McKinsey: Kissé optimistábbak a cégvezetők a járvány gazdasági hatásait illetően

Elemzések2020. okt. 5.H. É.

Hat hónappal az után, hogy a WHO világjárványnak nyilvánította a COVID-19-et, a cégvezetők már nem annyira borúlátóak a pandémia gazdasági hatásait illetően, mint korábban – derül ki az amerikai McKinsey tanácsadócég globális felméréséből.

A most közzétett tanulmány szerint a vállalatvezetők közül tízből hatan rosszabbnak tartják a jelenlegi gazdasági helyzetet, mint a fél évvel ezelőttit, de idén először a válaszadók többsége azt jósolta, hogy a kereslet és a profit is növekedni fog a következő hónapokban. Ugyanakkor a legtöbben azzal számolnak, hogy országukban tovább emelkedik majd a munkanélküliségi ráta, és beszámolnak arról is, hogy a júniusba vártnál jellemzően lassabban állnak vissza a dolgok a korábbi kerékvágásba.

Arra a kérdésre, hogy a COVID-19-hez kapcsolódó forgatókönyvek közül melyik a legvalószínűbb, ugyanazt mondták, mint tavasszal: hatékony politikai és közegészségügyi lépésekkel számolnak, a világgazdaságban pedig lassú felépüléssel. Ami pedig a saját gazdaságukat illeti, ott hosszú távon alacsonyabb növekedési ütemmel kalkulálnak.

Globálisan a válaszadók több mint fele a gazdasági viszonyok javulására számít a következő fél éven belül a saját országában, a pesszimisták aránya sem csekély azonban:  30 százalék szerint romlani fog a helyzet. 

Mindazonáltal 2020-ban először a válaszadók többsége arra számít, hogy cégük jobban teljesít és növeli nyereségét a következő hat hónapban.Arra a kérdésre, hogy a vállalatok mikor térnek vissza a teljes működésre, növekvő részarányban (17 százalék a júniusi 12 százalékkal szemben) mondták azt, hogy ismét teljes kapacitással dolgoznak.

Azok a cégek viszont, amelyek még nem álltak vissza a teljes kapacitású működésre, a júniusinál lassabb, 13 hónapos vagy annál hosszabb felépülést prognosztizálnak.  

A válaszadók aggodalommal tekintenek a munkaerő-piaci folyamatokra, különösen a fejlett gazdaságokban, ahol a feltörekvőknél ​​nagyobb valószínűséggel – 33 százalék a 23 százalékkal szemben – prognosztizálják a munkaerő-piac csökkenését.

A válaszadók több mint fele arra számít, hogy országukban nő a munkanélküliségi ráta. Földrajzilag az európai vezetők valószínűsítik ezt leginkább: a régióban működő cégek igazgatóinak 79 százaléka azt jósolja, hogy a munkanélküliség növekedni fog a következő hónapokban.