Nagyon pörög az NHP Hajrá!

Elemzések2020. jún. 22.Harsányi Péter

Milyenek a kezdeti tapasztalatok a Növekedési Hitelprogram Hajrá indulásával kapcsolatban? Mekkora az érdeklődés és milyen ágazatokból vették eddig igénybe? Milyen mértékben segíthet megemelni az NHP Hajrá a hitelezési dinamikát az idei évben? A magyar bankszektor nagyobb szereplőit kérdeztük.

A bankok válaszaiból kiderült, hogy jelentős érdeklődés övezi a Növekedési Hitelprogram Hajrá konstrukciót. Különösen a likviditási helyzet stabilizálását segítő forgóeszközhitelekre volt az elmúlt időszakban nagy igény.

A források harmadát valószínűleg az agrárium és az élelmiszeripar veszi majd igénybe, de a feldolgozóipar és a gépipar is jelentős részesedést érhet el az NHP Hajrá programban. A jellemző hitelérték 20 és 60 millió forint között van, de néhány milliós és egymilliárd forint feletti igénylést is befogadtak már a bankok.

Az NHP Hajrá programmal párhuzamosan elinduló gazdaságélénkítő programok összességében a vállalkozói kör 50 százalékának keltették fel az érdeklődését és az ügyfelek aktívan keresik a számukra legkedvezőbb lehetőséget.

Az NHP Hajrá alkalmas arra, hogy hosszú távú, alacsony és fix kamatozású finanszírozást biztosítson a vállalkozások számára, s ez mindenképpen segíteni fog a gazdaság újraindulásában.

Az NHP Hajrá nagy lökést adhat például az agrárium finanszírozási szükségletének, hiszen ebben a szektorban folyamatos a fejlesztési igény, függetlenül a járványhelyzettől.

Az idei várható hitelezési dinamikát egyelőre nehéz megjósolni, de a program biztosan pozitívan befolyásolja a hitelezési lendületet.

OTP Bank

Az OTP Bank az elsők között tette elérhetővé az ügyfelek számára az NHP Hajrá konstrukcióit. Az új lehetőségek iránt egyre nagyobb az érdeklődés. A hitelintézet várakozásai szerint a járvány miatt kialakult helyzetben, átmenetileg elsősorban a likvidtás-támogató konstrukciók iránt nőhet a kereslet, így kiemelt szerep jut a gazdaságélénkítő programok keretében kínált, ezen hitelcélokat támogató termékeknek.

A nemrég indított konstrukciók eddigi tapasztalatai is ezt támasztják alá. Az NHP Hajrá lehetőségei közül – ágazattól és a vállalkozás méretétől függetlenül – egyelőre inkább a forgóeszközhitelt keresik az érdeklődők.

Az igénylések volumenét tekintve, az NHP Hajrá indulása óta az OTP Bank több mint 38 milliárd forint értékben fogadott be hiteligényléseket.

A hitelbírálatok a tapasztalatok alapján néhány nap alatt lezárulnak, eddig csaknem az összes igénylés pozitív elbírálást kapott. A beérkezett igénylések szinte mindegyike új kihelyezésre irányult, azaz nem meglévő hitel kiváltására, holott több új konstrukció erre is lehetőséget ad, ezért bármely vállalkozásnak érdemes lehet megvizsgálnia korábbi hiteleit is. Az OTP Bank a vállalkozói ügyfelek körében szerzett részesedését meghaladó mértékben kíván szerepet vállalni az újonnan elérhető források közvetítésében.

Az OTP-nél úgy látják, hogy a gazdaságélénkítő intézkedések, amelyeket a Magyar Nemzeti Bank és a magyar kormány mutatott be az elmúlt időszakban, hatékony segítséget jelenthetnek az újfajta kihívásokkal szembesülő cégeknek.

A járvány miatt nagyon sokféle probléma jelentkezett a különböző társaságoknál, épp ezért a növekedési hitelprogram forrásai az NHP Hajrá elindításával az eddiginél jóval szélesebb körben használhatók fel. Mindezek alapján tevékenységi körétől függetlenül, a mikro-, kis- vagy közepes vállalkozások bármelyike kaphat segítséget, vagy akár új lendületet is ezekkel a forrásokkal.

