Szakadnak a hozamok - Magas szinten áll az MNB hitelessége a befektetők szemében

Elemzések2020. máj. 21.Harsányi Péter

Elég volt a jegybanknak bejelentenie a közelgő programjait és máris komoly zuhanórepülésbe kerültek a hosszabb lejáratú kötvényhozamok. A hozamgörbét még a jegybanki programok felfutása előtt sikeresen ellaposította az MNB, aminek hatására jelentősen csökkennek az államháztartás kamatkiadásai. Az alacsony kamatkörnyezet ráadásul tartósan velünk maradhat.

Már a jegybanki támogató intézkedések bejelentésekor jelentős hozamsüllyedés következett be a hazai kötvénypiacon. A kötvényaukciókat is jellemzően két-háromszoros túljegyzés jellemezte az MNB  programjainak érdemi felfutása előtt.

A Magyar Nemzeti Bank hitelessége a befektetők körében tehát rendkívül magas szinten áll.

A jegybank gyors beavatkozásával stabilizálta a kötvénypiacot és egyúttal elősegítette a hozamkörnyezet mérséklődését.  Az alacsonyabb aukciós hozamok egyben alacsonyabb állami kamatkiadásokat jelentenek.

Szakadnak a hosszú hozamok

A 10 éves magyar kötvényhozamok újra 2 százalék alá estek, miközben egy jó hónappal ezelőtt még 3 százalék felett is jártak. Ez egy hatalmas elmozdulás, mely többek között az MNB által bejelentett eszközvásárlási programnak köszönhető.

A program keretében legalább 3 éves futamidejű fix kamatozású forint államkötvényeket vásárol a jegybank, de az indulásnál inkább a hosszabb, úgymint a 10 éves lejáratokra koncentrál az MNB.

Esik a 3 és 5 éves papírok hozama is

A hozamgörbe középső részének, azaz a 3 és 5 éves papírok hozamának süllyedését a korlátlan mennyiségű, szabad felhasználású fedezett hiteleszköz segítségével érte el a jegybank. A program keretében a kereskedelmi bankok 0,9 százalékos fix kamatláb mellett kapnak forrást a Magyar Nemzeti Banktól, melyből például a kötvényaukciókon vagy akár a másodpiacon 3 vagy 5 éves államkötvényeket vásárolhatnak.

A fent említett 0,9 százalékos fix hitelkamat és a 3 és 5 éves kötvényhozamok között 40-60 bázispontos (0,4-0,6 százalékpontos) marzsot realizálhatnak a bankok. Ez jelentős ösztönző a pénzintézetek számára, hogy állampapírokat vegyenek.

Maradhat az alacsony kamatkörnyezet

Peter Praet, az Európai Központi Bank korábbi vezető közgazdásza és igazgatósági tagja a növekedés.hu-nak adott interjújában elmondta, hogy rövid és középtávon a keresleti sokkok és a deflációs erők fognak dominálni. Ennek eredményeképpen a jegybankok ameddig csak lehet fenntartják az eszközvásárlási programjaikat és a lehető legalacsonyabb szintre szorítják a kamatlábakat.

Az alacsony kamatlábak segítségével könnyebbé válik az államadósság finanszírozása, miközben fenntarthatóvá válnak az adósságpályák. Az infláció rövidtávon nem fog problémát jelenteni. A gazdasági környezet várhatóan 2-3 év alatt normalizálódhat, ezért akkor majd szükséges lesz az inflációs kilátások újraértékelése - világított rá Peter Praet.

Magyarországi helyzet

A gazdasági teljesítmény gyengülésével mérsékeltebben alakul az inflációs pálya az eurózónában. Ennek tükrében az eurózónából importált infláció is visszafogottabb, mely leszorítja a hazai árdinamikát is. Az idei évben az infláció és az adószűrt maginfláció egyaránt a 3 százalékos jegybanki cél közelében alakulhat Magyarországon. Komolyabb inflációs nyomás híján pedig fenntarthatja az MNB a támogató monetáris kondíciókat.

A nemzetközi jegybankok is rendkívül laza pénzpolitikát folytatnak, amely szintén növeli a Magyar Nemzeti Bank mozgásterét. Az alacsony kamatkörnyezet fenntartása egyaránt mérsékli az állam, a vállalatok, és a háztartások finanszírozási költségeit.

Kedvező egyensúlyi helyzet

A kiegyensúlyozott államháztartás, a trendszerűen mérséklődő GDP arányos bruttó államadósság és annak csökkenő devizaaránya, a leépülő nettó külső adósság, valamint az elmúlt években komoly többletet felhalmozó fizetési mérleg egyaránt hozzájárul hazánk külső sérülékenységének csökkenéséhez.

Emiatt a kötvénypiaci kamatfeláraink is jóval alacsonyabbak. A kedvező folyamatokat egyébként a csődkockázat ellen védő CDS felárak is jól mutatják, melyek mindössze 0,8 százalékponton tartózkodnak.