Megúszhatjuk idén a recessziót? Az idei növekedés kulcsa a beruházások szintje lehet

Elemzések2020. jún. 29.Harsányi Péter

Óriási szakadék jöhet létre idén Magyarország és az eurózóna gazdasági teljesítménye között. Ha valóra válnak az MNB és az Európai Központi Bank előrejelzései, abban az esetben akár 10 százalékponttal is meghaladhatja a hazai GDP növekedési többlet az eurózóna átlagát. Az alábbiakban megvizsgáljuk milyen kulcstényezők okozhatják mindezt.

Az Európai Központi Bank előrejelzései szerint 8,7 százalékkal zsugorodhat az idei évben az eurózóna gazdasága. A Magyar Nemzeti Bank legfrissebb prognózisai alapján a magyar GDP idén 0,3 és 2 százalék közötti értékkel növekedhet.

Az előrejelzésekkel kapcsolatos bizonytalanság ugyan most elég magas, viszont ha pontosak a jegybankok számításai, akkor nagyságrendileg 10 százalékpontot is elérheti a magyar növekedési többlet.

Beruházni, beruházni, beruházni

Az idei növekedés kulcsa, hogy a beruházások magas szinten alakuljanak. Az MNB várakozásai alapján a nemzetgazdasági beruházási ráta idén 28,7-28,9 százalék között mozoghat. Ilyen szempontból Magyarország az Európai Unió élmezőnyében maradhat.

Forrás: MNB

A növekedés három pillérje

Az idei évben az állami beruházások meghaladhatják a GDP 6 százalékát, mely döntő többségben saját forrásból valósul meg. Az állami beruházások, a költségvetés szerkezetének átalakítása, valamint a saját és az EU-források nagymértékben segítik a hazai gazdaság stabilizálódását.

A vállalati hitelbővülés 6-10 százalékos várható dinamikáját az NHP Hajrá, valamint az egyéb hitelprogramok és garanciák egyaránt segítik.

Az idei évben az NHP Hajrá keretében közel 1000 milliárd forintnyi hitelt folyósíthatnak a bankok. Ennek ráadásul a 42 százaléka új beruházásokhoz és lízinghez köthető. Az NHP Hajrá tehát közvetlenül támogatja a gazdasági teljesítményt.

Az NHP Hajrá iránti érdeklődésre vonatkozó kérdőív eredményei

Forrás: MNB

A vállalati hitelek felfutása elengedhetetlen a beruházási aktivitás szinten tartásához. Egy százalékos vállalati beruházás bővülés nagyságrendileg 0,2 – 0,25 százalékkal emeli közvetlenül a GDP növekedési ütemet.

2022-től pedig ismét 10 százalékhoz közel alakulhat a vállalati hitelek bővülése, mely a későbbi növekedés egyik alapja lehet.

A lakossági fogyasztásban is azonosíthatók tartalékok. A magas vagyon és a 10 százalékhoz közeli nettó megtakarítási ráta, illetve a hitelezési moratórium egyaránt hozzájárulnak a háztartások fogyasztásának újbóli élénküléséhez.

Nagyberuházások

A MAPI Magyar Fejlesztési Iroda Zrt. információja alapján a járványhelyzet által okozott gazdasági károk ellenére is van Magyarországon 3500, többségében hazai tulajdonú vállalkozás, amely készen áll előremutató befektetésekkel - hozzávetőleg 500 milliárd forint értékben - növelni a termelés hatékonyságát.

Forrás: MNB

Autóipar

A hazai feldolgozóipari termelés közel harmadát képviselő járműgyártás rendkívül versenyképes.

Európai összehasonlításban Magyarországon az ipari jövedelmezőség kimagasló. A 100 euró munkaerőköltségre eső járműipari hozzáadott érték Magyarországon a legmagasabb.

Ennek fényében a jövőben is jelentős működő tőke beáramlás várható, ami fűteni fogja az ipari beruházási aktivitást.

Forrás: MNB

Nincs egyensúlytalanság

A beruházások jelentős felfuttatása legfeljebb rövidtávon rontja csak a folyó fizetési mérleg egyenlegét az esetlegesen felmerülő importigények miatt. Hosszabb távon azonban az exportnövelő beruházások elősegítik az egyenleg ismételt javulását. A nemzetközi környezet későbbi normalizálódása is ebbe az irányba mutat.

Fontos megemlíteni, hogy a külső finanszírozási képesség, avagy a folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg együttes egyenlege 2022 végéig pozitív marad.

Multiplikatív hatások

Az inflációs jelentés alapján a legjelentősebb multiplikatív hatással az állami és a lakossági beruházások rendelkeznek. Ez alapvetően azzal magyarázható, hogy ezen beruházásoknak a legalacsonyabb az importtartalma és egyidejűleg a legmagasabb a keresleti hatása.

Az MNB becslése szerint egységnyi állami beruházás közel 0,8 egységgel emeli a GDP szintjét, aminek rövid távú hatása az épületjellegű beruházások esetén ennél is magasabb. Emiatt is fontos, hogy az állami beruházások már az idei év második felében is nagyszámban megvalósuljanak, érdemben támogatva ezáltal a gyors kilábalást.