MKB Bank

Az MKB Bank Nyrt. elsők között, a program indulásának napján, tehát 2020.04.20-án elérhetővé tette az NHP Hajrá programot Ügyfelei számára. Az NHP Hajrá programot a korábbi NHP szakaszokhoz hasonlóan hatalmas érdeklődés fogadta a piacon, már az első 6 hétben több milliárd forintnyi állományt helyeztek ki ténylegesen és további jelentős összegű szerződés megkötése van folyamatban.

Ágazatok tekintetében az eddigi ügyletek alapján nem látnak koncentrációt, az MKB Bank Nyrt. minden szegmens és ágazat kiszolgálásában partner tud lenni egészen a mikrovállalkozásoktól a nagyvállalatokig, a mezőgazdasággal foglalkozó egyéni vállalkozótól a logisztikai ipari parkokig.

A jelentős érdeklődést csak fokozza a hitelcélok bővített köre – tehát míg az NHP Fixben csak beruházások finanszírozására nyílt lehetőség, addig az NHP Hajrá keretében ismét elérhetővé vált a forgóeszköz-hitelek nyújtása, a támogatások előfinanszírozása valamint a beruházási hitelek kedvezményes kamattal történő kiváltása.

Erste Bank

Az NHP Hajrá április 20-án indult el, de az Erste Banknál már az április 7-ei bejelentés után jelentős volt az érdeklődés a vállalkozások részéről. Abban a pillanatban, hogy a program elindult, minden erővel erre koncentráltak, mivel ez egy nagyon jó konstrukció - mondták az Ersténél.

A korábbi NHP-s programok is sikeresek voltak, a mostani hitel pedig minden előzőnél szélesebb körben nyújtható az ügyfelek számára rendkívül kedvező feltételekkel. A folyamatokat egyszerűsítették annak érdekében, hogy tartani tudják az elvárt átfutási időket.

Az Erste Banknál nagyon nagy volt az érdeklődés. A források harmadát valószínűleg az agrárium és az élelmiszeripar veszi majd igénybe, ez a két szektor a saját portfóliónkban eddig is felülreprezentált volt. A feldolgozóipar és a gépipar is jelentős részesedést érhet el az NHP-programban.

Mivel a hitel nagyon rugalmas, más ágazatokban is nagy lehet a kereslet attól függően, akarnak-e a cégek most beruházni, vagy megemelkedett-e a rövid lejáratú finanszírozási szükségletük. Lényegében minden iparágból érdemi keresletre számítani.

Az MNB által meghirdetett 1500 milliárd forintos keret a teljes vállalati hitelpiac mintegy ötödének felel meg, tehát jelentős méretű programról van szó. Az NHP Hajrá alkalmas arra, hogy hosszú távú, alacsony és fix kamatozású finanszírozást biztosítson a vállalkozások számára, s ez mindenképpen segíteni fog a gazdaság újraindulásában.

A programban nincs korlátozás, hogy mire lehet a forgóeszköz hiteleket felhasználni, így likviditási problémák kezelésére is alkalmas lehet. 

Az első időszakban várhatóan a refinanszírozás részaránya lesz nagyobb, mivel a meglévő hitelek kiváltása gyorsabb folyamat, mint egy előzmény nélküli, új ügylet lebonyolítása. A meglévő ügyletek refinanszírozása esetén az ügyfelek jellemzően kedvezőbb árat kívánnak elérni, emellett sok esetben a futamidő hosszabbítására is mutatkozik igény.

Év végéig ugyanakkor a hitelkiváltás és az új finanszírozás várhatóan csaknem kiegyenlítődik.

Az Erste az NHP Hajrához kapcsolódó refinanszírozásban 70-90 milliárd forint, míg a teljesen új hitelek kihelyezésében 60-80 milliárd forint folyósítással számol, összességében legalább 150 milliárd forint kihelyezésével számol év végéig.

Takarékbank

A Takarékbank ügyfelei körében élénk érdeklődés tapasztalható az NHP Hajrá program iránt, amely nemcsak a fix, alacsony kamatozású hiteligénylést teszi lehetővé, hanem a korábbi, NHP FIX programmal ellentétben, a vállalkozások hitelcéljainak nagy részére is felhasználható.

