Minden eddiginél komolyabb, új kereskedelmi háború törhet ki

Elemzések2020. máj. 18.Sz.A.

A koronavírus-járvány miatt kialakult ellentétek miatt egyre több jel utal arra, hogy az Egyesült Államok bekeményít, és újraindul a kereskedelmi háború. Növeli ennek esélyét, hogy a Donald Trump a választási kampányban fontos szerepet szán a Kínával szembeni fellépésnek. Az amerikai elnök arról beszélt a Fox Business műsorában, hogy akár teljesen is megszakíthatja a kapcsolatot Kínával.

Új kereskedelmi háború indulhat Kína és az USA között: azért emelkedhet minden korábbi szintnél magasabbra a világ két vezető hatalma között már évek óta dúló kereskedelmi csatározás, mert Trump Pekinget okolja az új koronavírus globális elterjedéséért. 

– Akár teljes egészében megszakíthatjuk a kapcsolatot. Mert mi történhet? – tette fel a kérdést az elnök, majd azonnal meg is válaszolta. – Megtakaríthatnánk 500 milliárd dollárt.

Az nem derült ki, hogy pontosan mit is takar ez az összeg.
Az elnök az elmúlt hetekben egyre intenzívebben bírálta a kínai kormányt a koronavírussal kapcsolatos információk nyilvánosságra hozatalával kapcsolatos hibák miatt, illetve utalt arra, hogy ennek árát Peking még megfizeti. 

Bár Trump beszélt a kapcsolatok megszakításáról, azt nem tisztázta, pontosan mire is gondol. Ugyanakkor tény, hogy egyes kormányzati tisztviselők szorgalmazzák a kínai beszállítók kizárást az amerikai vállalatok ellátási láncából, hívja fel a figyelmet a Financial Times.
Az elképzelést elősegítendő csütörtökön egy rendeletet is aláírt az elnök, amely szerint a hazai gyártás támogatása érdekében az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynöksége hitelt nyújthat a koronavírus-válság miatt nehéz helyzetbe került vállalkozásoknak. 
A műsorban Donald Trump arról is beszélt, el tudja képzelni, hogy adót vessenek ki azokra a vállalkozásokra, amelyek külföldön gyártanak. Ezzel is igyekszik arra ösztönözni az amerikai gyártókat, hogy belföldi beszállítókkal dolgozzanak. 

Mike Pompeo külügyminiszter pedig felszólította Kínát, hogy fejezze be az amerikai Covid-19 kutatásokkal kapcsolatos kiberkémkedést, illetve hogy tegye végre átláthatóbbá a világjárvánnyal kapcsolatos kínai információkat. A külügyminiszter szerint, amíg az Egyesült Államok és partnerei, szövetségesei az emberi életek megmentése érdekében koordinálják tevékenységüket, addig Kína elhallgattatja a tudósokat, újságírókat és a hétköznapi polgárokat, dezinformációkat terjeszt, és ezzel súlyosbítja az egészségügyi  világválságot. 
Az interjúban az elnök arról is beszélt, komolyan gondolkodik azon, hogy korlátozzák a kínai vállalatok amerikai tőzsdéken való megjelenését, amennyiben nem követik az amerikai pénzügyi előírásokat. Hozzátette azonban, hogy tisztában van az esetleges lépés hátrányaival, nevezetesen hogy akkor ezek a vállalatok egyszerűen veszik a sátorfájukat, és Londonba, vagy Hong Kongba költöznek.

A hét elején a Fehér Ház erőteljes nyomást gyakorolt a legnagyobb szövetségi nyugdíjalapra, hogy ne fektessen kínai társaságokba, amit a Kína ellenes erők nagy sikerként értékeltek. Az ügy előzménye, hogy Trump nemzetbiztonsági tanácsadója, Robert O’Brian levélben fejezte ki aggodalmát annak kapcsán, hogy a kínai kormány nem teszi lehetővé az amerikai könyvvizsgálóknak, hogy betekintsenek az amerikai tőzsdéken jegyzett kínai vállalatok könyveibe, és ellenőrizzék azok elszámolásait. 
Elemzők az elnök mostani aktivizálódása kapcsán arra hívják fel a figyelmet, hogy az része a novemberben kicsúcsosodó választási kampánynak.
Trump már a 2016-os kampányban is központi kérdésként kezelte a Kínával folytatott kereskedelmet, de minden erőfeszítése ellenére nem tudta csökkenteni a kereskedelmi mérleg hiányát. 

Arra a kérdésre, hogy nyitott-e a kínai kezdeményezésre, amely szerint újra kellene tárgyalni az idei év elején a kereskedelmi kapcsolatok javítása érdekében folytatott megbeszélések bizonyos fejezeteit, az elnök azt válaszolta, részéről lezártnak tekinti a tárgyalásokat. Hozzátette, bár jó kapcsolatban van tárgyalópartnerével, Hszi Csin-pinggel, a kommunista Kína első emberével, egyelőre nincs szándékában beszélni vele.