NAK: napi 400g zöldség és gyümölcs fogyasztása a cél

Elemzések2021. okt. 14.Dajkó Ferenc Dániel

Az Európai Friss Csapat célja a zöldség- és gyümölcsfogyasztás népszerűsítése a családok és a 6-14 éves korú gyermekek körében - tudtuk meg a NAK által szervezett program legutóbbi állomásán, ahol a gomba került a fókuszba. A gomba, hatékonyan és környezetbarát módon termeszthető, évente 1 négyzetméteren akár több mint 200 kilogramm is megtermelhető belőle. Számos hasznos tápanyagot is tartalmaz, többek közt természetes D-vitamin forrás, és a fehérjetartalma is magas.

Fontos az egészséges, hazai zöldségek, gyümölcsök és gombafélék fogyasztásának a népszerűsítése, minden korosztályban, de a fiatalok körében különösen – fogalmazott Szendrei László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Heves megyei elnöke, az Európai Friss Csapat egyik legnagyobb hazai gombatermesztőnél tett látogatása során.

7750 kg zöldség és gyümölcs fogyott

Az Európai Friss Csapat célja a NAK megyei elnökének szavaival összhangban szintén a zöldség- és gyümölcsfogyasztás népszerűsítése volt elsősorban a családok és a 6-14 éves korú gyermekek körében. A program előző hároméves periódusa, az Európai Friss Kalandok 2018 és 2020 között futott hazánkban. Ennek a három évnek az eredményeként a 8-14 évesek körében - akik kifejezetten kevés zöldséget- és gyümölcsöt fogyasztanak - 30% feletti a program kabalafiguráinak, Fruttinak és Vegginek az ismertsége. A zöldség-gyümölcs testvérpár az elmúlt időszakban az egész országot bejárta, 35 ezer kilométert utazott, és 45 roadshow- valamint 100 nagyáruházi helyszínen 7750 kilogramm zöldséggel és gyümölccsel kínálta meg az érdeklődőket – tudtuk meg az eseményen.

Napi 400g a cél

Szendrei László, a NAK megyei elnöke kiemelte, hogy a program célja elérni, hogy a hazai zöldség- és gyümölcsfogyasztás tovább emelkedjen, és megközelítse a WHO által ajánlott napi minimum mennyiséget, a 400 grammot.

Az idei évben a 14-18 éves korosztállyal bővült a program célcsoportja, így a használt kommunikációs eszközök és csatornák köre is szélesedett. Még hangsúlyosabbá váltak a fiatalok körében népszerű platformok, mint az Instagram vagy a TikTok. Nagyon büszke vagyok az elmúlt hónapokra, mert nagyszerű eredményeket értünk el

– hangsúlyozta.

A TikTok-on alig egy hónapja indult el a program csatornája, és máris közel 1500 követője van. A csatornán a legnézettebb videót eddig több mint félmillióan tekintették meg, ráadásul a videókat ez idő alatt összesen több mint 22 ezren kedvelték és ezek a számok folyamatos növekedést mutatnak. Az Instagramon a legjobb megtekintése egy spenótról szóló videós posztnak volt, amit 22 ezren láttak - ismertette.

Az online tér mellett Frutti és Veggi idén tíz állomásos roadshowra indult, és bejárta Magyarországot, közel 3 ezer kilométert utazva.Az állomásokon több mint 1.600 kilogramm gyümölcs és mintegy 550 kilogramm zöldség fogyott. Az egyik legnépszerűbb aktivitásuk a turmix-bicikli volt, amellyel közel 300 liter gyümölcslevet készítettek, majd ittak meg az érdeklődők - mutatta be eredményeiket az elnök.

Terítéken a gomba

A Friss Csapat ezúttal a Korona Gombához, hazánk egyik legnagyobb gombatermelőjéhez látogatott el. Idén ők voltak a harmadik hazai termelő, akikhez eljutottak, hogy népszerűsítsék a zöldség- és gyümölcsfogyasztást, azáltal, hogy a helyszínen bemutatnak egy-egy ott termelt zöldséget, gyümölcsöt.

Csomagolt gomba a Korona Gomba telephelyén, ez a szállítmány Ausztriába megy majd

A mostani állomáson, a Kerecsend és Demjén közötti gomba ültetvényen a gomba termesztés teljes folyamatát bemutatták, és a gomba elkészítésének módjairól is szerezhettek információkat a résztvevők, köztük a legfiatalabbak körében népszerű influenszerek is.

Rácz Gergely, a Korona Gomba tulajdonosa kiemelte, hogy a gomba a közhiedelemmel ellentétben nem zöldség, viszont rendkívül egészséges. Itthon mégis keveset fogyasztunk belőle, nagyjából 1-1,5 kilogrammot évente, míg Nyugat-Európában ennek a mennyiségnek a duplája a jellemző -ismertette.

