Bombaüzlet lett az aranyszállítás

Elemzések2020. ápr. 12.Növekedés.hu

Olyan szinten megnőtt az arany iránti kereslet a világon, hogy elfogytak a fizikai aranykészletek. A gazdagok magánjetjeiket küldik az aranyért, a bankárok katonai szállítókat győzködnek, hogy hozzák haza az aranyat. Az MNB 140 milliárd forintot keresett 2018-as aranyvásárlásán.

Ahogy egyre komolyabbra fordult a világon a koronavírus járvány, a befektetők is egyre komolyabban próbáltak meg védekezni - a klasszikus módon, aranyat vettek.

A roham akkora volt, hogy az 1856 óta aranyban is utazó Credit Suisse például közölte vevőivel, hogy elfogytak kiskereskedelmi fizikai arany készletei. A bankárok magán jeteket bérelnek és katonai szállítókat győzködnek arról, hogy segítsenek a megvásárolt aranyrudakat hazaszállítani.

A helyzet olyan rosszra fordult, hogy a Wall Street bankárai Kanadától kértek segítséget. Az érmékkel és nemesfémekkel foglalkozó Royal Canadian Minthez megrendelések özöne futott be - aranyrudakat kértek a cégtől. Az állami tulajdonban lévő kanadai társaságnál azonban a járvány miatt korlátozott létszám dolgozik, csak egyféle aranyrudat gyártanak és nehézségeket okoz a megrendelések kielégítése.

1 trójai uncia (kb. 31,1 gramm) arany ára a március közepi 1500 dollárról villámgyorsan felszaladt 1600 dollárig, majd húsvét előtt már az 1700 dolláros szinteket ostromolta, körülbelül hétéves csúcsra szökött fel.

Egy hét alatt utoljára 2008-ban száguldott ekkorát az arany, amikor a Lehman Brothers csődöt jelentett.

Amikor az emberek úgy látják, hogy valamit nem kaphatnak meg, akkor még többet akarnak belőle

- osztotta meg bölcsességét a közvéleménnyel egy 83 éves tőzsdei aranykereskedő. “Lásd a vécépapírt” - tette hozzá.

Az arany az egyik legrégibb értéktárgy, befektetési cikk, amelynek árfolyama van.

A modern korban az ékszerek mellett számos más területen is használják, például a fogorvosok, vagy az elektronikai gyártók. Több évtizeden keresztül a papírpénz árfolyama is az aranyhoz volt kötve, több tonnát tároltak Fort Knoxban, hogy az amerikaiak megnyugodjanak - ér valamit a pénzük. Ma már csak bízhatnak ebben, mert Nixon elnök 1971-ben függesztette fel a dollár aranyhoz való rögzítését. Az amerikai kormány ma is tárol aranyat Fort Knoxban, ahol egy brit titkosügynök - James Bond - hősiesen küzdött az ördögi Goldfingerrel, nehogy az radioaktívvá tegye az ott őrzött fémet, hogy a saját készletei felértékelődjenek. A kereslet és a kínálat törvényei a kémfilmekben is érvényesek, a radioaktív arany nem forgalomképes.

A nagyobb amerikai aranykészletet ma már a New York-i Fed trezorjaiban őrzik, más államok aranytartalékai mellett.

A fizikai arany kereskedelmi központjának azonban London számít. Az arany népszerű az összeesküvés- és a világvége hívők között (ki tudja miért jó havége van a világnak, de van egy csomó aranyuk?), viszont válságok, inflációs hullámok idején klasszikus menekülő befektetés. Különösen akkor, ha a globális vezető deviza, a dollár inflálódik. Ilyen félelmek most is vannak, a Fed megint önti a pénzt a piacokra.

Az arany olyan pénz, amelyet nem lehet nyomtatni

- jegyezte meg egy interjúban Roy Sebag, a Goldmoney vezérigazgatója.

Ennek a cégnek van a magánvállalatok közül a legnagyobb aranykészlete, körülbelül 2 milliárd dollár.

Arany befektetésünk kétféleképpen lehet - rudakban, érmékben vagy ékszerekben egy bank trezorjában, vagy határidős kontraktusokban, amelyekkel a tőzsdéken lehet kereskedni. Egy ilyen kontraktus garantál tulajdonosának bizonyos mennyiségű aranyat adott áron és időpontban - leszállítva. A legnagyobb forgalmat ezekből a kontraktusokból a New York-i Comex tőzsde bonyolítja le, amely a New York-i árutőzsde egyik divíziója.

Az összeesküvés hívők szerint azonban probléma, hogy a globális aranykészletek igen nagy része a Bank of England (BoE) trerzorjaiban pihen - azok 17. századi megépítése óta.

A BoE el is ismeri, hogy a New York-i Fed után náluk van a legtöbb arany.

Most kiderült, hogy az összeesküvés elméletek hívienek is van némi igazságuk, nem szerencsés ha az üzletkötés helyén, vagy ahhoz nagyon közel, nem áll rendelkezésre a megvásárolt árucikk.

