Videojátékozás, mint hivatás már itthon is létezik - Jól lehet keresni vele, de sok munkával is jár

Elemzések2021. nov. 6.D.J.

Egy régiós e-sport versenyen, melynek a döntője most novemberben Budapesten lesz, átváltva 125 millió forint lesz az összdíjazása.

Bár még nem vésődött be a köztudatba, de Magyarországon is egyre többen vannak, akik abból élnek, hogy videojátékokat nyüstölnek. Az e-sport terén a nézők és a résztvevők száma is egyre terebélyesebb.

Azoknak a köre, akiknek itthon köze van az e-sportokhoz, már 640 ezerre tehető, a profi játékosok száma pedig valamivel 100 alatt mozog

mondta el a növekedés.hu-nak Biró Balázs György, a Magyar E-sport Szövetség elnöke.

Egy e-sportoló hétköznapjai

Az e-sport szcénában a hazai hírességek egyike coolio vagyis a 21 éves Fercsák András. A pályája hasonlóan indult, mint a legtöbb e-sportolónak. Vagyis már általános- és középiskolában is a videojátékok töltötték ki a szabadideje jó részét. A kedvence eleinte egy futball játék-sorozat a Fifa volt, majd átváltott egy lövöldözős csapatjátékra, a Counter Strike-ra.

Tinédzserként több amatőr versenyen is részt vett, mígnem az életében úgy két éve jött egy komoly fordulópont. Az egyik megmérettetés után felfigyelt a tehetségére egy e-sportos csapatkapitány, aki szerződést ajánlott neki.

Először a családom nagyon meglepődött. Nem gondolták volna, hogy ez meg fog valósulni. De mondhatom, hogy végig a kezdetektől támogattak engem

meséli Fercsák András. És hogy miként reagálnak az emberek rá, mikor elárulja, hogy e-sportból keresi a kenyerét? A reakciók roppant vegyesek. Mivel az e-sport még csak most kezd gyökeret verni itthon vannak, akik kétkedve közelítenek a témához.

Pedig ami azt illeti egy e-sportoló és egy hagyományos sportoló élete nem is annyira különbözik egymástól, mint gondolnánk. Az e-sportolók mögött is rengeteg gyakorlás áll. A „tréning” egy héten általában hat napot elvisz és amikor épp nincs verseny a gyakorlásra akkor is elmegy legalább 5 óra, de van hogy napi 12 órát is áldoznak a felkészülésre.

Az e-sportolóknak is van edzőjük: az ő elsődleges feladata, hogy az ellenfelek meccseit kielemezze, ami után segít felépíteni a taktikát.

Jellemzően a profi e-sport játékosok fizikailag is edzik magukat, már csak azért is, mert ahogy Fercsák András fogalmaz: roppant nyomasztó lenne állandóan a gép előtt ülni. Ő például napi rendszerességgel jár konditerembe.

Persze az e-sportnál fontos, hogy a számítógép teljesítménye is kiváló legyen. Fercsák gépe bő 300 ezer forintba került. Mint elárulta a monitornál főleg a képfrissítési frekvenciának kell magasnak lennie: ő egy 240 Hz-es monitort használ. Bár vannak már 360 Hz-es monitorok is, ezek még nem igazán terjedtek el.

Amikor épp tombol a nyár Fercsák egy speciális könyökvédőt is szokott használni: ez segít abban, hogy az egérpadra ne menjen izzadság.

Ami nagy különbség a hagyományos sportokhoz képest, hogy az e-sportban sokkal több a verseny. Fercsák már több százon vett részt. „A külföldi mérkőzések közül egy görögországi volt az egyik legemlékezetesebb, már csak azért is, mert amikor kimentünk akkor ültem először repülőn” – meséli.

Mint elárulta: hosszútávon is szeretne e-sporttal foglalkozni.

Milliárdos piac

Az e-sport ágazat globális szinten úgy 1 milliárd dollárosra tehető. A pénz két-harmada a különféle szponzoroktól folyik be. Itthon a piac vásárlóértéke úgy 50 milliárd forint – mondta el Biró Balázs György.

Van egy honlap, amely többek között a legjobban kereső magyar e-sportolók adatait is nyilvántartja. Az ő listájuk szerint Bereznay Dániel áll az élen, aki a pályafutása során 142 500 dollárt keresett eddig. Átváltva úgy 42 millió forintot.

A járvány az e-sportot is érintette, mivel az élő közönség előtt tartott mérkőzések elmaradtak. Ám az ágazat még így is nőni tudott idehaza. A pandémia csak a bővülés mértékét tudta visszafogni. Hisz az online események előtt szabad volt az út.

Ugyan tavaly a régiónk legfontosabb e-sport versenye a V4 Future Sports Festival elmaradt, de idén már ez is meg lesz tartva.

A nagydöntőre november 14. és 24. között kerül sor Budapesten méghozzá hibrid körülmények között. Ami azt jelenti, hogy a játékosok fizikailag is egy térben lesznek, a nézők viszont online fogják követni a mérkőzéseket. A verseny összdíjazása nem csekély: 350 ezer euró, vagyis átváltva 125 millió forint lesz.