Nagy öröm számunkra, hogy a mai esemény fókuszában a gomba áll, hiszen fő célunk, hogy megismertessük és megszerettessük a gombát, hogy minél többen, minél többet fogyasszanak belőle. Egyfelől mert nagyon egészséges, másfelől mert rendkívül sokféleképpen felhasználható.

-fogalmazott.

18 napon belül szedhető

Az üzembejáráson megtudtuk, hogy a gomba nagyon hatékonyan, kevés vegyszer és víz felhasználásával termeszthető.

A termesztés első fázisa, a termőközeg megteremtése. Ehhez többek közt ló trágyát és baromfi trágyát használnak, ezt fermentálják, majd az így kapott anyaghoz gomba szaporító anyagot adnak. Ez a keverék már nem trágyaszagú, inkább enyhe gomba illata van és akár puszta kézzel is megfogható. Ezt az anyagot juttatják egy speciális gép segítségével futószalagon a gombatermesztő épületekben elhelyezett termelő polcokra.

Ezzel a speciális géppel juttatják be a termőközeget

Itt a gombák szabályozott körülmények között, azaz 18 Celsius fok körüli hőmérsékleten, 90 százalékos páratartalom mellett, gyakorlatilag vegyszermentesen növekednek. Majd akár 18-19 napon belül leszedhetőek. Érdekesség, hogy a gombának fényre egyáltalán nincs szüksége. Egy négyzetméteren egy-egy ültetéssel akár 25 kilogrammos termésátlag is elérhető, és vertikálisan egymás fölött több termőfelület is létesíthető.

Vertikálisan több szinten termelik a gombát

A gombatermesztés során egyébként a gomba leszedés a leginkább élőerő igényes munkafolyamat, ezt ugyanis muszáj kézzel végezni.

Itt nagyjából 16 napos a gomba, két nap múlva szedhető 

A frissen szedett gombát hűtött csomagoló helységben csomagolják. Ez a fázis már jelentősen gépesített.

Futószalagon száguldanak a gombák
Cimkéző gép

Sokféleképp elkészíthető

A gombaültetvényen tett látogatást követően egy közös főzés következett. Havas Dóra gasztro-szakember sonkával és sajttal töltött gombafejeket készített, míg Fülöp Lili dietetikus egy könnyed gombasalátát mutatott be.

Havas Dóra bemutatja az általuk készített gombás ételt

A gomba elkészítéséről Havas Dóra eközben megosztott néhány praktikát is a közönséggel:

A legalapvetőbb: nem kell pucolni! Bőven elég a gombát bő vízzel megmosni.

– fogalmazott.

Kiemelte, hogy a gomba nagyon sokrétűen elkészíthető. Lehet párolni, pirítani, grillezni, rántani, tölteni, de bizonyos fajták akár nyersen is fogyaszthatók – ismertette. Kevesen tudják, hogy glutamáttartalma miatt a gombával csökkenthető a sóhasználat a főzés során, mert kiemeli az ételek természetes ízét, és jellegzetes aromát ad nekik. Ha tartósításról van szó, a gombát lehet fagyasztani, de szárítva is tárolható -tette hozzá.

Az azonban fontos, hogy a friss gomba 4-7 napig áll el a hűtőben, de ha a több napos gomba kalapja még száraz, nem nyálkás, nem foltos és nincs szaga, akkor utána is felhasználható. A gombás ételeket azonban lehetőség szerint mindig az elkészítés napján kell elfogyasztani

-hangsúlyozta.

Havas Dóra töltött gombája

Természetes D-vitamin forrás

A gombának számos jótékony hatása is van – húzta alá a program dietetikusa, Fülöp Lili. Természetes forrása a D-vitaminnak, ami az őszi-téli vitaminhiányos időszakban nagy segítséget jelenthet az immunrendszernek. Emellett a gombafélék teljes értékű fehérjekészlettel rendelkeznek, azaz tartalmazzák az összes esszenciális aminosavat, amelyek elengedhetetlenül szükségesek az emberi test működéséhez. B-vitaminokban is gazdag, amelyek a szervezet energiaraktárának hatékony feltöltéséhez járulnak hozzá – fogalmazott.

Az Európai Friss Csapat receptjei elérhetők a a program weboldalán is.

#ZöldségGyümölcsHős

Az eseményen az első hazai ZöldésgGyümölcsHőst is megismerhettük. Szendrei László a NAK megyei elnöke elmondta, hogy idén először megválasztották Magyarország #ZöldségGyümölcsHősét, aki 2021-ben viselheti ezt a megtisztelő címet. Mint mondta, több pályázat is érkezett, amelyek közül az első ötöt részesítik elismerésben. A nyertes, Horváth Erika, orosztonyi óvodavezető lett, aki saját óvodakert programot indított. Egyik népszerű mondása, amit minden óvodása kívülről fúj: „A zöldség az ehető egészség!” Nyereménye 100 kg zöldség és gyümölcs a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és magyar termelők jóvoltából. Az elismerő oklevelet és a nyereményt jelképező gyümölcskosarat Szendrei László adta át a boldog nyertesnek.