Főleg mikro- és kisvállalatok veszik fel az NHP Fixet

Hírek2019. máj. 20.Sz.A.

Több mint 100 milliárd forint értékben vettek fel Növekedési Hitel Program Fix hitelt a hazai vállalkozások. A lehetőséggel főleg mikro- és kisvállalkozások élnek, derül ki az MNB friss adataiból.

Meghaladta a 100 milliárd forintos forgalmat a Növekedési Hitel Program legújabb konstrukciójának, az NHP Fix-nek a kihasználtsága, derül ki a jegybank közleményéből. Az év elején indult hitelezési lehetőséghez csatlakozott bankok adatai szerint mákjus 8-ig 3664 vállalattal kötöttek hitel- vagy lízingszerződést több mint 100 milliárd forint értékben. 

Az NHP-t igénylő vállalatok több mint fele, 53 százaléka új beruházásra kérte a hitelt, lízing esetében ez 47 százalék, a programhoz leginkább mikro- vagy kisvállalkozások csatlakoztak eddig.

Ágazati felbontás szerint a legtöbb kérelmező vállalat a mezőgazdaságból és a feldolgozóiparból érkezett, de sok hitelt folyósítottak a kereskedelem, javítás és az építőiparban működő vállalatoknak. Az összesítések szerint az átlagos hitel összege 90 millió forint körül alakul, a futamidő pedig 8,4 év. A lízingszerződéseknél az átlagos hitelméret 11,9 millió forint, míg az átlagos futamidő 4,8 év.

A kihelyezett források több mint fele mikrovállalkozásokhoz került, az összegek fele-fele arányban a hitel, illetve lízing, a hitelek 80 százalékán kis- és mikrovállalkozások osztoznak.

Területi eloszlás szerint a legtöbben (28 százalék) Budapesten és Közép-Magyarországon éltek a lehetőséggel, a második helyen a dél-alföldi régió szerepel 18 százalékkal.

A jegybank a sikeres NHP programok után azért indította az NHP Fix konstrukciót, hogy kiszámítható, rögzített kamat mellett, hosszabb futamidőre is hitelhez juthassanak hazai vállalkozások, és emelkedjen a rögzített kamatú hitelek aránya a vállalati szektoron belül.