Megmenekült Hollandia koronaékszere

Elemzések2024. ápr. 20.F. P.

Hollandia alakulóban lévő jobboldali kormánya kénytelen volt visszakozni egyes terveitől, mert az ország legértékesebb vállalata, a gazdaság koronaékszere felvetette a távozás lehetőségét, ha a tervek megvalósultak volna.

A világ egyik legfejlettebb iparágának különlegességéről a napokban írtunk, de ami még különösebbé teszi az iparágat, hogy a legfejlettebb csipgyártógépek túlnyomó többséget egy holland cég gyártja, az ASML (Advanced Semiconductor Materials Lithografy). A cég mindössze 40 éves, 1984-ben alakult, és a mai

legfejlettebb csipek gyártásához szükséges EUV fotolitográfiai gépeket kizárólag ő képes előállítani.

Jó helyen van, vagy mégsem?

A cég ettől rendkívül különleges szereppel bír, ha hirtelen nem tudna termelni, bajban lenne a legfejlettebb csipek gyártása, de Hollandia miatt nem aggódik senki. A világ legelső kapitalista országáról van szó, sok száz éves demokratikus múlttal, itt nagy baj nem lehet, gondolnánk.

Év elején azonban mégis felvetődött, hogy a cég máshová telepítené termelését annak eredményeként, hogy felmerült a munkaerő beáramlásának korlátozása. A társaság vezérigazgatója közölte, hogy ez gátolná olyan tehetséges emberek megjelenését a cégnél, akik hozzájárulnak az újításokhoz.

A holland és európai ipar csúcsa

Most a holland pénzügyminiszter azt nyilatkozta a CNBC-nek, hogy már nem kell félni a cég távozásától, kétségkívül a munkaerő mozgását korlátozó tervek is a háttérbe szorultak, de legalábbis mérséklődtek azóta. Az ASML Hollandia büszkesége, gazdaságához nem kis mértékben járul hozzá, és

Európa legnagyobb tőzsdei kapitalizációjú technológiai cége, nyugodtan mondhatjuk, hogy az európai ipar csúcsa is.

Egészen különleges technológia

A cég és az iparág különlegességét az adja, hogy atomi méretekkel kell már dolgozni a legfejlettebb csipek gyártásához, és ez mind a gyártóeszközök, mind a csipgyártás folyamatában nagy kihívás. Az EUV gépek rendkívül kis hullámhosszú fényt generálnak egyszerre nagy mennyiségben, és ezek tudják az atomi méretű, komplex formákat létrehozni a mikrocsipeken.

Az EUV (extrém ultraibolya litográfia) fény előállítása igen bonyolult módszerrel történik, amelyhez megolvasztott ón apró robbantásaira van szükség, és olyan tükörre is szükség van, amely a cég szerint a világ ma létező legsimább anyaga.

Sokan látnák szívesen

A céget, vagy akárcsak egy üzemét is érthető módon sok ország látná szívesen, de maradnak Hollandiában, viszont a döntéshez komoly tárgyalásokra volt szükség a holland kormánnyal, hogy biztosítva legyen nemcsak a legkiválóbb, gyakran külföldről érkező szakképzett munkaerő, de a megfelelő infrastruktúra is a gyártás bővítéséhez.

A Reuters szerint a holland kormánynak egyenesen kampányt kellett indítania, mégpedig Beethoven terv címen, hogy megnyugtassa a céget és meggyőzze, hogy minden továbbra is rendelkezésére fog állni Hollandiában, ami eddig. A cég 23 ezer dolgozójának 40 százaléka külföldi, és nem csak az EU-tagállamokból, hanem

a világ minden tájáról érkeznek kiváló szakemberek, és róluk a társaság továbbra sem szeretme lemondani.

Kínai korlátozások

Külön kihívást jelentett, hogy a holland kormány januártól megtiltotta a legfejlettebb eszközök eladását Kínának, persze előtte a cég jól kitárazott: készleteit még a tilalom előtt eladta Kínának, így most ott is zajlik a viszonylag fejlett (de nem a legfejlettebb) csipek gyártása, ennek köszönhető például, hogy a Huawei ismét élvonalbeli telefonokat tud gyártani.

Az ASML együttműködik a holland mellett az amerikai kormányzattal is, hogy a Kínára vonatkozó szabályozásról is együttdönthessenek, azok ne ultimátumként érjék a céget.

Nagyobb erő a politikusoknál

Mindenesetre az ASML egymagában olyan erőt képvisel a holland gazdaság koronaékszereként, amire kénytelenek a választásokon előretört politikusok lemondani olyan terveikről, mint hogy nehezítsék a megfelelő képzettségű szakembereinek Hollandiába települését, vagy korlátozzák a külföldiek hollandiai egyetemeken tanulását.