Rengeteg a túlképzett a külföldi munkavállalók között Nyugat-Európában

Elemzések2019. máj. 9.Növekedés.hu

A külföldi munkavállalók 30-50 százaléka túlképzett az aktuális munkájához Nyugat-Európában az OECD friss felmérése szerint.

Főként a fejlett országokban fordul elő egyre többször, hogy a munkavállalók jelentős hányada túlképzett az aktuális munkájához. Ez a probléma az utóbbi években ütötte fel a fejét a gazdaságilag versenyképes munkaerőpiacokon – derül ki az OECD új felméréséből.

A tanulmány szerint a túlképzettségnek pozitív hatása is lehet – például egy alkalmazott magasabb szintű tudással sokkal jobb eredményeket érhet el - de fennáll a veszélye, hogy egy túlképzett személy hosszú távon kevésbé lesz elégedett a helyzetével. Már ha egyáltalán el tud helyezkedni, a HR szakemberek ugyanis nem szívesen vesznek fel túlképzett munkavállalókat.

Az OECD megvizsgálta, hogy a külföldről érkező vagy a helyi munkavállalók körében magasabb a túlképzettség, a felmérés szerint pedig külföldről érkező munkavállalók körében általában nagyobb a túlképzettség veszélye.


A túlképzettségi rangsor elején mindjárt három európai ország is szerepel: Görögországban (60,7 százalék), Spanyolországban (53,6 százalék) és Olaszországban (51,7 százalék) a külföldi munkaerő körében magasabb a túlképzettek aránya.

A magyra munkavállalók szempontjából kiemelten fontos Németországban, az Egyesült Királyságban és Franciaországban is legalább 30 százalék a munkakörükhöz képest túlképzettek aránya.

A globális lista első helyét Dél-Korea birtokolja, itt található a legmagasabb eltérés a külföldi (74,5 százalék) és az odavalósi (59,6 százalék) túlképzett munkavállalók körében.

Az Egyesült Államokban, Mexikóban és Törökországban viszont nem tapasztalható akkora eltérés: az odavalósi és a külföldi munkavállalók nagyjából ugyanannyira mértékben túlképzettek a munkájukhoz.