IMF: Már 400 millió munkahely szűnt meg a járvány miatt

Hírek2020. szept. 27.Sz.A.

Idén a második negyedévben már 400 millióan vesztették el a munkahelyüket - írja elemzésében az IMF vezérigazgatója és főközgazdásza. Mint írják, már 37 vakcina esetében előrehaladott a tesztelés, így már legalább 90 százalék az esély, hogy nemsokára megtalálják a megfelelő oltóanyagot a koronavírus ellen.

A vírus elleni vakcinakísérletek közül 37 már abban a fázisban van, hogy embereken tesztelik az oltóanyagot, ami azt jelenti, hogy 90 százalék az esélye, hogy megtalálják a megfelelő oltóanyagot az eddigi tapasztalatok alapján - írja Kristalina Georgieva, az IMF vezérigazgatója, és Gita Gopinath, a szervezet főközgazdásza.

Hangsúlyozzák, hogy az oltóanyag kifejlesztése, letesztelése és elfogadása legalább 18 hónapot vehet igénybe, mire az oltóanyagot elkezdhetik tömegesen gyártani és kiszállítani.

Eddig legalább 10 ezer milliárd dollárt költöttek el a kormányok gazdasági válságkezelő csomagokra, amelyek egyik legfőbb célja a munkahelyek védelme és a társadalmi szétszakadás fékezése legyen - vélekedik a két szakember.

A Foreign Policy hasábjain írt véleménycikkükben felhívják a figyelmet arra, hogy idén a második negyedévben, vagyis

mindössze három hónap leforgása alatt 400 millióan vesztették el a munkájukat

a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) legfrissebb adatai szerint.

Mint írják, a válságnak egyáltalán nincs még vége, ezért továbbra is folytatni kell a gazdasági ösztönző programokat.

A valutaalap becslése szerint jövő év végéig 12 ezer milliárd dollárral csökken a világban a GDP.

A kilábalásra szánt állami forrásokat úgy kellene elkölteni, hogy a fenntartható gazdasági növekedést támogassa, és a társadalmi egyenlőtlenségek növekedését valamelyest fékezze, annál is inkább, mert a gazdasági nehézségek nagyon eltérően mutatkoznak meg az egyes szektorokban.

Még egyetlen országban sem sikerült megközelíteni a válság előtti munkanélküliségi rátát, és az állások megszűnése leginkább a fiatalokat és a képzetlenebbeket érintette, akiknek amúgy is nehéz volt a munkaerő piacra jutás, ezért a kormányoknak a vállalatokat kell úgy megsegíteni, hogy képesek legyenek megtartani minél több munkahelyet.

Ilyen intézkedések közé sorolták a csődtörvények módosítását - amire többek között Németországban, Spanyolországban és Csehországban is sor került - amivel a kisebb vállalkozásoknak lehet hatékonyan segítséget nyújtani.

Példaként hozták az Egyesült Államokat, ahol március és április folyamán 14 százalék fölé került a munkanélküliségi arány: ilyen gyors munkahely megszűnésre még az 1929-33 válság idején sem volt példa, akkor két év alatt jutott el a gazdaság erre a magas munkanélküliségi szintre.

Az IMF vezetői arra is felhívták a figyelmet, hogy a Világbank előrejelzései szerint további 71 millió ember kerül mélyszegénységbe a járvány miatt. 

Mint írják, arra is fel kell készülni, hogy egyes gazdasági szektorokban - mint például a turizmus, utazás - hosszú távú válsággal kell számolni, ezért a kormányzati válságkezelő csomagoknak ezeket a területeket kiemelt mértékben kell segíteni.

Az IMF és a Világbank becslései szerint idén akár egyötödével is visszaeshet a vendégmunkások által hazautalt pénze, ami 57 - zömmel feltörekvő vagy fejlődő  - ország esetében a GDP több mint öt százalékát teszi ki. 15-18 százalékos csökkenés várható az Európában, az USA-ban és az Arab-öbölmenti országokban dolgozó vendégmunkások hazutalt pénzösszegelnél.