Nagyot mehet az aranybányák árfolyama

Elemzések2020. máj. 19.Harsányi Péter

Magas szinteken alakulhat az arany árfolyama, amely az aranybányászati vállalatok eredményességét nagymértékben javítja. A tőzsdén jegyzett bányatársaságok alulértékeltsége, kedvező kockázati profilja és vonzó fundamentumai miatt meglehetősen vonzó befektetési célponttá válnak. Ez már el is kezdett tükröződni az árfolyamukban. Mutatjuk hogyan részesülhetünk mindebből.

Az arany jól teljesíthet a jelenlegi kockázatokkal teli környezetben  - írtuk korábban. Az árfolyam azóta nagyságrendileg 15 százalékot emelkedett és várhatóan az elkövetkezendő időszakban is magas szinteken tartózkodhat.

A nemesfém vonzerejét növeli a relatív alulértékeltsége, a menekülő eszköz jellege és a jegybankok vég nélküli pénznyomtatása. Utóbbi hatására idén csak az Egyesült Államokban közel 20 százalékkal megnőtt az M2 pénzmennyiség állománya, mely a magába foglalja a készpénzt, a látra szóló és a lekötött betéteket. A jelenség ráadásul nem csak a tengerentúlra korlátozódik.

Ennek hatására a jegybankoknak magasabb aranyfedezetre van szükségük, így a jövőben tovább nőhet a keresletük az arany iránt. A nemesfém kínálata ezzel szemben viszonylag állandó.

M2 pénzmennyiség alakulása, Egyesült Államok

Forrás: Fred

A gigantikus jegybanki kötvényvásárlási programok másrészről hosszú távon növelik az inflációs kockázatokat is, mely szintén támogatja az arany árfolyamának emelkedését.

Egyre jövedelmezőbb a bányászat

Az elkövetkezendő időszakban jól teljesíthetnek a tőzsdén jegyzett aranybányászati vállalatok. Az arany magasabb árának következtében ugyanis számottevően bővülhet az aranybányászati vállalatok árbevétele és profitja. A fent említett cégek másrészről meglehetősen alulértékeltek.

Az amerikai példánál maradva, az S&P 500 részvénypiaci indexhez viszonyítva az arany kitermelésével foglalkozó vállalatok relatív teljesítménye gyakorlatilag 20 éves mélyonton áll. Ilyen mélységekből az ezredfordulót követően hatalmas árfolyamemelkedés következett be az aranybányászattal foglalkozó vállalatok árfolyamában.

NYSE Arca Gold Miners Index (aranybányász vállalatok) / S&P 500 index

Forrás: Knowledge Leaders Capital

Számottevő alulértékeltség látható az arany árfolyamához viszonyítva is. Ez szintén növeli a szektor vonzerejét.

NYSE Arca Gold Miners Index (aranybányász vállalatok) / arany árfolyama

Forrás: Knowledge Leaders Capital

Látványos különbségek

Jelentősen eltolódtak a súlypontok az amerikai részvénypiacon az elmúlt időszakban. A FAAMG részvények, azaz a Facebook, Amazon, Apple, Microsoft, Google részvények piaci kapitalizációja, értéke nagyságrendileg hússzor nagyobb a globális aranytermelő ágazaténál.

Piaci kapitalizáció, globális aranybányászati iparág, FAAMG részvények, amerikai államkötvények állománya (millió dollár)

Forrás: Knowledge Leaders Capital

Ha elindulna csak egy relatíve kisebb mértékű átsúlyozás a nagy technológiai részvényekből vagy éppen az egyre alacsonyabb kamatokat nyújtó amerikai kötvénypiacokról az aranybányászati cégek irányába, annak jelentős árfolyamfelhajtó hatása lenne.

Hogyan részesülhetünk mindebből?

NYSE Arca Gold Miners Indexben szereplő aranybányászati vállalatok részvényeit egyesével is meg lehet vásárolni. A gyorsabb megoldást az aranybányászati szektort leképező passzív részvényalapok megvásárlása jelenti. Ilyen passzív részvényalap lehet például az iShares MSCI Global Gold Miners ETF (RING US). Ezen termékeket jellemzően befektetési házaknál, bankoknál vagy kereskedési platformokon keresztül is vehetjük meg.

Olcsó árazottság

Az aranybányászati társaságok árfolyam / EBITDA mutatója is mélyponton tartózkodik. Az EBITDA nem más mint a kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredmény. A bányásztársaságok hatalmas eszközparkkal rendelkeznek, így esetükben jelentősen torzító hatásúak lehetnek a különböző amortizációs politikák.  Az EBITDA ezt a torzító hatást szűri ki. Minél alacsonyabb a mutató, annál olcsóbb az adott termék.

Aranybányászati társaságok árfolyam / EBITDA mutatója (kék szín); S&P 500 árfolyam / EBITDA mutató (piros szín)

Forrás: Knowledge Leaders Capital

Magas likviditás

A koronavírus járvány idején a magas készpénz és betétállománnyal rendelkező vállalatokat sokkal szívesebben megveszik a befektetők. A bányászcégek likviditási rátája közel kétszer olyan magas, mint az S&P 500 vállalatainak átlaga.

A likviditási ráta a forgóeszközök és a rövid lejáratú kötelezettségek hányadosa. Minél magasabb a mutató, annál több forrással rendelkezik az adott cég.

Forrás: Knowledge Leaders Capital

Alacsony csődkockázat

Szintén pozitívum, hogy a bányászcégek szolvencia mutatói megfelelőek, azaz hosszabb távon is mérsékelt esetükben a csődkockázat. Az alacsonyabb mutató nagyobb fizetőképességet jelent.

Teljes adósság / EBITDA (kék - aranybányászati vállalatok, piros - S&P 500)

Forrás: Knowledge Leaders Capital

Felülteljesítés

A fenti folyamatok eredményeképpen a befektetők fókuszába kerültek az aranybányászati cégek, melyek gyakorlatilag már ledolgozták a koronavírus-járvány miatti árfolyamesést és ezzel jelentősen felülteljesítik az általános részvénypiacot.

A kedvező tendenciák a jövőben is jó eséllyel fennmaradhatnak, miután a kilátások és a fundamentumok meglehetősen kedvezőek.