Nyerspezsgő, borostyánszínű grúz borok és jó hangulat - A Borfesztiválon jártunk

Elemzések2024. szept. 14.Gónusz Gabriella

Csütörtökön kezdődött és vasárnap estig tart nyitva a Budapesti Borfesztivál a Budavári Palotában. Harmincharmadik alkalommal találkoznak egymással a termelők és a borkultúra iránt érdeklődő hazai és nemzetközi borkedvelők a világ egyik legelegánsabb, leglátványosabb helyszínén megrendezésre kerülő eseményen.

Sétáljunk végig a Királyi Palota és a Nemzeti Galéria csodaszép épületei között egy-egy pohár borral a kezünkben, beszélgessünk a borászokkal, ismerkedjünk meg az aktuális boros trendekkel és élvezzük az egyedülálló dunai panorámát.

Az eddig megszokott módon, három fő bejáraton lehet megközelíteni a borfesztivál: egy-egy bejárat található a Budavári Siklónál és a Szent György utcánál, a harmadik a Széchenyi Könyvtár épülete mellett. Ez utóbbit a Palota útról lehet megközelíteni lifttel.

A belépőjegy árak elég borsosak. (A napijegy közel 9.000 Ft, a vasárnapi kicsit olcsóbb 6.500 Ft) de aki szemfüles volt megvehette a jegyét féláron a SPAR, mint a fesztivál fő támogatója jóvoltából.Százhuszonhét standon kínálnak borokat, pezsgőket, ételeket és izgalmas boros és „nemboros” programokat.

A magyar termelők, borkereskedők mellett rendszeresen külföldi kiállítók boraival is megismerkedhetnek a látogatók.

Idén Georgia, mint a borfesztivál vendégországa az 1-es standon várja az érdeklődőket. Mára elfogadott tény, hogy a Georgiából származik a legősibb borkultúra, nyolcezer évvel korábbról.A borostyánszínű fehér borok nagy részét még ma is az évezredekkel ezelőtti technológia alapján készítik és a qvevri névre hallgató (egy tojás alakú agyagedényben) érlelik.

A standnál azt is érdemes megkérdezni, hogy miért narancsbor a narancsbor. A díszvendég mellett Felvidék, Erdély, a Szerémség, Olaszország és Franciaország is önálló standokkal van jelen.

Idén a  magyar borvidékek közül Badacsony, Tokaj és Villány jelent meg a legtöbb kiállítóval, de Szekszárdról is tíz standnál kóstolhatunk Kadarkát, Bikavért és sok helyen fehér borokat is.

Az egri termelők az Oroszlános udvarban várják a borkedvelőket, de érdemes felkutatni az Etyek-Budai régió, Mátra, Somló vagy Zala kiállítóit is. Érdekes színfolt a hat neszmélyi pincészet összefogásával életre hívott #neszmely (hashtagneszmely) pavilonja.

Az Oroszlános udvar, 120-as faházban friss, ropogós Sauvignon Blanc vagy Rizling borokat kóstolhatunk.

A csendes borok mellett a buborékos italok kedvelői is találnak bőven kóstolni valót. A túrát érdemes egy ilyen standnál elkezdeni, a Törley-nél, a Fehérvári Borbirtoknál (Somló) vagy Rácz Lillánál (Villány). Kérjünk az ínyencek nagy kedvencének számító zero dosage/brut nature vagy magyarul nyerspezsgőkből.

A számos magyar termelő által kínált kiváló pezsgők mellett kóstolhatunk proseccot az olasz standokon vagy aki a klasszikusakat kedveli látogassa meg a Tattinger Champagne Bar-t. 

Aki szeretne próbára tenni a borokról való ismereteit, látogasson el a  Csikós udvarba, a VinAgora Interaktív Bortér 64-es sátrába és oldja meg a kvízkérdéseket!

Az 50-es standon pedig - szintén a VinAgora (Magyarország egyetlen nemzetközi borversenye) szervezésében - olyan termelők tételeit mutatják be, akiknek nincs önálló standjuk, de kiválóan szerepeltek a borversenyen.

Amennyiben megéhezünk, keressük fel a Nemo Fish&Chisps Truck-ot, az átjáró mellett ahol finom halas fogásokat rendelhetünk, de van pizzás, kolbászos, burgeres stand is.

A Breier Farm Tanya Bisztró kézműves hidegtáljai is nagyon finomak vagy a Hachapuri georgiai pavilonnál próbálhatjuk ki a helyi jellegzetességeket. Esténként a Savoyai teraszon neves DJ-k lépnek fel.

Egy látogatás alkalmával a hatalmas kínálatból – a kulturált borfogyasztás szellemében - nyilvánvalóan csak egy picit szeletet lehet személyesen megtapasztani. Érdemes előre megtervezni a kóstolási útvonalunkat. Alább egy lehetséges sorrend:

  • Kezdjünk buborékos itallal, habzóborral, proseccoval, pezsgővel ( Rácz Lilla, Villány 107 Stand, Törley 31 Stand)
  • Ezután látogassunk meg fehérboros standokat, könnyű, friss, illatos fajtákat kóstolva: Sauvignon Blanc, Olaszrizling, Tramini, Irsai Olivér, Zöldveltelini. De lehet egy könnyű Kékfrankos, Kadarka vagy Zweigelt rozéval is folytatni. (#neszmely 120 Stand, Garamvári, Dél-Balaton 118 Stand )

  • A fehérborosok rátérhetnek a testesebb, érlelt fehérborokra, Somlóról, Tokajból, a Balaton környékéről. A vörös bort kedvelők pedig folytathatják a könnyebbekkel, Kadarkával, Pinot Noir-ral, Portugieser-rel, Kékfrankossal. (Pannonhalmi Borvidék 109 Stand, Palo Borbirtok, Észak-Balaton 6 Stand)
  • A végére hagyjuk a nagy vörösborokat Villányból, Szekszárdról, Pannonhalmáról vagy Olasz,- vagy Franciaországból illetve a Tokaji „édességeket” ( késői szüretelésű, szamorodni vagy aszú) Mészáros Pál, Szekszárd 90 Stand, Maul Zsolt, Villány 86 Stand), Balla Géza, Ménesi borvidék 117 Stand, Füleky Borászat, Tokaj 73 Stand, Áts Családi Pincészet, Tokaj 116 Stand)

Természetesen a kóstolás hevében és ismerősökkel találkozva borulhat ez a sorrend, de kapaszkodónak azért hasznos lehet. Ahhoz, hogy minél teljesebb képet kapjunk a borkínálatról, érdemes váltogatni a borvidékeket.

Az is érdekes lehet, ha azonos szőlőfajtát kóstolunk különböző borvidékekről. Még egy utolsó jó tanács: legalább annyi vizet igyunk, amennyi bort fogyasztottunk. Jobb a béke!