Megvan a várva várt fordulat a GDP-ben, de így is mínuszos lehet az év egésze - Háttér

Elemzések2023. nov. 14.Sz.A.

Az előző negyedévhez képest már 0,9 százalékkal bővült a hazai gazdaság teljesítménye, véget ért a recesszió, de az év egészében így is nehéz lesz elérni a pozitív tartományt. Az ok a gyenge kereslet, a magas infláció, a beruházások visszafogása és az ipar gyengébb teljesítménye.

Túljutott a mélyponton a magyar gazdaság, véget ért a tavaly második félévben elkezdődött recesszió.

A bruttó hazai terméke harmadik negyedévében a nyers adatok szerint 0,4, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 0,3 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva.Az előző negyedévhez képest – a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok alapján – a gazdaság teljesítménye 0,9%-kal nőtt, véget ért a recesszió - írja a Központi Statisztikai Hivatal.

Mivel januártól szeptember végéig tartó időszakban 1,2 százalékkal visszaesett a magyar gazdaság teljesítménye, ezért az utolsó negyedévben erős emelkedésre lenne szükség, hogy elkerülhető legyen az egész éves recesszió, ám erre - a jelenlegi adatok birtokában - kisebb az esély.

Az utolsó negyedév felfelé húzhatja a magyar GDP-t, már csak az alacsonyabb bázis hatása miatt is.

1996 óta nem forult elő, hogy négy, egymást követő negyedévben is visszaesés legyen a GDP-ben, ez a széria tört meg a harmadik negyedévben.

A gyengébb gazdasági teljesítményt főként

  • a fogyasztás csökkenése
  • a belső kereslet visszaesése,
  • a gyengébb külső kereslet,
  • a magas infláció, a reálbérek csökkenése,
  • a beruházások elhalasztása,
  • az ipari és építőipari termelés visszaesése, és 
  • az uniós támogatások késése okozta.

A gazdasági teljesítmény csökkenésében az ipar és a piaci szolgáltatások, utóbbin belül főként a kereskedelem, illetve a tudományos, műszaki és adminisztratív tevékenység visszaesése játszotta a legnagyobb szerepet.

Másrészt a GDP-t felfelé húzza a nettó export növekedése és a mezőgazdaság jobb teljesítménye, utóbbi területen a tavalyi aszályos esztendő miatt nagyon alacsony a bázis.

A szolgáltatások hozzáadott értékének mérséklődését részben ellensúlyozta a humánegészségügyi, szociális ellátás nemzetgazdasági ág jelentős növekedése.

Idén az év egészét tekintve 0 és mínusz egy százalék közötti GDP változásra számít a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

Az Európai Unióan a harmadik negyedévben 0,1 százalékos növekedés volt éves összehasonlításban, az euróövezetben ugyanilyen mértékű csökkenésre került sor - az Eurostat mai adatai szerint.

Varga Mihály pénzügyminiszter úgy kommentálta a magyar GDP-ról szóló hírt, hogy

jó hírek érkeztek a gazdaságról, visszatért a növekedési pályára a hazai gazdaság.

Tavaly a magyar gazdaság 4,2 százalékkal bővült, jövőre 3-4 százalék körüli emelkedésre számítanak elemzők.

A jövő évi növekedést  támogatja a stabil munkaerőpiac és az infláció csökkenésével visszatérő kereslet, továbbá a külső kereslet is erősebb lehet az idei évhez képest.

A régióban a szlovák gazdaság idén 1,7 százalékkal, a lengyel 0,7 százalékkal, a cseh pedig 0,3 százalékkal bővülhet idén az előzetes becslések szerint. Az EU egésze 0,8 százalékos GDP növekedésre számíthat átlagosan.