Tizenéveseket okosít ki a pénzügyekben egy ingyenes megoldás

Elemzések2024. feb. 24.Bukucs Zsuzsanna

A pénzügyi tudatosság és ismeretek hiánya megnehezítheti életünket, boldogulásunkat. Gyermekeink pénzügyi nevelése kritikus fontosságú az egyéni és társadalmi gazdasági jólét szempontjából is.

A döntéstámogató szimulációk egy hatékony eszköz lehet a pénzügyi nevelés terén, segítve a fiatalokat a pénzügyi döntéshozatalban, a gazdálkodásban és az ismeretek gyakorlatba való átültetésben is.

Pénzügyi döntéseik következményeivel szembesülhetnek a tizenévesek az ingyenes MoneySim szimuláció segítségével, melynek használatára diákverseny is épült. A MoneySim ViaDal február 6-án a Pénzmúzeumban megrendezett ünnepélyes díjátadóján a pénzügyi döntések játékának legjobbjait díjazta a Pénziránytű Alapítvány.

Valósághű környezet

A döntéstámogató rendszerek (dtr) valósághű környezetet teremtenek, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy megtapasztalhassák például a pénzügyi döntéseik mögött rejlő előnyöket és kockázatokat.

Ezen rendszerek egyik típusát képezik a szimulációk, melyek valós időben modellezik a gazdasági eseményeket és azok hatásait, így a résztvevők anélkül szerezhetnek gyakorlati tapasztalatot, hogy pénzüket kockáztatnák, valódi veszteséggel kellene számolniuk.

Ezzel egyidőben megtanulhatják pénzük gondos kezelését, és kialakíthatják saját gazdálkodási stratégiáikat. A szimulációk további előnye, hogy segítenek megérteni a pénzügyi döntések mögött álló összefüggéseket, végső soron növelhetik a pénzügyi tudatosságot és fejlesztik a résztvevők kritikus gondolkodását.

Szimulációk az oktatásban

Az ember a saját tapasztalataiból tud igazán tanulni, hiába mondják, hogy az okos más kárán tanul. A szimulációk támogatják ezt a tanulási folyamatot anélkül, hogy valódi veszteséget kellene elkönyvelni.

A szimuláció segítségével bárki kipróbálhat különböző stratégiákat, megfigyelheti a sikerre vezető döntési helyzeteket azáltal, hogy értékes visszajelzést kap a szimulációtól. Az oktatásban is egyre inkább előtérbe kerülnek a szimulációk, mert interaktív tanulási élményt nyújtanak, amely növeli az elkötelezettséget és motivációt. Mindez pedig hozzájárul a tudás elmélyítéséhez és a tanultak gyakorlati alkalmazásához is a való életben.

Ismeretből a tanultak alkalmazásának képessége

Az OECD pénzügyi kultúra kutatásának tavaly decemberben napvilágot látott nemzetközi felmérése rávilágított, hogy a magyarok a legjobbak között teljesítenek, ha pénzügyi ismeretekről van szó, azonban a tanultak gyakorlatban való alkalmazásának képességében még sok fejlesztenivalónk van.

A szimulációk pont ezt a hidat képesek megteremteni ismeret és gyakorlat között.

A Pénziránytű Alapítvány MoneySim szimulációja a középiskolás fiataloknak segít az alapvető pénzügyi döntési folyamatok megértésében.

A diákok olyan életszerű feladatokkal találkozhatnak a játék során, melyet a saját bőrükön is megtapasztalhatnak, így a való életben tudatosabb döntést tudnak hozni. A szimuláció öt különböző mérőszám - pénzügyi tudatosság, kockázatvállalás, jóllét, takarékosság és vagyon – alapján ad visszajelzést a diákoknak pénzügyi választásaikról.

A fiatalok a játék során kipróbálhatják, mely stratégia vezet a legjobb eredményre, emellett arra is megtanítja őket, milyen szempontokat érdemes mérlegelniük majd pénzügyi döntéseik során.

A szimuláció fontos tanulsága, hogy pénzügyeink kezelése többek között a jólét és a jóllét közötti egyensúly megteremtéséről is, nem pusztán vagyonunk gyarapításáról kell, hogy szóljon.

A jó döntésekkel duplán nyerhettek a fiatalok

Az ingyenesen elérhető MoneySim szimuláció és a használatára épülő verseny, a MoneySim ViaDal egyre nagyobb népszerűségnek örvend nem csak a diákok, hanem a tanárok körében is.

Az előző tanévben valamivel több mint 2100-an, ebben a tanévben már 4200 középiskolás jelentkezett a pénzügyi döntések játékának megmérettetésére, a MoneySim ViaDalra.

A cél, hogy a fiatalok érdeklődésének és nyelvezetének segítségével számukra természetes közegben fejleszthessék pénzügyi gondolkodásukat. A verseny során a résztvevőknek egy gimnazista fiatal bőrébe kellett bújni és segíteni neki pénzügyi céljai elérésében.

A MoneySim ViaDal ünnepélyes díjátadójának a Pénzmúzeum adott otthont.

A Pénziránytű Alapítvány díjazta a 40 legeredményesebb versenyzőt, akik közül az első tíz helyezett kapott meghívást a múzeumlátogatással egybekötött díjátadóra, ahol értékes nyereményeiket is átvehették.

A verseny idei győztese Walter Máté, a Könyves Kálmán Gimnázium tanulója lett. Az Alapítvány díjazta emellett a legtöbb diákot felkészítő pedagógusokat és iskolákat is.

A szerző a Pénziránytű Alapítvány munkatársa.