A jelentős márciusi vagyonvesztés után stabilizálódik a hazai alapkezelői szektor

Elemzések2020. máj. 18.HP

A márciusi masszív vagyonvesztés után áprilisban enyhén emelkedett a hazai befektetési alapok által kezelt vagyon. A mögöttes részvények, kötvények pozitív árfolyamkorrekciója egyaránt kedvező volt a szektorra nézve. A tőkekiáramlás sebessége is jelentősen lassult.

A befektetési alapok esetében a tőkekiáramlások mértéke 27 milliárd forintot tett ki az elmúlt hónapban. A hazai és nemzetközi piacok pozitív korrekciójának köszönhetően a kezelt vagyon azonban összességében növekedett.

A befektetési alapkezelői szektorban a kezelt vagyon áprilisban 0,5 százalékkal 6051 milliárd forintra növekedett. A szektorban a stabilizálódás jelei mutatkoznak.

A legnagyobb vagyonnövekmény a részvényalapoknál volt tapasztalható. Többek között a részvénypiacok emelkedése miatt esetükben a kezelt vagyon 12,4 százalékkal bővült.

A legnagyobb, 30 százalékos vagyoncsökkenést a pénzpiaci alapok szenvedték el. Ez alapvetően azzal magyarázható, hogy az elmúlt időszakban a pénzpiaci alapok a befektetési politikájuk átalakítása mellett döntöttek az alacsony kamatkörnyezetben következtében. Emiatt a kategóriából jelentős összegek távoztak, jellemzően a kötvényalapokba.

A legnagyobb súlyú ingatlanalapok esetében pedig a befektetési jegyek visszaváltásának hatására 1,7 százalékkal csökkent a kezelt vagyon.

Az egyes alapkategóriák vagyonváltozása, április

Forrás: BAMOSZ, növekedés.hu

Emelkedtek a részvénypiacok

A hazai és nemzetközi részvénypiacok egy nagyságrendileg 35-40 százalékos zuhanás után ismét emelkedni kezdtek áprilisban. A negatív forgatókönyvek beárazódása, a kevésbé drága értékeltségi szintek és a kitisztult befektetői pozíconáltság egyaránt növelte áprilisban a részvénypiacok, részvényalapok vonzerejét.

Másrészről az elmúlt hónapban látott brutális részvénypiaci árfolyamesés után már nem igazán éri meg eladni a részvénykitettséget.

A piaci volatilitás, kilengések egy ideig fennmaradhatnak, majd a vírus végleges lecsengésével mérséklődhetnek. Az eladói nyomás csökkenését nagymértékben segítik a világszerte bejelentett több ezermilliárd dolláros monetáris és fiskális serkentő intézkedések.

Csökkentek a kötvényhozamok

A hosszú lejáratú kötvényhozamok süllyedése jótékonyan hatott a kötvényportfóliókban lévő kötvények árfolyamára. Emellett pénzpiaci alapok megszüntetése szintén növelte a kötvényalapok iránti keresletet.

A kötvénypiac stabilizálásában a Magyar Nemzeti Banknak oroszlánrész jutott. A fedezett hiteleszköz segítségével a jegybank sikeresen mérsékelte a hozamokat a hozamgörbe közepső részén. A hosszabb lejáratú 10 éves hozamok pedig az eszközvásárlási programnak köszönhetően süllyedtek jelentős mértékben.

Kevésbé derűs kilátások az ingatlanpiacon

Az ingatlanpiaci kilátások jelenleg kevésbé vonzók. Ugyan egy hatalmas ingatlanpiaci áresésnek viszonylag mérsékeltebbb az esélye, de az elmúlt években látott hozamoktól is el kell búcsúzni.

A kereskedelmi ingatlanokon realizálható bérleti díjak átlagosan mérséklődhetnek, amely csökkenti az elérhető hozamokat.

Az irodai bérleti díjak esetében az alacsony üresedési ráta és az érvényben lévő szerződések tükrében stagnálás vagy csak kisebb csökkenés várható. Az újonnan épülő irodaházak esetében általában már az induláskor előszerződéseket kötnek a kivitelezők, így ebben az esetben sincs sok mozgástér újabb tárgyalásokra.

A kiskereskedelmi szektorban azonban már forgalomarányos bérleti díjak jellemzők, melyek automatikusan csökkennek a forgalom visszaesésével. Az élelmiszerkereskedelemben enyhén süllyedő vagy stagnáló bérleti díjakra lehet számítani. Az új szerződéseket ráadásul már kedvezményesebb bérleti díjak mellett köthetik meg a felek.