Hogy lehet újra motiválttá tenni a dolgozókat a járvány közepén?

HR2020. szept. 24.D.J.

A cégeknek a mostani helyzetben nyitottnak kell lenniük az ügymenetük átalakítására - derült ki a Develor HR menedzsereknek tartott webinárján.

Már csak pár hetet kell kibírni!

tavasszal még ez volt az a reménysugár, amelybe a vállalatok többsége megpróbált kapaszkodni. Mostanra viszont egyértelmű lett, hogy a koronavírus-járvány egyelőre nem megy sehová.

Könnyen lehet, hogy a cégvezetőknél még jövő tavasszal is a napi rutin része lesz a friss betegszámok követése.

Ebben a környezetben nem egyszerű elérni, hogy az alkalmazottak továbbra is motiváltak és elkötelezettek legyenek. Többek között erről is szó esett kedden a Develor szervezésében készült „International HR Best Practice Sharing” webináron, ahol az egyik pozitív példát a METRO lánc ukrán leánycége szolgáltatta. A társaság már évekkel ezelőtt átszabta a céges kultúrát. A dolgozók ugyanis hiába voltak elkötelezettek a társaság iránt, ettől még a fluktuáció is roppant magas maradt. Voltak olyan hangok, melyek szerint a kereskedelemben ez megszokott, de ebbe a HR vezető Iryna Bryzhak nem nyugodott bele. Felismerte, hogy az alkalmazottak fizikai, mentális és szociális jólétével többet kell foglalkozni.

Ez a taktika nem csak a fluktuáció leszorításában, hanem a járványkezelésben is segített nekik.

A nagy baj kellős közepén kifejezetten törekedtek arra, hogy senki ne érezze elveszve magát. A csapatot teljesen megtartották. Azokat a dolgozókat se bocsájtották el, akik a korlátozások miatt nem tudtak bemenni dolgozni. Olyan légkört hoztak létre, ahol bárki nyugodtan elárulhatja a felettesének, ha épp valamiért nem érzi jól magát vagy hibát követett el.

A webinár másik vendégelőadója Szász Dóra a British American Tobacco humán erőforrás vezetője elárulta, hogy náluk a járvány elején, úgy két hónappal a pandémia hazai megjelenése után készítettek egy belső felmérést. Ebből egyértelmű volt, hogy a dolgozók jó része nem szeretne hosszútávon is otthonról dolgozni.

Részben ezért is kezdtek el kidolgozni egy hibrid modellt, ahol az irodai munka és a home office egészséges kombinációja áll a dolgozók rendelkezésére és ahol az otthoni munkavégzés szabályait igyekeznek személyre szabni a munkavállalóknál.

Most hogy az alkalmazottakat rengeteg bizonytalanság veszi körül és fokozott stresszben élnek, fontos, hogy az egymást érő online konferencia-beszélgetések mellett a vezetők külön is meghallgassák a dolgozókat

ezt már Pozvai Zsolt, a DEVELOR International nemzetközi vezérigazgatója hangsúlyozta ki.