Megállt a hazai kiskereskedelem visszaesése, az EU-ban viszont még nagyok a bajok

Elemzések2020. aug. 6.Harsányi Péter

Júniusban már minimálisan emelkedett a kiskereskedelmi üzletek forgalma Magyarországon. Több uniós országban ugyanakkor nem ritka az 5 és 17 százalék közötti visszaesés. A nagyobb alágazatok közül a legnagyobb mértékben az üzemanyag-kiskereskedelem esett vissza hazánkban mintegy 11 százalékkal. Továbbra is keveset utaznak a magyarok. Az iparcikkek és számítástechnikai termékek iránt ugyanakkor nagy volt a kereslet. A ruha és cipő üzletek azonban 15 százalékot estek vissza. Mutatjuk, hogy milyen fontosabb kockázatokkal néz szembe jelenleg az ágazat.

Uniós összehasonlításban a középmezőnyben végzett hazánk, miután júniusban éves alapon megállt a kiskereskedelmi üzletek forgalmának zsugorodása. A legnagyobb mértékű visszaesés Bulgáriában volt, de Málta, Luxemburg, Portugália és Olaszország is jelentős esést regisztrált a kiskereskedelemben. Az EU átlagot viszont ezúttal nem érte el Magyarország.

Kiskereskedelmi üzletek forgalma, június, éves változás, százalék

Forrás: Eurostat, növekedés.hu

"V" alakú kilábalás

Az áprilisi mélypontról egy „V” alakú, gyors kilábalás indult el a kiskereskedelemben. A korlátozások feloldása, a gazdaságvédelmi intézkedések és az elhalasztott vásárlások egyaránt támogatták az üzletek forgalmának normalizálódását. A munkaerőpiacon is hamarosan kibontakozhat egy pozitív fordulat. Ismét növekedő pályára állhat a foglalkoztatottság, illetve csökkenhet a részmunkaidős foglalkoztatottaknak az aránya. Ez a fizetőképes keresletre igencsak jótékony hatással lesz.

Az elkövetkezendő hónapokban sokat fog segíteni az egészségügyi dolgozók és a pedagógusok tervezett béremelése is. Jövőre pedig az idei jóval alacsonyabb bázis és a gazdaság széleskörű újraindulása adhat jelentős lendületet a szegmensnek.

Kockázatok

Az idei év második felében a kiskereskedelmi üzletek bevételének bővülését ugyanakkor több kockázati tényező is lassíthatja. A járvány esetleges második hulláma, vagy a megelőző, korlátozó intézkedések bevezetése érezhetően hátráltatná a kilábalási folyamatot. A rövidtávú munkaerőpiaci támogatások kifutása, illetve az év végén lejáró hiteltörlesztési moratórium szintén okozhat átmeneti hullámzást a kiskereskedelmi üzletek forgalmában.

Szintén hátráltató tényező, hogy a nemzetközi turizmus továbbra sem tért magához. A külföldiek költései nélkül pedig nem tud egyhamar visszakapaszkodni a korábban látott szintekre az ágazat. A teljes felépüléshez szükség lesz a turizmus újraéledéséhez is. Ez vélhetően első körben a környező országokból érkező turistákat fogja takarni, melyekből autóval is elérhető hazánk.

Miből vettük a legtöbbet?

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalma összességében 4,9 százalékkal növekedett, mely az alábbiak szerint épült fel üzletcsoportonként.

Forrás: KSH, növekedés.hu

Hódit az internetes vásárlás

A járványhelyzet enyhülésének dacára a csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene júniusban 30 százalékkal emelkedett, folytatva az évek óta tartó bővülést. A szegmens súlya a kiskereskedelemből meghaladja a 7 százalékot.

Pozitívba fordult

Az áprilisi mélypont után egy gyors visszapattanás látható a kiskereskedelmi üzletek forgalmában, mely júniusban ismét növekedni tudott. Sokat segített, hogy a kiskereskedelmi üzletek júniusban már járványügyi korlátozások nélkül lehettek nyitva az egész országban.

Forrás: KSH

A növekedést leginkább az üzemanyag-kiskereskedelem 10,9 százalékos visszaesése húzta vissza. Továbbra sem utaznak annyit a magyarok autóval.

Az élelmiszer és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben pedig 1,5 százalékkal csökkent a forgalom.

A nemélelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben ugyanakkor 4,9 százalékkal nőtt az értékesítés volumene, ami elegendő volt ahhoz, hogy az egész kiskereskedelmi ágazat forgalomváltozását a pozitív tartományba lendítse.