Szerzetes volt – Ma milliomos cégvezér

Elemzések2019. szept. 7.D.J.

Korábban naponta közel 16 órát töltött meditálással, Andy Puddicombe, aki ma már üzlettársával együtt egy 300 fős céget vezet.

Andy Puddicombe cége a Headspace évente több mint 100 millió dolláros forgalmat termel, részben egy meditációs alkalmazásnak hála, amelyet a vállalat fejlesztett ki - számol be róla a BBC.

Az út, amely ehhez a sikerhez elvezetett azonban igencsak göröngyös volt. Andy Puddicombe 22 évesen tragédiák egész sorát kellett átélje. Egy alkalommal épp egy londoni pub előtt beszélgettek a barátai, amikor egy ittas vezető belehajtott a társaságba. Ketten bele is haltak a sérüléseikbe.

Alig pár hónappal később Andy féltestvére is elhunyt, az egyik ex-barátnője pedig egy műtét során vesztette el az életét. A gyász annyira megtörte, hogy az iskolát is abbahagyta. Úgy érezte csak akkor tud helyre jönni, ha gyökeresen változtat az életén, ezért elutazott a Himalájához és buddhista szerzetesnek állt – írja a BBC.

A következő 10 évben szerzetesként beutazta Ázsia jó részét, miközben naponta közel 16 órát meditált. Bár az ismerőseit megrémítette a gyors váltás, saját bevallása szerint ez segített abban, hogy megbékéljen a világgal.

Végül a ma már 46 éves Andy 2005-ben tért haza. Mint meséli, akkoriban Londonban sokan még kicsit mindig úgy tekintettek a meditációra, mint valami fura hippi szokásra. Hogy az Ázsiában eltanult gyakorlatokat népszerűsítse, nyitott egy saját kis céget a brit fővárosban. Főleg kiégett, stressztől szenvedő ügyfeleknek igyekezett megmutatni, hogy miként tudnak ellazulni.

Eleinte a későbbi üzlettársa Richard Pierson is az egyik betege volt. „Állandó szorongást okozott, ha emberekkel kellett beszélnem. […] Nem volt egy baráti köröm, akikkel a problémáimat ki tudtam volna beszélni” – emlékszik vissza Richard – „Ő megtanított meditálni, én pedig különféle ötletekkel igyekeztem segíteni abban, hogy még népszerűbbé váljon.”

Végül 2010-ben merült fel, hogy a meditálásra akár egy mobil alkalmazáson keresztül is ki lehetne tanítani az embereket. Richard és Andy egy olyan app-ot hoztak létre, amellyel online kurzusokat lehet venni, a szolgáltatásért pedig egy idő után havidíjat kell fizetni. A fejlesztés jövőjében kezdetben csak kevesen hittek. Külső forrást nem tudtak bevonni.

Viszont az alapítók baráti körében többen is segítő jobbot nyújtottak a kezdő cégnek. Volt, aki ingyenes irodát biztosított, más egy hangstúdió bérlését intézte el a cégvezető párosnak. Utóbbira azért volt szükség, mert az alkalmazás részben hangfelvételekkel, vagyis előre rögzített instrukciókkal segíti a felhasználót.

Pár évvel később annyira jól ment a vállalatnak, hogy 2013-ban a székhelyet Londonból át tudták tenni Los Angelesbe. Rá egy évre pedig a tőkebefektetők is megjelentek a Headspace körül. A vállalat azóta nem csak az app üzemeltetéséből él. Jelenleg kisebb-nagyobb cégeknek közvetlenül is segítenek abban, hogy a beosztottak el tudják sajátítani a különféle meditációs gyakorlatokat.

A Headspace-nek jelenleg mintegy 300 alkalmazottja van és olyan vállalatok vannak a partnerei között, mint a Unilever, a Linkedin vagy a Google.

Ami Andy-t illeti, bár ma már 16 órányi relaxálást nem engedhet meg magának, jól menő cégvezérként most is minden nap meditál egy keveset.