A járvány miatti aranyvásárlások miatt a New York-i jegyzések unciánként akár 70 dollárral is meghaladták a londoni fizikai piac árait. A két jegyzés általában csak néhány dollárral tér el egymástól. Így furcsa helyzet állt elő az amerikai tőzsdén, szemfüles kereskedők igyekeztek lecsapni a lejáró határidejű kotraktusokra, amelyek vége így a fizikai szállítás, arra számítva, hogy a fizikai arany hiánya miatt a bankok olcsón passzolják majd el nekik ezeket.

A Goldmoney vezérigazgatója beszámolt arról, hogy volt olyan bank, amely akár a londoninál 100 dollárral magasabb árat is kínált neki a New York-i fizikai aranyért.

Egy ágazati szövetség, a London Bullion Market Association statisztikája szerint Londonban 8263 tonna arany hever, ez nagyjából 390 milliárd dollárt ért.

A BoE páncéltermeiben 400 ezer aranyrúd pihen, ez a brit kormányé, a kereskedelmi bankoké, illetve más országok jegybankjaié.

Ha el is adnának belőle, a tengerentúli közlekedés jelenlegi nehézségei mellett szinte megoldhatatlan lenne a szállítmányok New Yorkba juttatása nagy tételben. A fizikai aranyat általában polgári repülőjáratokon szállítják - persze erre specializálódott biztonságtechnikai cégek árgus felügyelete mellett.

A szállítmányozók általában nem szeretnek 5 tonnánál többet vinni egyszerre - lezuhanhat a gép, és nagyon magasak a biztosítási költségek.

Az ellátási hiányosságokat csak fokozza, hogy az újonnan kitermelt arany mennyisége is csökken. A perui és a dél-afrikai bányák egyaránt zárva vannak a járvány miatt. Az egykoron 0-24-ben működő svájci finomítók, amelyek a nyers fémből kinyerik a tiszta aranyat szintén kényszerpihenőt tartanak. A világon persze rengeteg arany van, körülbelül 10 ezer milliárd dollár értékben, csak éppen “nem a jó helyen”. A közösségi médiában például felbukkant pár angol óraműves, akik Facebook hirdetésben lakossági aranyat próbáltak meg venni nagy tételben.

Akik mégis képesek szállítani, azok most degeszre keresik magukat.

Békeidőben egy uncia arany szállítási költsége 20 cent körül van, nagyjából további 20 cent, hogy olyan súlyúra formázzák a rudakat, amely megfelel a New York-i szabványoknak, erre tevődik még 10 cent pénzügyi költség. (A londoni szabvány szerinti aranyrudak 400 unciásak, az amerikai tőzsdei kontraktusok viszont 100 unciás rudakra vonatkoznak.) Ennek alapján

a szokásos 5 tonna elszállításán Londonból New Yorkba egy bank durván 80 ezer dollárt keres. A járvány által fűtött piacon azonban ez 3-4 szeresére emelkedett, de vannak hírek arról is, hogy egy 5 tonnás szállítmányon 11 millió dollárt keresett egy pénzintézet - nem számolva a magánrepülő bérleti díját. Bombaüzlet lett az aranyszállítás.

Március 23 óta több mint 6 millió uncia aranyat szállítottak a Comex raktáraiba - hogy ebből mennyit Londonból, azt nem közölték -, így az ezekben őrzött készlet megközelíti a 16 millió unciát, ami 2002 óta a legmagasabb szint. A közelmúltban egyébként elkezdték a 400 unciás kontraktusokkal való kereskedelmet is, ezzel is megpróbálva csökkenteni a Londonból esetleg érkező szállítmányok költségét.

A járvány által okozott recesszió mélységéről és főleg hosszáról egyelőre csak nagyon bizonytalan becslések láttak napvilágot. A nagy befektetési bankok is csak tippelni tudnak, jobb híján különböző forgatókönyveket vázolnak fel. Abban azonban szinte teljes az egyetértés, hogy az arany ára ilyen bizonytalan időkben tovább emelkedhet.

A Goldman Sachs előrejelzése szerint a “félelem által hajtott befektetői érdeklődés” nyomán a jegyzések egészen 1800 dollárig is felszaladhatnak.

Az arany árfolyamát az elmúlt években a jegybankok megújuló vásárlásai is fűtötték. 2017 és 2019 év vége között összesen 1679 tonna aranyat vettek a Bullionstar kimutatásai szerint. Az élen az oroszok állnak 656 tonnával, a második Törökország 297 tonnával. A Magyar Nemzeti Bank is követte a nemzetközi trendet, 2018. októberében az aranytartalék 3,1 tonnáról 31,5 tonnára emelkedett.

A magyar jegybank 1986 óta akkor vásárolt első ízben aranyat, amelyet haza is szállítottak fizikai formában Magyarországra.

Az MNB a tavalyi év eredményének döntő részét, 250 milliárd forintot fizetett be osztalékként tulajdonosának, a magyar államnak. A nyereség meghatározó része, csaknem 230 milliárd forint az árfolyamnyereségből származott, ezen belül is

az aranyon befektetéseken elért nyereség csaknem 140 milliárd forint volt.