A vállalkozásokat a hitelkiváltási célok és a forgóeszközhitelcélok finanszírozása is kiemelten érdekli, a beruházások megvalósításának lehetősége mellett. A Takarékbank úgy látja, az ügyfelek régóta halasztott üzleti céljaik megvalósítására is megfelelőnek tartják ezt az új programot.

Az április közepi indulást követően először csak tájékozódtak az ügyfelek, azonban május eleje óta már egyre gyorsuló ütemben növekszik a befogadott igények száma.

A jellemző hitelérték 20 és 60 millió forint között van, de néhány milliós és egymilliárd forint feletti igénylést is befogadtak már a munkatársak.A Takarékbanknál arra számítanak, hogy az első félév végére több mint tízmilliárd forintos nagyságrendet érhet el a szerződött állomány.

A beadott igénylések mintegy háromnegyede beruházási célú hitel, a többi igényt forgóeszköz finanszírozásra, ezen belül is támogatások előfinanszírozása adják be az ügyfelek. A bank tapasztalatai szerint a fix kamat és futamidő kitolása 20 évre segíti a beruházást tervező cégeket a hitelfelvételi döntésnél.

A bank szakemberei úgy vélik, hogy az NHP Hajrá és a Széchenyi Plusz programok nemcsak a pandémia miatti gazdasági visszaesés javításában segítenek, de még ebben az évben növelik a hitelezési kedvet is. 

A pénzintézet a jelenlegi piaci súlyát meghaladó mértékben tervezi növelni vállalati hitelezését a következő hónapokban, a meglevő termékek mellett aktívan kínálja a piacon most megjelent és megjelenő valamennyi finanszírozási terméket.

K&H Bank

A program bejelentését követően a K&H Bank az elsők  között jelezte, hogy a korábbi programokhoz hasonlóan a Növekedési Hitelprogram Hajrában is aktív szerepet kíván vállalni. 

Náluk nincs tipikus eloszlás arra vonatkozóan, hogy milyen típusú, tevékenységű cégek veszik igénybe a NHP Hajrát. Talán a mezőgazdaság és az élelmiszeripar reprezentál felül egy picit, de nem szignifikáns. Termékek tekintetében a refinanszírozás és a forgóeszköz finanszírozás egyelőre a legnépszerűbb. Beruházások esetén egyelőre óvatosabb hozzáállást látunk az ügyfelek részéről. Eddig közel 10 milliárd forintnyi ügyletet szerződtek a program keretében.

Azt tapasztalják, hogy az NHP Hajrá programmal párhuzamosan elinduló gazdaságélénkítő programok összességében a vállalkozói kör 50 százalékának keltették fel az érdeklődését és az ügyfelek aktívan keresik a számukra legkedvezőbb lehetőséget. A hatást egyelőre nehéz megjósolni, de a program biztosan pozitívan befolyásolja a hitelezési dinamikát.

CIB Bank

A CIB Banknál elsősorban a mikro-, kis- és középvállalatok keresik a terméket, a legnépszerűbb lízingcélok között továbbra is a kishaszongépjárművek, a mezőgazdasági gépek, az ipari és termelőberendezések állnak. Hitelek esetén a forgóeszköz-finanszírozás iránt tapasztalható fokozott érdeklődés, ezáltal kedvező forrás biztosítható akár a vállalat tevékenységének újraindításához, akár a növekedéshez.

A CIB Lízing a koronavírus-járvány miatt bevezetett NHP Hajrá konstrukciótól is azt várja, hogy a vállalkozások folytatni fogják fejlesztéseiket.

Az NHP Hajrá nagy lökést adhat az agrárium finanszírozási szükségletének, hiszen ebben a szektorban folyamatos a fejlesztési igény, függetlenül a járványhelyzettől. A CIB Lízing piaci részesedése az NHP fix termékből közel 8 százalékos volt, az új NHP Hajrában 10 százalék feletti piaci részesedést tervez.

Az NHP Hajrá forgóeszközhitelt a CIB Bank az új Garantiqa Krízis Garanciaprogrammal is nyújtja, mely kedvezőbb kezességvállalási díjjal jár, így a futamidő során akár több százezer forintot spórolhatnak az ügyfelek.

Összességében az előző évekhez hasonló hitelezési dinamikára számítanak idén is, a koronavírus-járvány hatását a Növekedési Hitelprogram és a beruházási hitelek kiegyensúlyozzák.