Új csúcson a hazai foglalkoztatottság

Elemzések2019. aug. 28.Harsányi Péter

A dinamikus gazdasági növekedésnek köszönhetően 4 millió 518 ezer főre emelkedett a foglalkoztatottság Magyarországon, ami újabb történelmi csúcsnak felel meg. Egyre közelebb a teljes foglalkoztatottsági szint, de még további 2-300 ezer munkavállaló kapcsolható be a munkaerőpiacra. A munkanélküliségi ráta történelmi mélypontok közelében, 3,4 százalékon navigált.

Egyre többen dolgoznak

A május-júliusi időszakban 34 ezer fővel többen dolgoztak Magyarországon, így a foglalkoztatottak száma elérte a 4 millió 518 ezer főt, ami egyben új történelmi csúcsnak felel meg.

A 15–64 évesek foglalkoztatási rátája 70,1 százalékra emelkedett, míg a 20-64 évesek esetében ez az érték 0,7 százalékponttal 75,3 százalékra nőtt. A 20-64 éves korcsoportra vonatkozó foglalkoztatási ráta a férfiaknál 82,9, a nőknél 67,8 százalék körül alakult. A közfoglalkoztatottak száma ezzel párhuzamosan 109,7 ezer főre mérséklődött.

Érdekesség, hogy a kétszámjegyű hazai béremelkedés ellenére 10 ezer fő ment külföldre dolgozni, számuk így elérte a 117,8 ezer főt.

Régiós tapasztalatok

Több Magyarországhoz hasonló lélekszámú európai országban (úgymint Csehországban, Svédországban, Belgiumban és Portugáliában) 2-700 ezer fővel magasabb a foglalkoztatottság. Csehországban például a 20-64 évesek foglalkoztatottsági rátája 80 százalék körüli.

Hazánkban nagyságrendileg 2-300 ezer munkavállalót szívhat fel még jó eséllyel a munkaerőpiac. Legnagyobb mértékben a 24 év alatti, illetve az 50 év feletti korosztályokban növekedhet még a foglalkoztatottság, azonban a hangsúly egyre jobban áttevődik e korosztályok képzésére, hogy növekedni tudjon a termelékenységük.

Történelmi mélypontokon a munkanélküliség

A munkanélküliségi ráta 3,4 százalékon stagnált, és az elkövetkezendő években 3 százalék felé veheti az irányt a mutató. A munkanélküliek átlagos száma 158 ezer fő volt.

Csehországban 2,7 százalék a munkanélküliségi ráta, azaz elméletileg tud még tovább süllyedni a mutató, azonban a munkanélküliségi rátának csökkenését akadályozza, hogy a munkanélküliek 34,7 százaléka már több mint egy éve keres állást, ezért őket már nehezebben lehet újra bekapcsolni a munkaerőpiacra.