Új rekord: félezer milliárd forintnyi részvényt adott el az Amazon-vezér

Elemzések2019. aug. 2.Növekedés.hu

Jeff Bezos mintegy 1,8 milliárd dollár (hozzávetőleg 530 milliárd forint) értékben adott el Amazon-részvényeket július utolsó három napjában. A Forbes magazin amerikai kiadása szerint ez lehet Bezos legnagyobb értékű részvényeladása.

Az amerikai tőzsdefelügyelethez benyújtott Amazon-dokumentumok szerint július 29. és 31. között Jeff Bezos majdnem egymillió (pontosan 965.612 darab) Amazon-részvényt adott el, amikor a világ legnagyobb online áruházának számító vállalat papírjának értéke 1900 dollár körüli volt. A részvényeladás értéke így mintegy 1,8 milliárd dollárt tett ki. A Forbes magazin amerikai kiadása szerint

Bezos az adózás utáni értéket számítva 1,4 milliárd dollárra tett szert a tranzakcióval.

Utoljára tavaly októberben adott el Amazon-részvényeket Bezos, aki 117 milliárd dolláros vagyonával a világ leggazdagabb emberének számít.

Űrtech cégére fordíthatja az összeget

Bár korábban is adott el nagy mennyiségben Amazon-papírokat, a mostani Bezos eddigi legnagyobb részvényértékesítése lehet – állapította meg a Forbes. 2017-ben egy májusi és egy novemberi tranzakció révén összesen 1,7 milliárd dollárnyi Amazon-részvényt értékesített. Akkor arról lehetett hallani, hogy Bezos azt tervezi, minden évben elad egymilliárd dollárnyi Amazon-részvényt, hogy kellően finanszírozni tudja űrtechnológiai vállalatát, a Blue Origint.

Szenvedélye az űrtechnológia támogatása

Mint ismert, Jeff Bezos egyfajta szenvedélyének tartja az űrtechnológiai vállalata által végrehajtott fejlesztések finanszírozását. Ahogy azt a CBS-nek nemrégiben adott interjúban kiemelte: úgy gondolja, hogy ezzel fontos dolgot tesz a jövő generációi számára. „Ezzel a kérdéssel nagyon komolyan foglalkozom, egész életemben ezen jár az eszem” – tette hozzá.

Ez a szenvedély akkor találta meg, amikor gyerekként látta Buzz Aldrin és Neil Armstrong Holdra szállását. Szerinte sok generáció múlva az emberek majd képesek lesznek az űrben élni.

Ennek első lépéseként Bezos szerint az űrturizmust kell megvalósítani. A Blue Origin már tesztel is egy járművet (New Shepard), amely embereket vinne fel az űrbe rövid utazásokra.