Őrült aranyár jóslatok forognak a piacon

Elemzések2020. dec. 14.Növekedés.hu

Egy év alatt 25 százalékot drágult az arany. Néha van olyan különös helyzet, amikor a kedvező és a kedvezőtlen folyamatok is segítenek egy piacnak, hiszen az arany árát a globális likviditásbőség, de a covid-félelmek is csak felfelé tolták. Ma már olyan elemzők is vannak, akik 3000, 5000, sőt 8000 dolláros arany árat is vizionálnak, de egyelőre éppen megtorpanni látszik a rali.

Ez az év a nemesfémek éve. Az arany 25, az ezüst (az arany árára felkapaszkodva) 32 százalékot drágult az idén.Az aranyjegyzések jelenleg, már némi korrekció után, unciánként 1830 dollár körül tartanak. Valójában egyszerű lenne pusztán a gazdasági nehézségeknél mindig felbukkanó „menekülőeszköz”-effektusra fogni az arany legújabbkori szárnyalását, de egyáltalán nem csak erről van szó. A dollár-kiábrándulás és a hosszabb távú inflációs félelmek talán éppen ilyen fontosak.

Ráadásul nem is csak a covidos év hozott drágulást, hiszen az elmúlt három évben már összességében 47 százalékot drágult a nemesfém.

Mindenesetre kezdjük a legfontosabbal, vagyis már megint menekülünk.

A menekülő eszköz

Az arany az a „gonosz” termék, ami a legjobban azt szereti, ha mindenkinek rossz.

Amikor becsapódtak a repülőgépek a WTC-tornyaiba, amikor 2008-2009-ben megroggyantak a brókercégek és a bankok, vagy most a covid okozta méretes recesszió idején, az aranypiac köszönte szépen, remekül érezte magát.

Ebből a szempontból most is igaz a szokásos recept, amikor minden kockázatos, mindenhol veszélyek látszanak, az arany csak vonzóbb lesz stabilitásával.

Az arany ugyan alulmúlja a hosszú távú függvényeken a részvénypiac drágulását, de a 2 százalékos infláció feletti, vagyis reálhozama eléggé stabilan megvan.

Ráadásul az alternatívák közül az állampapíroknak most nincs is nagyon hozama, nem utolsósorban azért, mert a jegybankok is elkezdték gőzerővel venni a kötvényeket és a lakosság kénytelen máshol keresni a hozamot. A recesszió miatt pedig a részvények elég kockázatosak, az arany – a jó alternatívák hiánya miatt is megint vonzóbb lett.

Likviditásbőség

2020-ban egy újabb hatást is megtanulhattunk. Annyira félt a világ az elhúzódó gazdasági válságtól, a recessziótól, a munkanélküliségtől, hogy minden piacot nyakon öntött egy csomó pénzzel.

Csakhogy, amikor rengeteg likviditás keres magának helyet, viszont egy csomó eszközosztály kockázatossá vált, akkor megint jöhet a régi jó arany, vagyis a pénz utat talál magának az aranypiacra, legyen az ékszerpiac, fizikai (befektetési) arany, vagy papírarany (utóbbi a z aranyalapú alapokat jelenti).

Sőt, a magánszemélyek, illetve a befektetési alapok mellett még a jegybankok is (amerikai, orosz, kínai, indiai egy csomó európai jegybank, a hazai MNB is) újra felfedezték maguknak az aranyat, a hirtelen jelentkező nagy kereslet és a szűk kínálat természetesen áremelkedésben csapódik le.

A gyenge dollár

Az arany drágulásában nagyon fontos, de viszonylag új jelenség, hogy a dollár is gyenge.

Na, nem nagyon gyenge, de a világ felismerte, hogy a gazdaság-élénkítő üzemmódba váltott FED tényleg sokáig nem fog kamatot emelni, semmi nem lesz, ami a dollár drágulásának irányába hat, és ilyenkor is az aranybefektetők járnak jól. Két okból is.

Az első hatás prímér, vagyis, ha a dollár, mint a világ legfontosabb kereskedési és tartalékolási devizája (amely sokkal, de sokkal fontosabb, mint az euró, még akkor is, ha valójában az EU exportteljesítménye nagyobb, mint az USA-é) gyengül, akkor kevésbé jó tartalékolási eszköz, egyesek a dollár helyett is aranyat tartanak.

A másik hatás áttételes, bár egy ideig az ékszerboltok zárva voltak, az emberek ékszert sem vettek, de azért van fizikai ékszerpiac is. Márpedig a legnagyobb fizikai arany vásárló országokban (India, az arab világ, egyre inkább Kína és Vietnam) a befektetők nem dollárban gondolkodnak, számukra az arany olcsóbbá válik, ha gyengébb a dollár. Hiszen a globális aranyjegyzések dollárban vannak megadva, így az olcsóbb termékből a vevők növelik a keresletüket, amelynek végül a nagyobb kereslet miatt nő meg az ára.

A világ fizikai aranykeresletének egyébként az indiai esküvői szezon a fő mozgatója, az évente 16-17 millió indiai lagzin a fő ajándék a több-kevesebb arany.

Mivel India középosztálya gyorsan gazdagodik, az aggregált aranykereslet is nőhetne, de persze itt is gyorsan hozzá kell tenni, hogy az idei esküvői szezon a járvány áldozata lett..

Hosszú inflációs hatások

A világban most nincsen nagyon infláció, igazán nem is érezzük, hogy közeledne, de ez azért megváltozhat. A World Gold Council aranyelemzései szerint

az inflációs várakozások komolyan segítik az arany drágulását, mert sokan félnek attól, hogy a hatalmas pénzpumpa megteheti a hatását.

Márpedig, ha egyszer eljön az infláció, a nagy pénzkínálat miatt, az is az aranynak kedvez, mert ő védett maradhat a pénzromlástól.

Végül egy furcsa hatásról. Az arany drágulhat félelemből (a megtakarítók kuporgatnak, de a pénzben, a részvényben és a kötvényben) már nem bíznak, drágulhat a dollár gyengesége, vagy az alternatívák hiánya miatt, de egy megfigyelés szerint akár az alacsony olajárak miatt.

Olaj-arany

Más kérdés, hogy a híres arany-olaj szabály, miszerint egy uncia arany árának és egy hordó kőolaj árának a dollárban vett hányadosa 7 és 20 közé szokott esni, már rég értelmét vesztette.

Most éppen 1830 dollár az unciánkénti arany és 50 dollár a hordónyi olaj, márpedig a 36-os szorzó rég kilépett a korábbi megfigyelésekből.

Ebből következhetne az, hogy vége, az arany árának meg kell fordulnia, mert kikerült a történelmi ársávból. De vannak, akik azt mondják, hogy a sok fent felsorolt hatás miatt nincs megállás. Ők persze sokszor pozícióból beszélnek, aranyat, aranyhoz kapcsolódó pénzügyi terméket, esetleg aranyszámlát (rendszeres, jól szervezett megtakarítási program) kívánnak értékesíteni, mindenesetre, aki rákeres, bőven találhat olyan elemzéseket, amelyek már pár éven belül is méretes drágulást prognosztizálnak.

A színesebb elemzésekben pedig ott vannak az 5000, vagy a 8000 dolláros unciánkénti árról szóló víziók.