Virág Barnabás: körvonalazódik az inflációs fordulat

Elemzések2022. okt. 25.HP

Az MNB mindeddig fenntartja a magas kamatkörnyezetet, amíg nem javul számottevően az ország kockázati megítélése. A forintlikviditás szűkítése a következő hónapokban is folytatódik. A jegybank kiemelt feladata az árstabilitás és a piaci stabilitás biztosítása - hangsúlyozta Virág Barnabás. Az MNB alelnöke elmondta, a belső kereslet trendszerű lassulása egyértelműen zajlik. A folyó fizetési mérlegben a mélypont már megvolt, az egyenleg a vártnál is gyorsabban javul. Ehhez a gázárak és nyersanyagárak meredek csökkenése is érdemben hozzájárul. Mindez segíti az inflációs fordulatot és az árdinamika későbbi fokozatos csökkenését.

Az MNB 13 százalékon hagyta az alapkamatot, mely megfelelő a fundamentális inflációs kockázatok kezelésére – mutatott rá Virág Barnabás a jegybank sajtótájékoztatóján.

Az MNB alelnöke hozzátette, a belső kereslet lassulása és a globális nyersanyagárak csökkenése egyaránt az infláció lassulását vetítik előre.

További lépések

Az MNB tovább szűkítette október 1-től a rövid távú bankközi forintlikviditást.

A jegybank az év végéig biztosítja a nettó energiaimport devizalikviditási igényét.

Az MNB folytatja az egynapos devizalikviditást nyújtó swapeszköz és az egynapos betéti gyorstenderek meghirdetését az október 14-én meghatározott feltételekkel a piaci stabilitás fenntartása érdekében.

Folyó fizetési mérleg

A folyó fizetési mérlegben a mélypont már meg volt, az egyenleg a vártnál is gyorsabban javul. Ehhez a gázárak és nyersanyagárak meredek csökkenése is érdemben hozzájárul.

A mérséklődő energiaárak miatt az ország energiaszámlája a korábban vártnál kisebb lesz, így a devizapiaci egyensúly már kisebb mértékű devizalikviditás nyújtással is elérhető.

A korábban gondolt havi 1,5 milliárd euró helyett havi 1 milliárd euró lehet Magyarország nettó energiaszámlája.

Mi várható?

Virág Barnabás elmondta, a szigorú monetáris kondíciók fennmaradnak, ami biztosítja az inflációs várakozások mérséklődését és az inflációs cél elérését. A forintlikviditás szűkítése a következő hónapokban is folytatódik.

A swappiacon tovább erősödő transzmisszió és emelkedő hozamok szükségesek.

Az MNB október közepén bevezetett eszközeit addig alkalmazza, ameddig a piaci stabilitás fenntartása és a kockázati megítélés alakulása indokolja.

Az MNB folyamatosan szem előtt tartja a devizatartalék megfelelőségével kapcsolatos szempontokat.

Makragazdasági helyzetkép

Az inflációs alapfolyamatokban körvonalazódik a fordulat – világított rá Virág Barnabás.

Az infláció várható alakulása

Az infláció várható alakulása

Forrás: MNB

Szeptemberben a 20,1 százalékos infláció több mint felét az élelmiszerek és az energia árának emelkedése tette ki.

A belső kereslet trendszerű lassulása egyértelműen zajlik, ami az online pénztárgépek forgalma és az elektromos hálózat heti termelése alapján is látható. Emellett harmadára estek vissza a gázárak az augusztusi csúcsértékükhöz képest. Mindez segíti a folyó fizetési mérleg hiányának mérsékődését és az infláció fokozatos csökkenését.

A fogyasztói árak visszarendeződését a süllyedő nemzetközi szállítási költségek, az értékláncok akadozásának enyhülése és a hazai kiskereskedelmi értékesítési árakra vonatkozó várakozások csökkenése is segíti – fejtette ki az MNB alelnöke.

Likviditás

A bankrendszeri likviditás közel 60 százaléka tartósan lekötésre került, míg a rövid oldalon a megemelt egynapos kamatok érvényesülnek.

A likviditás szűkítése szintén érdemben hozzájárul az inflációs csökkenéséhez.

Előremutató üzenetek

Az MNB mindeddig fenntartja a magas kamatkörnyezetet, amíg nem javul számottevően az ország kockázati megítélése. A jegybank kiemelt feladata az árstabilitás és a piaci stabilitás biztosítása - hangsúlyozta Virág Barnabás.