ami nagyban hozzájárul a beruházási ráta és a gyors GDP növekedés fenntartásához.

Az NHP Fix konstrukció elősegíti a hosszú lejáratú fix kamatozású hitelek elterjedését, ezáltal támogatja a kkv szektor hitelállományának egészséges szerkezetű bővülését, ami hozzájárul a kkv szektor versenyképességének, illetve termelékenységének növekedéséhez is.

A vállalati hitelállomány bővülése előtt egyébként bőven van még tér, ugyanis a visegrádi országokhoz és az eurózóna átlagához képest még mindig nagyon alacsony szinten vagyunk. Fontos azonban, hogy az eladósodottság ne koncentráltan, hanem széles körben és egészséges szerkezetben valósuljon meg.

Az alábbi ábra a vállalati hitelállomány hazai és régiós alakulását mutatja.