Megnyugodhatnak a gyermeket nevelők, bőven 5,5 százalék felett növekedhet a magyar gazdaság!

Elemzések2021. nov. 16.Harsányi Péter

A magyar gazdaság az idei harmadik negyedévben 6,1 százalékkal bővült éves alapon. A növekedéshez leginkább a piaci szolgáltatások járultak hozzá a KSH adatközlése alapján. A mostani és a robosztus második negyedéves GDP adattal együtt borítékolható, hogy a magyar gazdaság gyorsabban fog bővülni az idei év egészében, mint 5,5 százalék. A gyermeket nevelők tehát a jövő év elején személyi jövedelemadó visszatérítésben részesülhetnek.

A magyar gazdaság az előzetes adatok szerint 6,1 százalékkal bővült a harmadik negyedévben éves alapon. A növekedés a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok alapján szintén 6,1 százalék volt.

Forrás: KSH

Július és szeptember között pedig az előző negyedévhez viszonyítva 0,7 százalékkal bővült a gazdaság.

Szolgáltató szektor

A szolgáltató szektor nagymértékben hozzájárult a növekedéshez. Az IT és a pénzügy szektor teljesítménye számottevően bővülhetett.

A harmadik negyedévben már nem érintették másfelől a vendéglátó ágazatot a járványügyi intézkedések. Ennek fényében jelentős elhalasztott fizetőképes kereslet zúdult rá az éttermekre, kávézókra, szállodákra. A lakosság elkezdte elkölteni a megelőző időszakban felgyülemlett megtakarításait.

A belföldi turizmus nyárra berrobbant. A belföldi vendégéjszakák száma augusztusra elérte a 2,6 milliót, avagy a 2019-es, járvány előtti szintet. A külföldi turizmus is elkezdett élénkülni: a külföldi vendégéjszakák száma 900 ezerre nőtt. E téren azonban további normalizálódásra van szükség, hiszen utóbbi érték a 2019-es szint felét sem éri el.

Ipar

Az ipar is pozitív előjellel járulhatott hozzá a harmadik negyedéves gazdasági teljesítményhez. A globális chiphiány hatására az ágazatban ugyanakkor szeptemberre elfogyott a lendület.

Az ipar júliusban még 8 százalékkal bővült. Augusztusra viszont 2,6 százalékra lassult a növekedés üteme, míg szeptemberben már 2,3 százalékos visszaesés volt tapasztalható. Ez utóbbi a járműgyártás 26 százalékos visszaesésének tudható be, amit már nem tudott kompenzálni a többi feldolgozóipari ágazat. Az ellátási láncok akadozása miatt az idei harmadik és a negyedik negyedévben várhatóan a megszokottnál alacsonyabb kapacitással termelhetnek az autógyártók.

Az ipar az idei év egészében viszont még így is jó eséllyel kétszámjegyű növekedést mutathat.

Építőipar

Az építőipari teljesítmény érdemben felfutott. Júliusban, 22,5, augusztusban 10,2, szeptemberben pedig 14,2 százalékkal nőtt az építőipari termelés. A megrendelésállomány továbbra is erős, több mint 10 százalékkal meghaladja az egy évvel ezelőttit.

Az építőipari teljesítmény is jócskán a kétszámjegyű tartományban mozoghat az idei év egészében.

A teljesítményt az alapanyagok áremelkedése és a képzett munkaerő hiánya fogja vissza.

Fogyasztás

A lakossági fogyasztás 5-6 százalékkal bővülhet az idei év egészében. A harmadik negyedév pedig kifejezetten erős lehetett. A foglalkoztatottság csúcson van, az átlagbérek 8 százalékot meghaladó ütemmel emelkednek.

Rendkívül kedvező, hogy az idei első félév végére a foglalkoztatottak ledolgozott heti átlagóraszáma 35 óra felé emelkedett, ami nagyjából megegyezik a koronavírus-válság előtti értékekkel.

Ezzel párhuzamosan a fogyasztói bizalom jelentősen javult. A keresletet számos állami támogató intézkedés is erősíti.

Beruházások

Az NHP Hajrá beruházási hitelei és az államilag támogatott hitelprogramok érdemben hozzájárulnak a beruházások lendületes növekedéséhez. A vállalati szektorban számos elhalasztott beruházás jelenhetett meg a harmadik negyedévben.

A lakosság oldaláról az alacsony kamatkörnyezet és az állami otthonteremtést támogató intézkedések segítették a háztartások beruházásait.

A vállalati, lakossági és állami beruházásokat magába foglaló nemzetgazdasági beruházási ráta az idén 29 százalékra emelkedik, mellyel dobogós helyen végezhet hazánk az uniós rangsorban.

Mi várható?

A magyar gazdaság a nyárra gyakorlatilag elérte a koronavírus előtti teljesítményt. 2021 első három negyedévében pedig a gazdaság teljesítménye 7,1 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.

Várhatóan 7 százalék körül alakulhat 2021 egészében a GDP növekedési ütem, bár az ellátási láncok akadozása, a nemzetközi energiaválság és a koronavírus újabb hulláma némi lefelé mutató kockázatot hordoz.

A mostani és a robosztus második negyedéves GDP adattal együtt ugyanakkor borítékolható, hogy a magyar gazdaság gyorsabban fog bővülni az idei év egészében, mint 5,5 százalék. A gyermeket nevelők tehát a jövő év elején személyi jövedelemadó visszatérítésben részesülhetnek.

SZJA visszatérítés lényege

Amennyiben meghaladja az idei év egészében az 5,5 százalékot a GDP növekedési ütem, a gyermeket nevelők a jövő év elején szja visszatérítésben részesülnek a 2021-es év után befizetett személyi jövedelemadójuk után.

Ennek mértéke keresettől függően fejenként maximum 800 ezer forint. Két szülő esetén pedig 1,6 millió forint. Az intézkedés 1,1 millió családot érint és mintegy 600 milliárd forintot hagy a háztartásoknál.

Az szja visszatérítés számos más állami programmal együtt jelentős lökést ad a lakossági fogyasztásnak a jövő év során.