Mennyi profitot visznek ki tőlünk a multik?

Elemzések2019. ápr. 5.Sz.A.

Bár a nálunk működő külföldi vállalatok kiemelten nyereségesen működnek, a tőkekivonás nem nőtt, sőt, a profit egyre nagyobb részét itthon újra befektetik – derül ki a jegybank friss adataiból.

Tavaly a nettó közvetlentőke-befektetések beáramlása gyorsult, értékük jelentősen meghaladja az előző éveket - derül ki a jegybank legfrissebb Fizetési mérleg jelentésében. Ennek legfőbb oka, hogy a külföldi vállalatok változatlanul magas jövedelmezősége mellett

az újrabefektetett jövedelmek meghaladták a 6 milliárd eurót.


A külföldi tulajdonú vállalatok jövedelmezősége tavaly is az előző évi magas szint közelében alakult, és 9,3 milliárd eurót tett ki.

Mivel az osztalékfizetés profithoz viszonyított aránya továbbra is — régiós összevetésben is — alacsony szinten, 30 százalék közelében maradt,

így a fizetési mérleg statisztikában kimutatott jövedelmek újrabefektetése továbbra is nagymértékben járult hozzá a közvetlentőke-befektetések beáramlásához.

Az elmúlt években a nettó közvetlentőke-befektetések bővüléséhez főként az újrabefektetések növekedése járult hozzá, miközben a tulajdonosi hitelek csökkentek. A várható csökkenés helyett 2018 első felében is bővült, majd a második félévben felgyorsult a nettó közvetlentőke-beáramlás, ami döntően a külföldi vállalatok újrabefektetéseihez volt köthető.

A válságot követően a közvetlentőke-befektetések szerkezetét tekintve a részesedések és a tulajdonosi hitelek változása gyakran ellensúlyozták egymást, ami a nettó FDI-beáramlás számottevő mértékű lassulásában tükröződött. Az elmúlt pár évben felgyorsult az újrabefektetés típusú források beáramlása, miközben a részesedések és tulajdonosi hitelek továbbra is csökkentek.

A részesedések csökkenését részben magyarázza az állami felvásárlások (MOL, E-On, Antenna Hungária Zrt., Főgáz, Budapest Bank, ÉGÁZ-DÉGÁZ Földgázelosztó Zrt.)

Az FDI csökkentő hatása, amíg a tulajdonosi hitelek mérséklődése a vállalati szektor (belföldi és külföldi hitelek törlesztésével járó) mérlegalkalmazkodásával lehetett összefüggésben. 

A nettó FDI csökkenésének irányába hatott, hogy a hazai vállalatok tőkekifektetése számottevően emelkedett. A hazai tőkekifektetés élénkítéséről a kormány nemrég jelentett be programot, de ennek részletei egyelőre nem ismertek.