Zöldség- és gyümölcsnapot tart a Nemzeti Agrárkamara

Hírek2020. jún. 17.Növekedés.hu

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara mára hirdeti meg hagyományteremtő zöldség- és gyümölcsnapját, amelyen arra buzdít, hogy a mai napon együnk minden étkezésre zöldséget, gyümölcsöt, vagy belőlük készült ételeket.

A Zöldség- és gyümölcsnap háttere

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének felmérése a nem megfelelő mennyiségű (kevés) zöldség- és gyümölcsfogyasztást a 10 legjelentősebb kockázati tényező közé sorolja, amelyek súlyos betegségek kiváltó okai lehetnek (daganatos-, szív-és érrendszeri megbetegedések stb.)

A gyümölcsök és zöldségek rendszeres, napi fogyasztásával megelőzhetők egyes betegségek (antioxidáns-tartalom), erősíthető az immunrendszer (vitamintartalom), rosttartalmuk pedig nagymértékben segíti az emésztést. A különféle zöldségek és gyümölcsök beépítése mindennapi táplálkozásunkba egyértelműen biztosítja a szervezet számára szükséges mikrotápanyagokat, táplálékrostokat és számos alapvető tápanyagot.

A zöldségek és a gyümölcsök már kisebb mennyiségben is jótékony hatásúak, de a WHO által kalkulált napi 400 gramm az a mennyiség, amely szükséges egészségünk megőrzéséhez és maximálisan fedezi szervezetünk igényeit.

Felmérések támasztják alá, hogy már napi 200 gramm fogyasztásával is például 13 százalékkal csökkenthető a szív– és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata. Nyilván ez a kockázat annál jobban csökken tovább, minél inkább közelítünk az optimális mennyiséghez.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elkötelezett ebben a témában, ezért is döntött úgy, hogy az Európai Friss Kalandok kampány részeként mára hirdeti meg hagyományteremtő zöldség- és gyümölcsnapját, amelyen arra buzdít, hogy a mai napon együnk minden étkezésre zöldséget, gyümölcsöt, vagy belőlük készült ételeket.

Nemzetközi tendencia, hogy egyre több országban ismerik fel a zöldség- gyümölcsfogyasztás alapvető fontosságát, és törekszenek változtatni az egészségtelen táplálkozási szokásokon.

A zöldség- és gyümölcsfogyasztás jelentőségét mutatja az is, hogy az ENSZ Közgyűlése 2021-et a zöldség- és gyümölcs évének nyilvánította.

Cél a hazai minőségi agrártermékek fogyasztása

A kezdeményezés célja, hogy felhívja a figyelmet a zöldség- és gyümölcsfogyasztás fontosságára egészségünk megőrzése és a prevenció szempontjából, valamint a hazai agrárium minőségi termékeinek népszerűsítése.

Egész évben fogyasszunk hazai zöldséget és gyümölcsöt, így magunknak és a hazai termelőknek is jót teszünk!

A NAK az Európai Friss Kalandok Programmal idén már harmadik éve dolgozik a zöldség- és gyümölcsfogyasztás hazai népszerűsítésén.

A program nagykövetei, Wolf András, séf és Marton Adrienn ételstylist szakmájukból adódóan és szülőként is hasznos tanácsokkal és gyakorlati tippekkel nyújtanak segítséget.

A Programnak kettős célja van, hiszen a pozitív egészségügyi hatások mellett a keresletet is fokozza a jó minőségű, hazai termékek iránt, amely a Kamarának, mint a hazai mezőgazdasági ágazatokért dolgozó szervezetnek szintén kiemelt szándéka.

Edukációval a túlsúly ellen

Az Európai Friss Kalandok Program a Nemzeti Agrárkamara hároméves, edukációs programja, a friss zöldség- és gyümölcsfogyasztás népszerűsítésére Magyarországon.

Az Európai Unió által támogatott program az Interfel francia szakmaközi szervezettel összefogásban valósul meg. 2020-ban az Európai Friss Kalandok harmadik, utolsó éve kezdődött, de a pozitív eredményekre tekintettel a Nemzeti Agrár Kamara a folytatás mellett döntött és pályázott a program következő, 2021-23 közötti időszakára.

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) 2014-es kutatása szerint a 4-10 éves korú gyerekek között évről évre egyre magasabb az elhízás mértéke. A 11-18 éveseket a TÉT Platform vizsgálta és adataik szerint

ebben a korosztályban minden negyedik gyermek elhízott vagy túlsúlyos. 

A GFK 2016-os kutatása összecseng ezzel, mert eredményeiből kiderült, hogy a gyermekes családok lényegesen kevesebb friss zöldséget és gyümölcsöt vásárolnak, mint az idősebb szülői, nagyszülői generáció.

2018-ban mindezeket figyelembe véve döntött a Nemzeti Agrár Kamara az Európai Friss Kalandok Programsorozat elindítása mellett, hogy ezeken a tendenciákon, rossz táplálkozási szokásokon változtasson, bővítse a zöldségekkel és gyümölcsökkel kapcsolatos ismereteket. 

A szülői korosztály számára az Európa Friss Kalandok kampány hasznos információkkal és praktikus tippekkel, egészséges ételek receptjeivel segíti a rendszeres zöldség- és gyümölcsfogyasztás beépítését a családok mindennapi étkezésébe.