Meglepő adatok a magyar kismamákról - Infografikával

Elemzések2022. feb. 13.Haiman Éva

A gyermeket váró nők hány százaléka házas? Milyen gyakori a 25 év alatti vagy a 40 év feletti gyermekvállalás? A kismamák mekkora hányada dohányzik, mennyi sportol? Ilyen és hasonló kérdésekre is választ ad a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének most megjelent kutatása, amely egy látványos infografikán is bemutatja felmérésük legfontosabb eredményeit.

Milyen ma felnőni Magyarországon? Alapvetően ennek a kérdésnek a megválaszolására vállalkozott a KSH Népességtudományi Kutatóintézet, amikor 2017-ben elindította a Kohorsz ’18 vizsgálatot. A kutatás a gyermekek magyarországi felnövekedéséről és az azt befolyásoló tényezőkről ad képet, konkrétan a 2018-19-re várt gyermekekre fókuszálva.

A felmérés már magzati korban elindult, majd féléves, másfél éves, hároméves korban ismétlődik. A terv az, hogy a vizsgálatban részt vevő gyermekeket egészen felnőtté válásukig kövessék.

Az első adatokat az anyák várandósságának időszakában gyűjtötték a kutatók, a vizsgálatban 8287 édesanya jóvoltából az ország minden területéről, a kismamák az interjúfelvételek idején jellemzően várandósságuk hetedik hónapjában voltak.

Az adatok alapján készült látványos infografika a legfontosabb információkkal:

A kutatási összefoglalóból kiderül továbbá például, hogy

Az édesanyák 4,1 százaléka partner nélkül vagy külön élő partnerrel vágott a gyermekvállalásba.

A házasságon kívüli gyermekvállalás az első és a legalább negyedik gyermeket esetében gyakoribb.

A legritkábban a diplomás nők vállalnak gyermeket nem házasként.

A kapcsolatban lévő várandósok 8,7 százalékában merült már fel a partnerkapcsolat megszakításának gondolata.

A maximum 8 osztályt végzett kismamák csaknem ötöde negyedik vagy többedik gyermekét várta.

A születendő gyermekek 21,5 százalékának van már legalább egy féltestvére, de több mint fele olyan családba érkezik, ahol legfeljebb egy polcnyi könyv van.

Az egyedülálló gyermektelen várandósok közel kétharmada felmenő rokonaival lakott egy háztartásban, 15 százalékuk bérelt lakásban élt, míg 4 százalékuk olyan helyen, ahol nincs vezetékes víz.

42 százalékuk egyáltalán nem tervez több gyermeket.

A 40 évesnél idősebb válaszadók 7,2 százaléka tervez akár később is gyermeket szülni, ha ez három éven belül nem sikerül.

A kismamák inkább a családcentrikus, és kevésbé a hagyományos, kenyérkereső apaszerepet várják el a férfiaktól.

A várandósok 6,9 százalékának lakóhelyén nincs háziorvosi ellátás.

A születendő gyermekek több mint fele olyan családba érkezik, amelynek legfeljebb egy polcnyi könyve van.